2. listopadu 2009 • 09:58

Slavia ztrácí 10 bodů. A nehne prstem...

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bouře v kabině? Zemětřesení v kádru? Trenér pod tlakem? Nebo horečné porady vedení o tom, jak uniknout z krize? Kdepak, nic z toho v Edenu nečekejte. Obhájce  titulu sice ztrácí na čelo tabulky už deset bodů, ale zůstává v klidu.



My chceme Slavii! Pokřik červenobílého kotle dokonale vystihl rozpoložení „sešívaného“ národa. Jejich tým se výsledkově trápí, v sobotu v Příbrami padl potřetí z posledních čtyř zápasů. A uvízl v pěkné bryndě.

Ligovým lídrům Teplicím s Jabloncem se Slavia dívá na záda s mankem deseti bodů! Jestli nezastaví propad, hrozí jí reálně nejen to, že neobhájí titul, ale že bude dokonce bez pohárů. V předešlých mistrovských sezonách měla „nahrabáno“ z podzimu dostatek bodů, to však letos nehrozí.

Co se s mistrem děje? Hraje vlastně vůbec ještě o titul? „Ta ztráta je velká. Bylo by ale smutné, kdybychom to zabalili,“ řekl po utkání v Příbrami trenér Slavie Karel Jarolím.

„Do závěru soutěže je dost dlouhá doba na to, aby se to stáhlo. Ovšem pochopitelně je nutné ty zápasy vyhrávat. Bez toho to nejde,“ dodal kouč.

Vyhrávat. Jenže právě to Slavia jako by zapomněla. A nejen na podzim. Od březnové výhry v Jablonci z 37 pokusů zvítězila jen ve třinácti případech. Na podzim bodovala naplno jen v pěti. Zisk devatenácti bodů po třinácti kolech je slaboučký.

Slávisté Rudolf Skácel a Vladimír Šmicer neskrývají své zklamání.
Slávisté Rudolf Skácel a Vladimír Šmicer neskrývají své zklamání.

Pro srovnání: v obou „zlatých“ sezonách jich měla Slavia v tuto chvíli o jedenáct víc! Obhajoba se tedy nezdá být příliš pravděpodobná. To by museli začít červenobílí střílet góly. Zatím jich dali jen sedmnáct.

Další srovnání: v minulém ročníku měli na kontě ve stejnou dobu 32 branek, předloni 24. Je neuvěřitelné, co zahodili například doma s Olomoucí.
I v Příbrami se do několika příležitostí dostali. Výsledek? Nula bodů, jeden gól.

Důvod? Útočník Naumov není prototypem dravce, který donese míč do branky v zubech. Tím je sice Hloušek, který se také proto prosazuje v pokutovém území. Jenže je osamocený. Blíží se mu Šenkeřík, ten si ovšem nedokáže udržet stabilní formu.

„V některých případech je to o větším klidu, v některých o větším důrazu. Hráči se musí uklidnit, do finální fáze jít s větší agresivitou,“ tvrdil Jarolím.

To je však z pohledu Slavie obehraná písnička. Důrazně, agresivně, s klidem. Touto směsí drtivá většina červenobílých nedisponuje. Buď jsou někteří z hráčů agresivní, ovšem nedokážou zachovat klid v koncovce, nebo zase nedůrazní, kvůli čemuž se do finální fáze nedostanou.

Slávisté po zpackaném utkání s PříbramíFoto Michal Beránek SPORT

Hráčům to můžete říkat stokrát, pokud to však v sobě nemají, na povel se nezmění. Slavii prostě chybí střelec, jakým byl i při svém mládí Necid.

Červenobílí tak padají dolů. Paradoxně v době, kdy předváděli (až na duel u Litavky) svoji nejlepší hru na podzim. Klopýtat ovšem začali hned na počátku sezony.

Na špatném vstupu se podepsal letní průvan v kádru, kterému vévodil vyhazov bývalého kapitána Ericha Brabce. Poté však posbírali nějaké body a zdálo se, že se všechno v dobré obrátí. Stal se ale opak.

Zlomovým duelem měl být zápas ve Valencii v Evropské lize, kde se slávisté prezentovali solidním, odvážným výkonem, z půdy favorita skupiny si odvezli bod.

Namísto toho ale zapadli až po uši do krize. Jak zní ven? Strhne se v kabině bouřka? „Nevím, jestli by bouřka měla v této fázi nějaký smysl. Nemyslím, že by kluci nechtěli. Dostali jsme se pod určitý tlak. Sami jsme se tam dostali, sami se z toho musíme dostat,“ pověděl Jarolím.

Přijde tedy nějaká odezva ze strany vedení červenobílého klubu? „Situaci řešíme permanentně,“ řekl včera Sportu stručně generální ředitel Slavie Petr Doležal. V Edenu mají nyní rozhodně o čem přemýšlet...

5 hlavních důvodů, proč se mistr trápí

1. Necitlivý odchod Brabce
Pod bývalým kapitánem mužstvo drželo pohromadě, dokázalo se v kritických chvílích semknout. Dnes podobného lídra, jenž by spoluhráče probral, ve Slavii postrádají. Navíc Brabec odcházel za podivných okolností.

2. Kolaps s Tiraspolem
Rána z úvodu sezony nepřipravila klub pouze o šanci na start v Lize mistrů, ale také o pořádnou porci sebevědomí.

3. Nevhodně doplněný kádr
Nově příchozí Vomáčka, Ragued i Vlček se nepotkali s ideální formou. A takový Vasiljevič (na snímku) nebo Trubila? To už jsou naprosto nepochopitelné transfery.

4. Příliš mnoho zranění
Jediná objektivní polehčující okolnost. Slavii velmi chybí šikovní Jaroslav a Milan Černí, zdravotní problémy v průběhu podzimu vyřadily i Šmicra, Šenkeříka, Jandu, Romanovse, Volešáka nebo Pekharta.

5. Marné hledání střelce
Loni na podzim dával góly Necid, na jaře se aspoň v závěru rozstřílel Fořt, ale momentálně se útočníci Slavie trápí. Jen Šenkeřík se trošku vymyká - ovšem pouze díky hattricku s Bohemians Praha...

Trenér Slavie Karel Jarolím prožívá další porážku svého týmu.Foto Michal Beránek SPORT

Vstoupit do diskuse
16

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud