22. října 2020 • 14:22

Rozruch kolem talentu Barcelony. Noviny psaly o „černých zlodějíčcích“

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sedmnácti letech táhne Barcelonu, pomohl i k vysoké výhře 5:1 v Lize mistrů nad Ferencvárosem. Kromě obránců soupeře ale musí překonávat i rasistické poznámky. Ansu Fati, Španěl s kořeny v západoafrické Guinei-Bissau, si o sobě musel přečíst srovnání s podvodníčky z trhů. Spoluhráči z katalánského velkoklubu ho brání.



Fati proti maďarským šampionům vstřelil druhý gól Barcelony, třetí nachystal pro Phillipeho Coutinha. Prostě super výkon. A když si druhý den otevřel deník ABC, třetí nejstarší noviny v zemi, přečetl si o sobě tohle: „Ansu při běhu připomíná gazelu, nebo mladého černého pouličního prodavače. Takového, kterého vidíte po trzích na Paseo de Gracia utíkat od přijíždějících policistů. Už se to tolik nestává, protože pod starostkou Adou Colauovou jsou největší delikventi policisté, ne prodejci, kteří nemusí utíkat. Bez turistů jejich byznys uvadá.“

Hodně nešťastné poznámky od konzervativního listu. Všiml si jich i Fatiho hvězdný spoluhráč Antoine Griezmann. „Ansu je výjimečný chlapec, který si zaslouží úctu. Stejně jako všechny lidské bytosti. Říkám ne rasismu a špatnému chování,“ napsal na Twitter. Dlužno dodat, že pár lidí francouzskému útočníkovi připomnělo, když na jedné retro party přišel v převleku za černošského hráče NBA. Možná právě od té chvíle si tyhle citlivé záležitosti hlídá...

Po vlně nevole se ozval i sám autor, který k článku dodal vysvětlující poznámku. „Snažil jsem se vychválit krásu Ansuova pohybu, a jeho talent ve velmi mladém věku, ale některé mé výrazy byly pochopeny jako rasistické. Nic není dál od mého záměru a názoru, který je vůči tomuto hráči velmi pozitivní od doby, kdy debutoval. Velmi se omlouvám za nedorozemění,“ stojí v ná.

Sám Fati, který teprve na konci října dovrší plnoletost, si z řečí, jakkoli pochopených, moc hlavu nedělá. I přes to, že už teď patří k tahounům Barcelony, zůstává skromný a radši než o sobě mluví o celém týmu. V čele s hlavní hvězdou.

„Messi je pořád Messi, může dát gól z jakékoli situace. Jsme moc rádi, že ho tu máme, a já mám velkou radost, že se od něj můžu učit,“ sdělil španělské televizi Movistar. „Začali jsme v Lize mistrů pěknou výhrou. Gólu jsem dosáhl díky mým spoluhráčům, dělají mi to jednoduché. Frenkie de Jong mi poslal fantastickou přihrávku, jen mi stačilo trefit míč,“ dodal.

Právě on může patřit mezi esa, na které se „blaugranas“ budou moci spolehnout v sobotním El Clásiku s Realem Madrid. „Maximálně se na to těším! Vždy jsem snil o tom, že si jednou zahraji Clásico,“ zářil.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud