21. února 2020 • 10:10

KOEFICIENT: Česku pomohla Basilej, udržení pěti týmů v pohárech je blízko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

České kluby mají po čtvrtečních úvodních zápasech vyřazovací fáze Evropské ligy na dosah udržení v první patnáctce žebříčku národních koeficientů UEFA, což znamená i v přespříští sezoně účast stávajících pěti mužstev v pohárech. Tuzemské týmy sice klesly za Skotsko o jedno místo ze 14. na 15. příčku, ale pomohly jim domácí porážky zbylého kyperského a řeckého zástupce.



České kluby po nevydařeném podzimu držely před startem jarní části pohárů 14. místo jen s minimálním náskokem před Kyprem a Skotskem a hrozil jim propad mimo patnáctku. Oběma pronásledovatelům stačilo k posunu před české týmy uhrát aspoň jedno vítězství a remízu.

Poslední kyperský zástupce v pohárech APOEL Nikósie ale doma podlehl Basileji vysoko 0:3 a pokud za týden v odvetě ve Švýcarsku dvojzápas senzačně neotočí, před české kluby se už v této sezoně nedostane ani v případě venkovního vítězství.

Naopak Skotsko, které má ve hře ještě oba slavné týmy z Glasgow, Celtic a Rangers, už před české celky o 0,075 bodu poskočilo. První jmenovaný uhrál ve čtvrtek remízu 1:1 v Kodani a "Jezdci" po obratu porazili Bragu 3:2.

České kluby mohlo ohrozit ještě sedmnácté Řecko, které ztrácí 1,6 bodu a v pohárech ho zastupuje už jen Olympiakos Pireus. Přemožitel Plzně z kvalifikace Ligy mistrů ale ve čtvrtek doma prohrál 0:1 s Arsenalem. Řekové by se dotáhli na české týmy jen v případě, pokud by celek z přístavního města uhrál například čtyři výhry nebo tři výhry a dvě remízy. Takže ani případný obrat a postup Olympiakosu přes Arsenal by zatím české postavení neohrozil.

Pokud český fotbal zůstane v elitní patnáctce, bude mít jako doposud jistotu pěti celků v pohárech - dvou v kvalifikaci Ligy mistrů, jednoho v Evropské lize a dvou v nové soutěži, která začne v roce 2021 pod názvem Evropská konfederační liga.

V tomto ročníku se hraje o nasazení pro přespříští sezonu 2021/22, v sezoně 2020/21 už české kluby mají pět míst zaručených. Pokud by tuzemský fotbal z elitní patnáctky vypadl, přišel by o jednu pozici v Lize mistrů a navíc by žádný z týmů nehrál Evropskou ligu, ale až konfederační ligu.

Velký propad každopádně čeká české kluby před začátkem příští sezony, ve které se bude hrát o nasazení pro ročník 2022/23. Jelikož tuzemské týmy budou odečítat nadprůměrnou sezonu 2015/16, mohlo by Česko v létě podle aktuálních propočtů klesnout až na 19. místo.

České kluby získaly v této pohárové sezoně jen 2,5 bodu a zažily nejhorší ročník za posledních 11 let. V základní skupině hrála jen mistrovská Slavia Praha. Poprvé od sezony 2014/15 nemá český fotbal zástupce v jarní části pohárů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud