Jan Malý
26. srpna 2021 • 14:01

Monako srazil vlastenec. Přemožitel Sparty smolně přišel o Ligu mistrů

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smůla za těžké miliony. Monako, přemožitel Sparty, si základní skupinu Ligy mistrů nakonec nezahraje. Francouzský klub vyřadil proti Šachtaru Doněck vlastní gól obránce Rubena Aguilara ve 114. minutě prodloužení. „Fotbal je někdy opravdu krutý,“ povzdechl si trenér knížecího celku Niko Kovač. Místo soubojů s Liverpoolem a Barcelonou a spol. v nejvybranější společnosti zbyla jen Evropská liga.



Po vyšplouchnutí Sparty nezačalo Monako boj o Ligu mistrů proti Šachtaru Doněck dobře. Doma prohrálo 0:1. V odvetě na Ukrajině ale náskok soupeře brzy zlikvidovalo a ještě v první půli se dostalo do postupového vedení 2:0. Ve druhém poločase však domácí vyrovnali, a jelikož góly venku už nemají větší hodnotu, šlo se do prodloužení. To pro francouzský klub skončilo sportovní tragédií.

Běžela 114. minuta odvety, když hráči Šachtaru získali míč a vyrazili do brejku. Svěží střídající Mykhailo Mudryk převzal míč a pelášil s ním do pokutového území. Zkoušel přihrávat pod sebe, jenže dobíhající obránce Ruben Aguilar si míč nešťastně srazil do brány. Byla to fakt obří smůla, balon se vznesl do vzduchu a přeletěl bezmocně se natahujícího brankáře Alexandra Nubela.

„Viděl jsem spoluhráče Alana Patricka a chtěl jsem mu nahrát. Ale stalo se, že míč skončil v síti,“ líčil Mudryk. „Když jsem šel na hřiště, nebál jsem se zodpovědnosti. Chtěl jsem co nejvíc pomoct týmu. Ani nedokážu popsat své pocity. Tohle jsou emoce, pro které žijete,“ zářil nadšený dvacetiletý Ukrajinec.

Hráči Monaka nevěřili, popadali na trávník, kuriózní vlastenec s nimi zatřásl. Na odpověď se už nezmohli a vypadli. Do nablýskané společnosti mezi evropské kolosy zaplul Šachtar, francouzskému klubu zbyla jako útěcha jen Evropská liga.

Monaco si Ligu mistrů nezahraje, připravil ho o ni smolný vlastní gól v prodloužení
Monaco si Ligu mistrů nezahraje, připravil ho o ni smolný vlastní gól v prodloužení

„Když se podívám na odehraných 210 minut, tak bych řekl, že jsme 190 minut dominovali. V prvních dvaceti minutách prvního zápasu jsme nebyli tím Monakem, jaké znám. A na konci musím říct, že fotbal je někdy opravdu krutý,“ smutnil trenér francouzského týmu Niko Kovač. „Není to snadné přijmout. Už do poločasu jsme měli být schopni dát třetí gól,“ dodal chorvatský stratég.

Monako mělo velkou šanci rozhodnout také v úplném závěru normální hrací doby, ve druhé minutě nastavení vychytal Kevina Vollanda gólman Andrij Pjatov. „Kevin Volland měl několik příležitostí, ale Pjatov chytal fenomenálně,“ ocenil Kovač sedmatřicetiletého hrdinu mezi tyčemi.

Vyřazení bolí celou jeho partu a také pokladníka klubu. Bonus za průnik do Ligy mistrů je v porovnání s Evropskou ligou více než čtyřnásobný. Elitní soutěž dává každému účastníkovi vstupní bonus 15,64 milionu eur (417 milionů korun), druhá soutěž pak 3,63 milionu eur (97 milionů korun).

„Jsme zklamaní, panuje velká frustrace,“ nezapíral záložník Monaka Youssouf Fofana. „Chci ale věřit, že tohle je nový začátek. Ukázali jsme pravou tvář Monaka,“ přidal už odhodlaně Fofana.

Liga mistrů – odveta play off

Šachtar Doněck–AS Monaco 2:2 po prodl.
Branky: 74. Marlos, 114. Aguilar vlastní – 18. a 39. Ben Yedder. První zápas 1:0, postoupil Šachtar.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud