16. listopadu 2012 • 11:15

„Chřestýš“, klíčová osoba korupční kauzy: Jsem součástí komplotu

Autor: Sport, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou z ústředních postav údajné korupční aféry v českém fotbale má být někdejší funkcionář Čáslavi či Sezimova Ústí Martin Svoboda. Ten měl podle tvrzení rozhodčích Tomáše Adámka a Pavla Býmy nabízet arbitrům duelu Gambrinus ligy Jablonec – Plzeň (0:2) úplatek ve výši 200 000 korun.  Vše prošetřuje policie, funkcionář známý jako „Chřestýš“ je pozván také na 20. listopadu před disciplinárku. Svoboda stále tvrdí, že nic špatného neudělal.



„Opakuji, že jsem nikoho neuplatil. Jelikož jsem nic neprovedl, vůbec žádného trestu se nebojím. Byl jsem už na policii podat vysvětlení, strávil jsem tam asi tři čtvrtě hodiny. Vyjádřil jsem se k tomu, ale dostal jsem doporučení, abych se k tomu nevyjadřoval, takže to chci dodržet,“ prohlásil pro Sport Svoboda.

Ten momentálně není členem FAČR, jelikož oficiálně pro žádný klub nepracuje. „Beru to jako útok na mě, nerozumím tomu, proč bych měl ovlivňovat utkání dvou klubů, se kterými nemám nic společného. V době, kdy se hrál ten inkriminovaný zápas, jsem byl ještě funkcionářem Sezimova Ústí,“ dodal.

„Vidím v tom určitou účelovost, která je absurdní. V podtextu je boj dvou klubů a někdo mě do toho chce neprávem zatáhnout. Stal jsem se součástí komplotu, přitom se Spartou jsem měl vždy velmi slušné vztahy,“ tvrdil bývalý funkcionář zmíněných druholigových klubů, či třeba Satalic či Sibřiny.

„A s Plzní navíc nemám nic společného, to, že jsem kamarád pana Šádka, to nic neznamená. Ano, jezdil jsem s nimi na zápasy Ligy mistrů, ale to bylo na pozvání pana Šádka. Na stadionech Barcelony a AC Milán jsem nikdy nebyl a chtěl jsem to prostě vidět na vlastní oči. To je celé. Na tom přece není nic špatného,“ doplnil.“

Jenže rozhodčí Tomáš Adámek jej obvinil z korupčního jednání. „S panem Adámkem jsem v poslední době nemluvil, celé mi to přijde absurdní, tak co bych mu volal. Uráží mě to, jsem z toho zklamaný,“ popsal Svoboda dění posledních dnů a týdnů.

„Chtěl jsem jednou dělat první ligu, ale tím, že tady teď někdo znevažuje moje jméno, mi to hodně komplikuje. To, že mě disciplinárka pozvala na další jednání, beru na vědomí, ale v tuhle chvíli nejsem schopný říct, jestli přijdu,“ dodal na závěr.

Fakta ke kauze

Podle rozhodčího Pavla Býmy byli oba asistenti Drahoslav Handlíř a Emanuel Moravec přítomni předání úplatku

Martin Svoboda, Tomáš Adámek a Býma nejsou členy FAČR, oba rozhodčí oznámili vystoupení dopisem před týdnem, nikdo z nich nemůže být disciplinární komisí trestán

FAČR podala oznámení pro podezření z páchání trestného činu, policie musí informovat o výsledcích šetření do 30 dnů

Policie dosud případ neuzavřela, nevznesla jediné obvinění, FAČR jako poškozená nemůže zatím nahlížet do spisu

Adámek se k přijetí úplatku, tedy k trestnému činu, přiznal, hrozí mu trest odnětí svobody až do výše pěti let, ostatní rozhodčí tento skutek neoznámili v přiměřené době

A je to venku, dokumenty unikly. Podívejte se na celé znění Adámkovi výpovědi v korupční aféře
A je to venku, dokumenty unikly. Podívejte se na celé znění Adámkovi výpovědi v korupční aféře

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud