11. března 2021 • 05:00

Messiho rozlučka? Koeman: Vidí, že jdeme v Barceloně dobrým směrem

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý večer opouštěl pódium Ligy mistrů předčasně Cristiano Ronaldo po trpkém vyřazení Juventusu od Porta. Svého životního rivala kopíroval o den později i Lionel Messi. V odvetě osmifinále proti PSG vypadal výrazně lépe, než jeho portugalský konkurent. Barceloně vlil krev do žil nádherným gólem, možná klíčová byla jeho neproměněná penalta v závěru prvního poločasu. Je možné, že jubilejní 120. branka mezi evropskou klubovou smetánkou byla poslední, kterou Messi za španělský celek v prestižní soutěži vstřelil. „O své budoucnosti se Messi musí rozhodnout sám,“ pravil po vyřazení kouč Barcelony Ronald Koeman. 



Barcelona jela na PSG po ostudné domácí prohře 1:4, kdy řádil Kylian Mbappé a hattrickem zcela zastínil domácího kapitána Lionela Messiho. Ikona Barcelony ale v odvetě na francouzské půdě odehrála mnohem lepší partii.

Zejména v prvním poločase Messi létal po trávníku s velkou chutí a na hřišti vládl. Měl nejvíc střel (6), přihrávek do vápna (9), střel na bránu (3) i vytvořených gólových šancí (3). Ve 37. minutě zareagoval na vedoucí penaltu Mbappého, když srovnal dalekonosnou pumelicí a domácí brankář Navas se jen smutně ohlédl za sebe.

Messi vstřelil jubilejní 120. gól v Lize mistrů, víc jich má pouze Cristiano Ronaldo (134). Při pokusu o dramatizaci osmifinálové partie ale zůstane klíčový moment ze závěru prvního dějství. Messiho penaltu Navas vyrazil na břevno, čímž zůstalo skóre 1:1. Kapitán Barcelony nedal v Lize mistrů penaltu po šesti letech, naposledy neproměnil v únoru 2015 v prvním osmifinále Ligy mistrů na Manchesteru City, kde Barcelona i tak zvítězila 2:1.

„Barcelona je úplně jiná, hraje s daleko větší chutí, energií. Také Messi šel jednou, dvakrát do skluzu. Chytili sílu, věří si, mají jen smůlu, že nevedou,“ hodnotil první poločas ve studiu O2 Sport český vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Vladimír Šmicer.

Ve druhém poločase už Barcelona sílu v zázračný obrat nenašla, remíza na půdě francouzského mistra znamená stopku hned v prvním kole jarní vyřazovací fáze. Vedení klubu v čele se staronovým prezidentem Juanem Laportou čeká velké rozhodnutí, jakým směrem se vydá. Jestli s Messim, nebo bez něj, protože klubové legendě končí v létě smlouva a může odejít zadarmo.

„Vím, že prezident má s Leem a ostatními hráči pozitivní minulost. O své budoucnosti však může rozhodnout pouze Leo. Všichni v Barce chceme, aby pokračoval. Laporta zvítězil s velkým rozdílem a pro klub je velmi dobré mít prezidenta jako on, který je schopen pracovat a zlepšovat věci v tomto klubu,“ prohlásil ještě před utkáním trenér Barcelony Ronald Koeman.     

A v podobném duchu hovořil ve spojitosti s Messim i po vyřazení z Ligy mistrů. „O své budoucnosti se musí rozhodnout sám. Už dlouho ale podle mě vidí, že tým jde správným směrem. Navíc vzhledem ke změnám, které jsme provedli, a mladým hráčům, jenž se budou zlepšovat, nemůže pochybovat o budoucnosti tohoto týmu,“ podotkl Koeman.     

Barcelona v Lize mistrů končí, z postupu se raduje PSG
Barcelona v Lize mistrů končí, z postupu se raduje PSG

Barcelona má ještě před sebou finále ligového poháru proti Athletiku Bilbao a závěr španělské ligy, kde momentálně po 26 kolech ztrácí na vedoucí Atlétiko šest bodů. Messi už avizoval, že o své budoucnosti rozhodne až na konci sezony.

Duel v Paříži může být v rámci Ligy mistrů za Barcelonu ze strany Messiho poslední. V případě odchodu se úchvatný Argentincův účet zastaví na 120 brankách, poprvé se trefil 2. listopadu 2005 doma proti Panathinaikosu (5:0). Vůbec k prvnímu zápasu nastoupil 7. prosince 2004 proti Šachtaru Doněck (0:2), za nějž tehdy chytal Jan Laštůvka.

V osmifnále Ligy mistrů skončili Messi i Ronaldo, dvě největší postavy světového fotbalu minimálně posledních patnácti let. Žezlo možná pomalu přebírá dvojice Kylian Mbappé, Erling Haaland. Oba jdou se svými kluby naopak do dalšího kola a oba s gólovými zápisy.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 31. Mbappé

Hosté: 37. Messi

Sestavy

Domácí: Navas – Florenzi (76. Dagba), Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa (46. A. Diallo) – Gueye (59. Danilo Pereira), Paredes, Verratti (84. Rafinha Alcântara) – Draxler (59. Di María), Icardi, Mbappé.

Hosté: ter Stegen – Dest (66. Trincão), Mingueza (35. Firpo), Lenglet, Alba – F. de Jong, S. Busquets (80. Moriba), Pedri (79. Pjanić) – Messi, Griezmann, O. Dembèlé (79. Braithwaite).

Náhradníci

Domácí: Rico, Bakker, Dagba, Diallo, Di María, Herrera, Kehrer, Michut, Pembele, Danilo Pereira, Sarabia, Rafinha Alcântara

Hosté: Neto, Braithwaite, de la Fuente, Fernandes, Firpo, Peña, Pjanić, Puig, Trincão, Umtiti, Moriba

Karty

Domácí: Kurzawa, Gueye

Hosté: Mingueza, Lenglet, F. de Jong

Rozhodčí

A. Taylor (Anglie)

Stadion

Parc des Princes, Paříž (Francie)

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud