Pavel Kalouš
10. července 2013 • 13:53

Bída. Peníze na Čechy došly, kluby chtějí přemrštěné částky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je bída i na české poměry. Zatímco v minulosti tekly na účty tuzemských klubů ze zahraničí miliony, letos jim na bankovním výpisu září velká nula. A nebýt přestupu Leonarda Kweukeho do tureckého Rizesporu, vůbec poprvé by z české ligy neodešel žádný hráč za víc než milion eur.



Proč je současné přestupové období směrem z Česka do zahraničí tak nezvykle chudé? Vysvětlení je prosté. Výjimeční hráči v Gambrinus lize došli a na průměrné už v Evropě nejsou peníze. „Tohle léto i ty další už nebudou tak úrodné,“ prorokuje hráčský agent Jiří Müller.

Jen pro srovnání: Loni touhle dobou si už balili kufry liberecký obránce Theo Gebre Selassie (Brémy) a plzeňská dvojice záložníků Václav Pilař (Wolfsburg) a Milan Petržela (Augsburg), za které přiteklo do české ligy zhruba 90 milionů korun.

Nešlo o bombastické přestupy, o něčem podobném si v současnosti ale i tak mohou české kluby nechat jen zdát. „Česká liga není špatná, ale za velké částky se dnes kupují už jen top hráči a ti tady prostě nejsou. Chybějí individuality,“ vysvětluje další agent David Nehoda.

Transfer Kweukeho za zhruba 50 milionů korun je výjimka. A dost možná zůstane letos jen u něj. Peníze už totiž došly i Turkům nebo kdysi bohatým Rusům. „V německé bundeslize tvoří polovinu přestupů volní hráči a zbytek je tak do 35 milionů korun,“ dodává Nehoda.

„Na špičkové hráče se peníze vždycky najdou, jenže si musíme uvědomit, že takoví tady nejsou. A kluby ze středu tabulky v Německu nebo Itálii, kam dřív čeští hráči odcházeli, už nemají peníze. Každý teď euro převrací čtyřikrát,“ souhlasí Müller.

Lukrativní přestup? Pod milion eur

Zatímco dřív se z Česka odcházelo běžně za tři a více milionů eur, dnes přestupní částka, kterou lze označit za lukrativní, klesla pod milion eur (25 milionů korun). „Letos by mohl dopadnout ještě přestup Václava Kadlece, jinak už nic jiného nečekám,“ tvrdí Müller.

Plzeňská radost. Darida se trefil hned dvakrát, jenže úsměv Viktoriánům po přestávce soupeř smazal dvěma rychlými gólyFoto Pavel Mazáč (Sport)

Právě mladý útočník Sparty je však zároveň příkladem druhé komplikace, která stojí v cestě velkým přestupům.

Po českých trávnících běhá pár hráčů, na které se i v zahraničí ještě stojí fronta, jenže majitelé klubů za ně žádají sumy, které jsou z pohledu situace na hráčském trhu astronomické.

„Venca Kadlec je typický příklad, ten druhý je Vladimír Darida. Plzeň za něj žádá až deset milionů eur, jeho reálná cena se ale pohybuje tak mezi čtyřmi až pěti miliony. Na druhou stranu Plzeň chápu, díky němu může postupem do Ligy mistrů vydělat ještě víc,“ krčí rameny Nehoda.

Jinými slovy zvykejte si. Doba zajímavých přestupů z české ligy, které nezapadnou, je minulostí.

Německý novinář z Bildu se baví s útočníkem Sparty Václavem Kadlecem na soustředění v Rakousku.
Německý novinář z Bildu se baví s útočníkem Sparty Václavem Kadlecem na soustředění v Rakousku.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud