Jonáš Bartoš
8. března 2023 • 23:05

LM: Utopený Messi, hvězdy PSG jsou venku! Postup slaví Bayern a AC Milán

Autor: Jonáš Bartoš, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále mistrovství světa v Kataru předvedli famózní hvězdné války, přetahovanou v podání nejlepších fotbalistů planety. Na půdě Ligy mistrů, kde Kylian Mbappé (24) a Lionel Messi (35) spojují mimořádné schopnosti v dresu PSG, to na velký úspěch nestačí. Ambicióznímu souboru z Paříže utnul sen o triumfu v Lize mistrů jiný gigant z Bavorska. Bayern zvítězil v domácí osmifinálové odvetě 2:0, po výhře 1:0 z prvního utkání postoupil mezi nejlepší osmičku. Do čtvrtfinále se probojoval i AC Milán, který v odvetě na půdě Tottenhamu remizoval 0:0 (první zápas 1:0).



Taktickou, mnohdy urputnou a tvrdou partii rozčísla akce z 61. minuty. Rozhodl detail, individuální zaváhání, kdy Bayern potrestal chybu v rozehrávce PSG. Francouzský mistr šel do přílišného rizika. Marco Veratti převzal balon na vápně zády k bráně pod velkým tlakem. Leon Goretzka vyhrál souboj a naservíroval míč před odkrytou bránu pro Erica Maxima Choupo-Motinga, jenž pohodlně otevřel skóre. Výhru 2:0 pečetil v samém závěru po povedeném brejku Serge Gnabry. Naopak ofenzivními hvězdami nabušený soupeř za dvě utkání nedal jedinou branku.

Bitvu gigantů rozhodli hráči, kteří v minulosti oblékali dres francouzského šampiona - Kingsley Coman trefil výhru v Paříži, zkušený forvard Choupo-Moting úspěšným zakončením nasměroval Bayern k postupu v odvetě.

Messi ani Mbappé neměli svůj den a na domácí náskok už neodkázali zareagovat, ze hry o ušatý pohár jsou venku. Hvězdy z Paříže mocně touží po triumfu v Lize mistrů, z pohledu bohatých majitelů z Arábie jde o poslední velkou věc, která jim v klubu chybí. Plány na ovládnutí soutěže ale musí znovu o rok odložit, stejně jako v minulé sezoně končí už v prvním jarním vyřazovacím kole. Před rokem v dobře rozjetém souboji s Realem zmrazila šance na postup zpackaná odveta a laciná prohra 1:3 v Madridu.

Znovu se ukázalo, že k úspěchu nestačí zaplatit nejlepší útočníky planety. PSG šlo do důležité odvety bez Neymara, jenž kvůli poničenému kotníku a nutné operaci předčasně ukončil sezonu. V prvním domácím zápase zase od začátku scházel Mbappé, který po zranění naskočil až v průběhu utkání z lavičky.

Kvůli malé kreativitě záložní řady, kde PSG schází hráči typu Goretzky či Kimmicha, se Messi nuceně „utápěl“ v hloubi pole, kam si chodil pro míče a snažil se o rozehrávku. Většinou marně, pevný střed Bayernu světového šampiona precizně hlídal. Vedení bolavé vyřazení jistě bude řešit, trenér Christophe Galtier je ve velkém ohrožení. Smlouva po sezoně navíc končí Messimu, jenž bude zvažovat další působení v klubu.

Góly

Domácí: 61. Choupo-Moting, 89. Gnabry

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sommer – Stanišić, Upamecano, de Ligt, A. Davies – Goretzka, Kimmich – Coman (86. Gnabry), Müller (C) (86. Cancelo), Musiala (82. Mané) – Choupo-Moting (68. Sané).

Hosté: Donnarumma – Danilo, Ramos, Marquinhos (C) (36. Mukiele, 46. Bitshiabu) – Hakimí, Vitinha (81. Ekitiké), Verratti, Ruiz (76. Zaire-Emery), Mendes (82. Bernat) – Messi, Mbappé.

Náhradníci

Domácí: Ulreich, Sarr, Cancelo, Blind, Mazráwí, Sané, Wanner, Gravenberch, Ibrahimović, Gnabry, Mané, Tel

Hosté: Rico, Letellier, Bernat, Mukiele, Pembélé, Bitshiabu, Sanches, Soler, Zaire-Emery, Gharbi, Ekitiké

Karty

Hosté: Hakimí

Rozhodčí

Orsato – Carbone, Giallatini (ITA)

Stadion

Allianz Arena, Mnichov

Návštěva

75 000 diváků

AC Milán stačil na postup jeden gól

Fotbalisté AC Milán poprvé od roku 2012 postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů. Po úvodním vítězství 1:0 jim k tomu stačila v osmifinálové odvetě na hřišti Tottenhamu bezbranková remíza. Domácí tým od 77. minuty dohrával zápas bez vyloučeného obránce Cristiana Romera.

Milánský celek vyřadil Tottenham ve třetím vzájemném pohárovém dvojzápase poprvé. „Rossoneri“ potvrdili, že se jim na hřišti anglických týmů dlouhodobě nedaří, od února 2005 tam nevyhráli v soutěžích UEFA jedenáct utkání po sobě. Londýňané skončili v osmifinále LM při třech z posledních čtyř účastí.

Kvůli dopravním komplikacím začal duel mezi Tottenhamem a AC Milán o 10 minut později. Domácí „Kohouti“ se dlouho nedostali k výraznějšímu ohrožení branky. Navíc byl v 77. minutě po druhé žluté kartě vyloučen Romero. V nastavení ale málem kanonýr Tottenhamu Kane poslal zápas do prodloužení, jenže gólman Maignan jeho hlavičku vyrazil. Vzápětí na druhé straně střídající Origi nastřelil tyč.

Milánský celek vyřadil Tottenham ve třetím vzájemném pohárovém dvojzápase poprvé. Londýňané skončili v osmifinále LM potřetí z posledních čtyř účastí.

V úterý postoupily mezi posledních osm mužstev Chelsea a Benfica Lisabon. O zbylých čtyřech čtvrtfinalistech se rozhodne příští týden.

Sestavy

Domácí: Forster – Romero, Lenglet, Davies I – Emerson Royal (70. Richarlison), Skipp, Höjbjerg, Perišić (53. Porro) – Kulusevski (C) (83. Sánchez), Son Hung-min – Kane.

Hosté: Maignan – Thiaw, Tomori, Kalulu, Hernández (C) – Messias (56. Saelemaekers), Krunić, Tonali – Díaz (81. Binnásir), Giroud (81. Origi), Leão (89. Rebić).

Náhradníci

Domácí: Austin, Danjuma, Devine, Moura, Porro, Richarlison, Sánchez, Sarr, Tanganga, Whiteman

Hosté: Ballo-Touré, Binnásir, Calabria, De Ketelaere, Florenzi, Gabbia, Kjaer, Mirante, Origi, Pobega, Rebić, Saelemaekers

Karty

Domácí: C. Romero, Lenglet, A. Conte (hlavní trenér), C. Romero, Skipp

Hosté: Thiaw

Rozhodčí

Turpin – Danos, Pages (FRA)

Stadion

Tottenham Hotspur Stadium

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud