Jonáš Bartoš
15. dubna 2014 • 14:03

Po Barce hrozí problém City i PSG. Můžou být vyloučeni z Ligy mistrů!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

S dodržování finanční disciplíny v evropském fotbale to UEFA myslí opravdu vážně. Pro kluby zavedla přísná ekonomická opatření, aby zamezila nadměrnému utrácení. Již brzy by mohly vyjít ven první výsledky vyšetřování a s ním i související tresty pro kluby.



Britský list Daily Telegraph přinesl informaci, že ve velkém ohrožení jsou Manchester City a Paris St. Germain, které v posledních letech za posily utrácely nejvíc. Klubům hrozí velké pokuty a zákaz nakupování hráčů, v krajním případě až vyloučení z Ligy mistrů.

Barcelona kvůli skupování mladých talentů vyfasovala od FIFA zákaz přestupů na dvě období - a UEFA by mohla rozdávat další tresty. V nejbližších dnech by totiž mohla zveřejnit závěry vyšetřování, ve kterém u jednotlivých klubů zkoumala dodržování finanční fair play.



O co přesně jde? UEFA přijala pravidlo, jež by mělo zamezovat nadměrnému utrácení fotbalových organizací. Jednotlivé kluby smějí ročně vydat o pět milionů eur víc, než vydělají. Pokud však mají případné větší dluhy plně pokryté, mohou se dostat až k minusové částce 45 milionů eur.

Britský Daily Telegraph přišel s tím, že už tento týden by UEFA mohla zveřejnit konkrétní tresty pro kluby, co toto nařízení nesplňují. Nejvíc ohroženým klubem je Manchester City vlastněný šejkem Mansourem.

Arabský miliardář v posledních letech do klubu napumpoval neuvěřitelné částky. Přivedl hvězdy jako Agüero, Džeko, Nasri, Silva, Negredo, vybudoval moderní tréninkové centrum pro rozvoj mládežnické akademie. Drahé nákupy samozřejmě nemohly pokrýt běžné příjmy klubu.

Právě kvůli obřím výdajům hrozí, že UEFA bohatý klub potrestá. V ohrožení je i PSG, další celek vlastněný arabskými multimiliardáři. Úspěšné týmy jsou na seznamu mezi 20 kluby, na které mohou dopadnou sankce.

United, Arsenal ani Chelsea neprošetřují

V krajním případě by se mohlo jednat o vyloučení z evropských pohárů, v případě City a PSG tedy z Ligy mistrů pro příští sezonu. Pravděpodobnějším trestem jsou vysoké pokuty a zákaz nakupování nových posil v následujících přestupových obdobích.

UEFA potvrdila, že mezi vyšetřovanými kluby nejsou Manchester United, Arsenal ani Chelsea. Zmiňované celky splnily pravidlo, že během sezon 2011/12 a 2012/13 jejich ztráty nepřesáhly zmiňovaných 45 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun).

Ibrahimovic v tvrdém souboji s TerrymFoto EPA
Manchester City podle Telegraphu za prošetřované období vykázalo ztrátu 149 milionů liber. Klub argumentuje tím, že tyto výdaje pokryje desetiletá sponzorská smlouva s leteckou společností Etihad na 350 milionů liber.

Stejně se hájí i bohaté PSG, které má smlouvu na 200 milionů eur s Qatar Tourism Authority. Finanční pravidla UEFA ale zakazují klubům transakce s firmami, které jsou napojené na vlastníky, pokud nejde o komerční částky.

UEFA už před šesti týdny zveřejnila, že vyšetřuje 76 účastníků Ligy mistrů a Evropské ligy kvůli možnému porušení finanční fair play. Více jak 50 klubů už bylo zkontrolováno bez závažnějších pochybení.

Výše případných trestů zveřejní UEFA na začátku května. Kluby se budou moct odvolat ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne.  "Bylo by divné, kdyby se neodvolávaly. V červenci a srpnu bude asi hodně rušno. Protestů se ale nebojíme," řekl šéf právního oddělení UEFA Alasdair Bell.

Liverpoolský Raheem Sterling slaví první gól v síti Manchesteru City
Liverpoolský Raheem Sterling slaví první gól v síti Manchesteru City

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud