18. července 2022 • 12:10

Los Ligy mistrů: Na Plzeň v případě postupu čeká Maribor, nebo Tiraspol

Autor: iSport.cz, ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maribor, nebo Šeriff Tiraspol. Lepší z této dvojice bude soupeřem Plzně ve 3. předkole Ligy mistrů, pokud Viktoria úspěšně zvládne dvojzápas s HJK Helsinki. Rozhodl o tom dnešní los v sídle UEFA v Nyonu, český šampion by začínal na půdě soupeře. S Mariborem se Plzeň na evropské scéně potkala už v roce 2013.



Paradoxně jednoho z těchto dvou soupeřů svěřenci trenéra Michala Bílka dostanou, i když s Helsinkami vypadnou. V tomto případě by se Plzeňští utkali s Mariborem, či Tiraspolem ve 3. předkole Evropské ligy. Úvodní duely se hrají 4. srpna a odvety o týden později, Viktoria by opět zahajovala venku.

Plzeň odstartuje kvalifikaci elitní soutěže ve středu v Helsinkách, domácí odvetu sehraje příští týden v úterý. Pokud potvrdí roli favorita, zajistí si zároveň účast minimálně ve skupině Konferenční ligy. Pro postup do hlavní fáze Ligy mistrů potřebují Západočeši vyřadit tři protivníky.

Viktoria letos bojuje o Champions League jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 pak přímo coby vítěz české ligy. Posledních pět účastí v kvalifikaci ale Viktorii účast v hlavní fázi nevyneslo. Za případný postup do skupiny LM by dostala prémii ve výši zhruba 400 milionů korun.

Západočeský tým má na Maribor příjemné vzpomínky, protože ho dvakrát zdolal v závěrečném play off o Ligu mistrů před devíti lety. Plzeňští tehdy po domácím triumfu 3:1 zvítězili ve Slovinsku 1:0 a podruhé oslavili postup do skupiny, kde si zahráli s Bayernem Mnichov, Manchesterem City a CSKA Moskva.

Tiraspol v minulé sezoně došel z úvodního předkola až do skupiny LM, kde šokoval výhrou 2:1 na stadionu rekordního čtrnáctinásobného vítěze „milionářské“ soutěže Realu Madrid. Šeriff nakonec obsadil třetí místo a postoupil do jarní fáze Evropské ligy.

Los 3. předkola Ligy mistrů (první utkání 2. a 3. srpna, odvety 9. srpna):

Mistrovská část:
Maribor/Šeriff Tiraspol - HJK Helsinky/Viktoria Plzeň
Maccabi Haifa/Olympiakos Pireus - Apollon Limassol
Karabach/FC Curych - Ferencváros Budapešť/Slovan Bratislava
Ludogorec Razgrad/Shamrock Rovers (Ir.) - Dinamo Záhřeb/Škupi (Mak.)
Linfield (Sev. Ir.)/Bodö/Glimt - Žalgiris Vilnius/Malmö
Crvena zvezda Bělehrad - Pjunik Jerevan/Dudelange (Luc.)

Nemistrovská část:
AS Monako - PSV Eindhoven
Dynamo Kyjev/Fenerbahce Istanbul - Štýrský Hradec
Saint-Gilloise (Belg.) - Glasgow Rangers
Benfica Lisabon - Midtjylland/AEK Larnaka

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Plzeň se chystá na Helsinky: Budou hrát v bloku, cílem je skupina
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud