22. července 2009 • 09:39

Zraněný Berger: Ukončí kariéru?

Autor: Robert Neumann, Luděk Mádl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špatná zpráva pro pražskou Spartu. Kapitán a klíčový muž Patrik Berger s největší pravděpodobností nestihne start ligy. A co víc. Pokud bude obnovené zranění kolene natolik vážné, že by si vyžádalo operaci, znamenalo by to konec kariéry!



Tak to nedávno prohlásil sám záložník. Podle Sparty však Bergrův konec není na pořadu dne.

Chovanec: Bergrův konec? Nejsem věštec >>>

„Rozhodně dementuji spekulace, že by měl Patrik skončit s fotbalem," pověděl letenský funkcionář Tomáš Křivda.

Všechno ovšem závisí na tom, jak dopadnou vyšetření. V úterý se Berger podrobil CT, ve středu by měly být známy výsledky.

Pak bude na zvážení lékařů, kteří určí dobu rekonvalescence. Záložník ale nechce ponechat nic náhodě, oslovil proto svého manažera Pavla Pasku, aby mu zprostředkoval prohlídku u věhlasného německého ortopeda Müllera-Wohlfahrta, který působí na klinice v bavorském Mnichově.
„Příští týden mu zařídím návštěvu," potvrdil Paska.

Patrik Berger Patrik BergerFoto Pavel Mazáč (Sport)

Berger odešel předčasně z pondělního tréninku poté, co v koleni ucítil bolest. Nechtěl riskovat. Jde totiž o stejné koleno, jež si pochroumal na kondičním soustředění ve Františkových Lázních při úvodním tréninku. Z něj odstoupil už po deseti minutách.

Tehdy v červnu mu pořádně zatrnulo. Jeho kolena prodělala několik operací, další už Berger nehodlá podstoupit.

„Neměl jsem z toho dobrý pocit. Trénink pro mě skončil brzy, myslel jsem, že mi koleno natéká, ale naštěstí vyšetření pak nepotvrdila žádná vážnější poškození. Věděl jsem ale, že kdybych musel pod kudlu i třeba na malý zákrok, znamenalo by to pro mě konec. Už bych to neriskoval. Pod kudlou už jsem byl ikskrát a už to nechci podstupovat. V těch Františkových Lázních mi zatrnulo, že by to mohla být tečka," řekl nedávno v rozhovoru pro Sport.

Nyní budou on i klub netrpělivě čekat na výsledky vyšetření CT i následné prohlídky u Müllera-Wohlfahrta. Sparťané si ale vůbec nepřipouštějí, že by Berger letenský dres už v budoucnu nikdy neoblékl.

 

„Co jsem Patrika viděl v přípravě, jak dřel, nemyslím, že tak vypadá člověk, který chtěl skončit s fotbalem," prohlásil rozhodně ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Ani on však do jeho kolene nevidí.

Berger si tak vybral během přípravy smůlu podruhé. Fyzické manko mocně doháněl, přidával si, makal jako za mlada. V generálce proti Žižkovu vstřelil jednu ze tří branek Sparty. Když už se dostal do formy a cítil, že je v dobré kondici, zradilo ho zdraví v nejméně vhodný okamžik v krátké době podruhé.

Čtyři dny před pátečním vstupem do sezony v Teplicích. Na Stínadlech budou Letenští citelně oslabeni, mimo hru jsou už tři jejich klíčoví záložníci. Na dlouhodobé marodce totiž pobývají i defenzivní štít Jiří Kladrubský a nejlepší jarní střelec Slovák Juraj Kucka. Bergrovo zranění znamená obrovskou ránu vzhledem k blížícímu se úvodním duelu s Panathinaikosem Atény ve 3. předkole Ligy mistrů (v úterý 28. července od 20.00). Prestižní soutěž na Letnou zavítala naposledy v sezoně 2005/2006, miliony z účasti v ní sparťanské kase pořádně chybějí.

Berger slaví svojí branku Berger slaví svojí brankuFoto Jaroslav Legner SPORT

A právě Berger je jedním z mála hráčů Sparty, který podobně důležitými zápasy nesčetněkrát prošel. Stále však existuje naděje, že utkání s řeckým mužstvem stihne, pokud se koleno nakonec umoudří.

Zdravotní trable jej ovšem pronásledují po celou kariéru. První vážnější újmu utrpěl ještě při angažmá ve Slavii, kde si pochroumal křížový vaz. Už tehdy se bál, že bude muset skončit s fotbalem. Agent Paska mu nakonec vyjednal a zaplatil zákrok u jednoho z nejlepších světových odborníků, amerického doktora Richarda Steadmana. Ve Vailu se s ním pak setkal ještě několikrát...

„Kvůli zraněním jsem vlastně prostál tři roky, které si teď de facto nadělávám. Navíc někdo skončí kvůli tomu, že ztratí motivaci, jiný třeba z rodinných důvodů, ale to není můj případ, mě fotbal pořád baví," podotkl nedávno Berger.

Nyní doufá, a s ním i všichni sparťané, že se jím bude bavit i nadále.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud