Michal Petrák
1. srpna 2011 • 15:06

Sparťanský tank Kweuke: Chtějí ho v Německu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR S AGENTEM - V zimě stačilo Spartě pětadvacet milionů korun na to, aby proměnila hostování Leonarda Kweukeho z Dunajské Stredy na přestup. Pokud by dnes někdo chtěl tenhle kamerunský tank koupit, musel by vynaložit podle zdrojů Sportu minimálně šestkrát víc. „Sparta jeho nákupem udělala výbornou investici,“ říká jeden z útočníkových agentů Max Hagmayr.



Pokud jde o sparťanské fotbalisty, o které je zájem, padají během léta různá jména. Jen spekulace o přestupu Leonarda Kweukeho se neobjevují - momentálně je totiž z pohledu Letenských neprodejný. „Ale zájem o něj je. Třeba z Německa,“ říká hráčův rakouský agent Max Hagmayr.

Jste překvapený z toho, jak Leonard Kweuke ve Spartě střelecky řádí?
„Ne, nejsem. Už když jsem s ním začal pracovat, věděl jsem, že má obrovský potenciál. Potřebuje jen čas na to, aby se učil. A on se učí. Pro mě není překvapení, že se mu tak daří.“

Říkáte, že potřebuje čas na to, aby se učil. Jenže ve Spartě skoro žádný čas nepotřeboval - už v prvním půlroce naskočil do sestavy a hned začal střílet góly.
„Ano, to jsem myslel spíš dobu, kdy byl ve Frankfurtu a pak v Cottbusu. Měl tam i nějaká zranění... Říkám, že tohle bylo období, které potřeboval, aby si zvyknul. Pak se jen musel dostat do kondice, to zvládl na Slovensku.“

Jaký je podle vás důvod toho, že se tak rychle aklimatizoval na Spartě?
„Sparta se o něj dobře starala. Má tam dobré trenéry, je to kvalitní klub. Když máte kolem sebe schopné spoluhráče, vaše kvalita se projeví rychleji.“

V zimě odešel ze Sparty jeho spoluhráč a kamarád Bony Wilfried. Neměl jste strach, že ho to zabrzdí, že mu to uškodí?
„Ne, vůbec ne. Proč? To přece není problém. Je to profesionál.“

Sparta ho už během hostování z Dunajské Stredy vykoupila za částku kolem pětadvaceti milionů korun. O kolik je podle vás jeho cena vyšší po tak povedené sezoně a vstupu do nové?
„O tom já nemluvím. Nerad hovořím o konkrétních cenách hráčů. Ale myslím si, že je o hodně vyšší. Je jasné, že jeho cena stoupá. Sparta s ním udělala výbornou investici.“

Během léta se mluvilo o přestupech jiných hráčů ze Sparty, zájem je například o Kamila Vacka. Jak je to s Leonardem Kweukem?
„Je o něj zájem. Ale víc vám taky neřeknu.“ (usmívá se)

Ani to, ze které ligy nebo země se o něj zajímali?
„Z Německa.“

V minulé sezoně nastřílel v lize čtrnáct gólů, ačkoli naskočil až v jejím průběhu. Kolik podle vás může dát, když bude hrát celý ročník?
„To bych také rád věděl. (směje se) Vsadil bych si na to. Důležité je, aby zůstal zdravý a na zemi. Taky k tomu potřebuje spoluhráče, kteří šance připravují. Pokud bude všechno fungovat, jak má, nebyl bych v odhadech nijak přehnaně opatrný.“

Jak často ho sledujete?
„Jsme stále v kontaktu, jezdím i na zápasy.“

Jak dlouho podle vás ještě ve Spartě zůstane?
„O tom taky nemůžu mluvit. Ve fotbale jde všechno hrozně rychle.“

Názor SportuFoto spo
Je to takové déja vu. Africký útočník přijde poměrně levně do Sparty, obrany v lize si nedovedou poradit s jeho atypickou hrou, forvard se rozstřílí a putuje se slušným ziskem do zahraničí. Obchod, který se Letenským povedl v případě Bonyho Wilfrieda, by mohl mít podobný průběh i s Leonardem Kweukem. Sparta by to však rozhodně dělat neměla - pokud chce v této sezoně bojovat o titul v české nejvyšší soutěži a postup v Evropské lize.

K tomu, aby přestřílela slabé Sarajevo, by Kamerunce ani nepotřebovala. Jenže přijdou těžší soupeři a proti nim se jim tenhle „atyp“ bude hodit. Silnějšího protivníka Sparta nemusí přehrát líbivou hrou - a v takové chvíli potřebuje hráče, s jehož silou si obránci nevědí rady. Když pustila Wilfrieda, měla v záloze právě Kweukeho. Za ním už nikdo není. Pokud nepřijde šílená nabídka, musí ho Sparta ve vlastním zájmu udržet.
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud