3. srpna 2009 • 11:56

Sparta míří do aténského pekla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi nadějný dvougólový náskok, ale také obavy, zda nastoupí klíčový obránce Tomáš Řepka, si dnes odvezli fotbalisté pražské Sparty do Atén, kde se v úterý představí v odvetě 3. předkola Ligy mistrů.



Sparťany do posledního předkola soutěže posune i prohra o jeden gól, ale vzdorovat očekávanému mocnému náporu Panathinaikosu možná budou bez elitního stopera Řepky.

Ten si v pátečním ligovém duelu s Bohemians 1905 poranil stehenní sval, stále se léčí a do Řecka s týmem dopoledne neodcestoval. Dorazit do řecké metropole má v doprovodu hlavního trenéra Jozefa Chovance buď dnes večer, nebo až během úterý.

"Tomáš intenzivně rehabilituje, takže se k nám připojí později. Chceme využít všechny možnosti, aby se jeho stav zlepšil, ale až těsně před utkáním se rozhodne, jestli opravdu bude moci hrát. Teď je ale předčasné mluvit o tom, jak vysoké ty šance jsou," řekl dnes novinářům první trenér Sparty Martin Hašek, Chovancova pravá ruka.

Sparťanská posila Střeštík před klubovým busem
Sparťanská posila Střeštík před klubovým busem


Postupové vyhlídky Sparty v aténské odvetě, před níž jsou Letenští ve slibné pozici, se hodně odvíjejí právě od Řepkovy přítomnosti na hřišti, či jeho absenci.

Pětatřicetiletý zadák je pro Spartu prakticky nepostradatelný, což se projevilo třeba během jarní části sezony.Pražané během ní prohráli jen dvakrát, v ligovém duelu ve Zlíně a v semifinále Poháru ČMFS v Teplicích.

A zápasy měly jedno společné - v obou chyběl právě Řepka, což výmluvně dokládá, jak jsou bez něj čeští vicemistři zranitelní."Je to náš jasný lídr, na hřišti i mimo něj. Navíc z něj mají respekt i soupeři. Takový hráč se nahrazuje jen těžko," řekl už v pátek Chovanec.

Řepkova nepřítomnost by zřejmě vynikla ještě víc v sedmdesátitisícovém aténském kotli, kde domácí plánují spustit ofenzivní smršť a co možná nejrychleji smazat dvoubrankové manko.

"Bez něj bychom to určitě měli mnohem složitější, protože naše šance budou záviset hlavně na perfektní obraně, která na Tomášovi stojí," uvedl stoper Roman Hubník.

"I ty jeho zkušenosti by nám moc chyběly. Už tak jich máme málo, a kdyby chyběl Tomáš, bylo by to citelné," souhlasil záložník Patrik Berger.Pokud by Řepka nebyl v úterý k dispozici, převzal by roli šéfa obrany právě Hubník.

Místo Řepky by pak zaskočil rakouský stoper Niklas Hoheneder, který by si tak po letním přestupu z Lince odbyl pořádně ostrou premiéru v soutěžním utkání ve sparťanském dresu.

Dobrou zprávou pro Spartu je skutečnost, že kapitán Berger je po nedávných opakovaných problémech s kolenem v pořádku a poté, co v pátek zvládl celý zápas s Bohemians 1905, je nachystaný vést tým i v Aténách.

Mimo hru naopak zůstává útočník Jan Holenda. Autor vedoucí branky v prvním duelu s Panathinaikosem právě od souboje s řeckým týmem stále laboruje s výronem v kotníku.Právě úvodní utkání s Panathinaikosem má být pro sparťany návodem, jak uspět i v odvetě v řecké metropoli.

Do ní ale Pražané rádi nejezdí: před sedmi lety zde prohráli v osmifinálové skupině Ligy mistrů, v minulé sezoně je Panathinaikos dvakrát porazil v třetím předkole.

Až minulé úterý Sparta proti řeckým vicemistrům konečně zabrala."Taková zkušenost by nás měla hodně posílit. A zvládli jsme to i bez zraněného Bergra," poznamenal Chovanec.

Úvodní výhru z Letné ale nepřeceňuje. "Pro mě je favoritem pořád Panathinaikos. Bez ohledu na to, že vedeme v pomyslném poločase o dvě branky a byla by velká škoda, kdybychom to nedotáhli do konce," prohlásil hlavní kouč.

Sparťané věří, že jim také nahraje, pod jakým tlakem je Panathinaikos po nezdaru v Praze. V aténském klubu, který loni postoupil až do osmifinále LM, si nikdo neumí představit, co by znamenalo vyřazení v předkole.

"Nejsme v jednoduché pozici, ale pořád máme naději. Podmínkou je, že se musíme ve všem oproti prvnímu utkání výrazně zlepšit. Dát do toho srdce a odvahu, ne jako v Praze," burcoval kouč Henk ten Cate.

Sparta už třikrát po sobě v hlavní části Ligy mistrů chyběla. Nyní by ji v případě aténského úspěchu čekalo v novém modelu kvalifikace ještě čtvrté předkolo proti soupeři z nejlepší pětice evropských zemí.

Pokud letenský klub v úterý vypadne, hrál by čtvrté předkolo Evropské ligy.

Zápas mezi Panathinaikosem a Spartou začne ve 20:45 SELČ, hlavním rozhodčím je Portugalec Pedro Proenca.

Předpokládané sestavy:

Panathinaikos: Galinovič - Bjärsmyr, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Simao, Gilberto Silva, Gabriel, Karagunis - Cissé, Salpingidis.

Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka (Hoheneder), Hubník, Pamič - Žofčák, Hušek, Berger, Zeman - Wilfried, Prudnikov.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud