13. července 2010 • 19:50

Sparta zničila slabé Lotyše, vyhrála 3:0

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezářili, ale v pohodě splnili povinnost. Na pobřeží Baltského moře, v úmorném dusnu zvítězili sparťané v úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů nad lotyšským mistrem z Ljepaje vysoko 3:0. První ze tří kroků na cestě za miliony z prestižní soutěže dokončí příští středu v pražské odvetě.



„Udělali jsme dobrý krok, zásadní. Vyhrát tři nula venku v pohárovém zápase je skvělý výsledek. Při náročném programu, co nás čeká, je to jen dobře,“ řekl po utkání Jozef Chovanec, generální sportovní manažer Sparty.



Jakmile se při nástupu týmů stadionem Daugava ozvaly tóny hymny Ligy mistrů a dívky v krojích obdarovali vzápětí každého sparťana kytkou a polibkem, jako zázrakem se schovalo slunce. Ovšem ne na dlouho, aktéři zápasu tak čelili nesnesitelnému horku a dusnu. I proto se zápas nehrál v kdovíjakém tempu. „Utkání stálo v úmorném vedru spoustu sil, tempo nemohlo být vyšší,“ podotkl Chovanec.



Slabý soupeř kladl odpor do úvodní trefy Kadlece, který zužitkoval kolmici Žofčáka, pak už vládli Letenští. Ti do boje vyrazili bez tradičních krajů Pamiče a Kušníra, na pravou stranu obrany si stoupl Hoheneder, na opačnou Kladrubský. Naopak do hry šel Juraj Kucka, který z mistrovství světa dorazil s bolestivě nakopnutou holení a s jeho startem se spíš nepočítalo.

Sparťané se radují z druhé branky WilfriedaFoto Pavel Mazáč (Sport)


„Vykročili jsme sice skvěle, naší hru bych ale zase optimisticky neviděl. Ze strany krajních obránců byla minimální podpora útoku, měli jsme s tím problémy. Očekávali jsme víc. Hráli ale na neobvyklých postech, proto jsme počítali, že to nebude takové,“ uvedl Chovanec.

Podobné zápasy s outsidery řeší rychlý gól. Ten však nepřišel. I když mohl, po brejku v desáté minutě, kdy se čtyři sparťané řítili na dva domácí hráče. Kadlec ale tutovku neproměnil, zblízka špičkou kopačky střílel vedle. Za moment vypustil projektil z hranice šestnáctky, gólman Spole jej vychytal. Kadlec se dočkal až do třetice.

Brzy po přestávce po krásném uvolnění Matějovského zvýšil Wilfried, který se za moment prosadil po úniku podruhé. Výhru tedy vystřídali hráči, kteří nehráli Superpohár. „Ukázalo se dobré řešení, že jsme je nechali odpočinout,“ liboval si Chovanec.

Po triumfu v Superpoháru zvládli Letenští výsledkově i druhý duel v nové sezóně. V sobotu je čeká vstup do ligy v Hradci Králové, příští středu odveta s Ljepajou v Praze. Měla by být už jen formalitou. „Měli bychom to v klidu udržet,“ přitakal slovenský záložník Juraj Kucka.

Václav Kadlec dělal svým pohybem obráncům Ljepaji velké problémy
Václav Kadlec dělal svým pohybem obráncům Ljepaji velké problémy


Utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Metalurg Liepaja - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 51. a 58. Wilfried, 37. Kadlec. Rozhodčí: Eisner - Strasser, Hübler (všichni Rak.). ŽK: Rafalskis, Klava. Diváci: 2750. 

Liepaja: Spole - Kirhners (54. Aleksejevs), Klava, Puljiz, Surnins - Kalns, Rafalskis (69. Golovins), Tamošauskas, Kavaliauskas - Grebis, Rakels. Trenér: Abramczik.
Sparta: Blažek - Hoheneder, Brabec, Řepka, Kladrubský - Kucka (75. Jeslínek) - Sionko, Matějovský, Žofčák (65. Vacek), Kadlec - Wilfried (83. Lačný). Trenér: Chovanec.


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud