19. května 2011 • 16:45

TOP 5 kolapsů: Proč musí Plzeň rozhodnout

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost dobrých důvodů mají fotbalisté Plzně, aby rozhodli o svém historickém ligovém triumfu už tuto sobotu proti Ostravě. Není totiž nic horšího, než přijít o titul v posledním kole. Zeptejte se v pěti velkých evropských klubech, které tato nepříjemnost v době nedávno minulé potkala.



1. Schalke 04 (2000/01)
Fotbalový bůh musí mít na sympatický německý klub z nějakého důvodu spadeno. Jinak by přece nedopustil tak krutou tragédii, jaká Schalke potkala přesně před deseti lety. Tým z Gelsenkirchenu porazil Unterhaching 5:3 a na stadionu se už slavil titul, vždyť Bayern Mnichov prohrával těsně před koncem v Hamburku. Jenže ve čtvrté minutě nastavení bavorský klub vyrovnal z nepřímého kopu uvnitř pokutového území, nařízeného za údajnou malou domů Tomáše Ujfalušiho. Sudí Markus Merk je od té doby v Gelsenkirchenu persona non grata.

2. Inter Milán (2001/02)
V Serii A sahaly v roce 2002 po scudettu hned tři týmy: Inter Milán, Juventus a AS Řím. Inter čekal poslední zápas na hřišti Lazia, kde fanoušci domácích bouřlivě oslavovali oba góly v síti vlastního mužstva. Fanatičtí tifosi zkrátka za žádnou cenu nechtěli, aby titul získalo konkurenční AS Řím… Patologické chování fanoušků Lazia však vyprovokovalo českého krajánka Karla Poborského, který svým výkonem a dvěma góly zavelel k obratu. Inter nakonec skončil po prohře 2:4 až třetí, radoval se Juventus.

Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi
Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi


3. Bayer Leverkusen (2001/02)
Zatímco pražská Slavia se nálepky Věčně druzí zbavila, Bayer Leverkusen by si ji klidně mohl vetknout jako své motto do znaku. Tenhle německý klub skutečně asi nikdy nic nevyhraje. Přitom v roce 2002 se zdálo, že Bayer si vynahradí všechny zklamání vrchovatě a v rozmezí několika dnů. Tým vedený trenérem Klausem Toppmöllerem byl na čele Bundesligy a postoupil do finále Ligy mistrů i Německého poháru. Jak to dopadlo, už asi tušíte – po náročném finiši sezony zůstal Leverkusen opět bez jediné trofeje.

4. Fenerbahce Istanbul (2009/10)
Tragikomický byl loni závěr ligy v Turecku. Fenerbahce hrálo v posledním kole doma s Trabzonsporem a jakékoli vítězství pro ně znamenalo titul. Nejbohatší klub v zemi však před svými fanoušky pouze remizoval 1:1. Stejný výsledek ovšem oznámil hlasatel na stadionu i z Bursy, kde hráli domácí s Besiktasem. Fanoušci Fenerbahce proto vlétli na hřiště a začali slavit, jenže pak se dozvěděli, že Bursaspor ve skutečnosti vyhrál 2:1 a mistrem je tudíž on. Celkem pochopitelný vztek a frustrace ultras istanbulského klubu následně způsobily škody za deset milionů eur.

5. Twente Enschede (2010/11)
A nakonec jeden čerstvý případ z letoška. Loňský šokující vítěz holandské ligy Twente Enschede sahal po obhajobě. Stačilo jen neprohrát v posledním kole na hřišti Ajaxu Amsterdam. Jenže to se nepovedlo, Ajax zvítězil i díky nevídanému vlastnímu gólu svého odchovance  Dennyho Landzaata 3:1 a po sedmi letech slavil ligový triumf.
kub

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud