Jakub Konečný
11. července 2013 • 17:52

Sparta i Slavia řeší stejný problém. Trápí je díra v rozpočtu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nesmiřitelní rivalové řeší krátce před startem nového ročníku stejný problém – nemají generálního sponzora. Spartě dala vale po sedmi letech spolupráce sázková společnost Fortuna, Slavia hledá nového mecenáše už déle než rok.



Fanouškům se to líbí, zato pokladníci klubů z toho mají těžké spaní. Dresy dvou tradičních českých klubů bez sponzorských log splňují veškerá estetická kritéria, jenže pro klubové rozpočty to znamená hodně drahý luxus.

„Ekonomický příjem z naší spolupráce s Fortunou byl úměrný pozici, jakou mezi našimi partnera měla,“ přitakává ředitel komunikace letenského klubu Ondřej Kasík.

Podle informací deníku Sport Fortuna dotovala rozpočet Sparty ročně částkou dvacet milionů korun. Sázková společnost přitom patří do portfolia skupiny Penta, která je považována za jednoho z hlavních konkurentů skupiny J&T, vlastníka největšího českého klubu. S paradoxním spojením je však nyní konec – alespoň v takové míře.

„Z naší strany šlo o čistě pragmatické rozhodnutí,“ říká Petr Šrain, PR manažer Fortuny. „Doba se změnila, kurzové sázení se přesouvá na internet, takže ve své marketingové strategii chceme klást největší důraz na on-line kanály. Nicméně se Spartou nyní jednáme, že bychom zůstali mezi jejich sponzory na pozici betting partnera,“ dodává mluvčí sázkové společnosti, která po skončení sezony odešla i ze Slovanu Liberec a Bohemians 1905.

Sparta považuje jednání o novém generálním sponzorovi za vysoce delikátní záležitost, takže je odmítá jakkoli komentovat. Jisté je tak zatím jen to, že na rozdíl od jiných ligových klubů počítá i nadále pouze s jedním sponzorským logem na svém dresu. „Strategie klubu se v tomto ohledu prozatím nemění,“ říká Kasík.

Také poslední partner Slavie pocházel ze stejné branže, jenže Synot Tip opustil vršovický klub už zkraje loňského roku s odkazem na změnu loterijního zákona. Od té doby zeje místo na hrudi sešívaného dresu prázdnotou, což se neobešlo bez následků. Právě neúspěch v hledání nového titulárního partnera byl hlavním důvodem rychlého konce Zbyňka Kusého ve funkci generálního ředitele klubu.

 Kusého nástupce Jaromír Šeterle zatím v tomto směru nemá žádné nové zprávy. „Jsem ve Slavii teprve tři týdny,“ upozorňuje s úsměvem, že jde o běh na dlouhou trať. Za lichou označuje rovněž spekulaci, že podstatný díl rozpočtu by mohla zajistit jedna z firem Jiřího Šimáněho, jednoho z nejbohatších Čechů a Šeterleho blízkého přítele.

„Komunikuji s celou řadou lidí v českém byznyse a pan doktor Šimáně je jedním z nich. Ale člověk by se neměl upínat na jedinou možnost,“ tvrdí šéf Slavie.
David Lafata byl zvolen sparťanským kapitánem, zároveň představil nové dresy.
David Lafata byl zvolen sparťanským kapitánem, zároveň představil nové dresy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud