Pavel Hartman
20. října 2010 • 11:30

Dravec s přistřiženými křídly. Sparta Sionka dusí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dravec s přistřiženými křídly. Libor Sionko byl na EURO 2008 nejlepším hráčem české reprezentace, teď však ve Spartě zapadl do pozice střídajícího hráče. Proč ten pád? Protože hra letenského celku nejde pohaslé hvězdě na ruku. Vůbec.



Je to něco málo přes dva roky, co se mu i ti, kteří mu nemohli dlouho přijít na chuť, omlouvali. Libor Sionko zavřel svými výkony mistrovství Evropy v Rakousku a ve Švýcarsku všem ústa a získal si renomé jediného konkurenceschopného Čecha na šampionátu.

Střih do sobotního podvečera: tentýž muž se v 64. minutě utkání dívá na tabuli, kterou má čtvrtý rozhodčí nad hlavou, a vzápětí naštvaně odchází z trávníku. Na podzim nejde o žádnou novinku.

Co se děje s fotbalistou, který se v zimě letošního roku vracel z Kodaně na Letnou jako hvězdná posila? Proč není lídrem, ale aktuálně pouze hráčem na pomezí sestavy a lavičky?

Objektivní odpověď se z dálky hledá stěží. Zvláště když s Liborem Sionkem ani s jeho nadřízeným generálním sportovním manažerem letenského klubu Jozefem Chovancem nelze na toto téma mluvit, neboť sparťané komunikují s deníkem Sport jen na oficiálních tiskových konferencích.

Sionko zazdil super příležitost.
Sionko zazdil super příležitost.


Jedno však lze i tak říci jednoznačně. Do fotbalu, který momentálně předvádí letenský tým, se Sionko nehodí.

„Kdyby Sparta hrála jednodotekový nebo dvoudotekový fotbal, on by to musel taky akceptovat a je toho schopen,“ upozornil trenér Jaroslav Hřebík. „Když ale začne hrát jednodotekovou hru sám, tak asi neuspěje. Takoví hráči už ve Spartě byli a neuspěli,“ dodal.

Sionko dostává červenou kartu.Foto Reuters

Když poprvé vedl Spartu, byl Sionko právě jedním z klíčových mužů hry, kterou od mužstva vyžadoval. Charakterizoval ji skvělý presink a raketový přechod do útoku.

Na co sází současná Sparta? Především na defenzivu, většinou pasivní s vyčkáváním na vlastní polovině. Ofenzivě pak vévodí dlouhá přihrávka na Bonyho Wilfrieda. A potom se už čeká jen na to, kdo se k němu dotáhne.

Sionkovy fotbalové přednosti se na tomto pozadí negují. A dokonce se obrací proti němu.

To se týká třeba jeho vrozené aktivity umocněné vědomím, že Sparta do něj investovala jako do jednoho z vůdců týmu.

„Jak to chce vzít na sebe, tak příliš dlouho drží míč a pak sám sebe dostává do problémů v řešení herních situací,“ postřehl Hřebík.

Záleží však na tom, jak celou situaci vidí zblízka trenérský štáb na Letné v čele s Jozefem Chovancem. A ten svůj pohled na tuto problematiku prozradil v rozhovoru pro Sport už na konci minulé sezony. „Čekal jsem od Sionka víc,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud