Pavel Janega
17. ledna 2013 • 17:56

Golda o Peltovi: Chtěl by aféru ukončit s mírnějšími následky

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf disciplinárky Jiří Golda a předseda FAČR Miroslav Pelta jen stěží nacházejí společnou řeč při řešení korupční kauzy, která se týká majitele Sparty Daniela Křetínského a Viktorie Plzeň. Golda na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že si Pelta přeje kauzu co nejrychleji ukončit s mírnými následky. On s tím ale nesouhlasí.



S předsedou FAČR Miroslavem Peltou se Golda neshodne na dalším postupu řešení korupční kauzy. Ten si prý přeje, aby "se situace co nejrychleji uklidnila". Co to znamená? Podle šéfa disciplinární komise to, aby se kauza ukončila rychle s mírnějšími následky, než si přeje on sám.

Na důkazy chce šéf disciplinárky Jiří Golda čekat jen do 7. února. Na důkazy chce šéf disciplinárky Jiří Golda čekat jen do 7. února.Foto Jaroslav Legner (Sport)
Golda je ovšem připraven trestat tvrdě: jednu, či druhou stranu. Pokud Daniel Křetínský předloží důkazy, které odhalí podvodné praktiky Viktorie Plzeň, zahájí disciplinární řízení se západočeským klubem. Ale jestliže majitel Sparty svá tvrzení ničím nedoloží, bude to považovat za znevážení jména fotbalu a nerespektování předpisů FAČR. To by znamenalo, že ve finále bude potrestán Křetínský, popř. Sparta peněžitou pokutou.

O jakých tématech Golda před novináři mluvil?

O neshodách s Miroslavem Peltou
"Snažím se pana předsedu Peltu pravidelně informovat o postupu disciplinární komise, ale musím říct, že se ne úplně ve všem shodneme na dalším postupu řešení kauzy. Chci postupovat rychle a transparentně padni komu padni. Pan Pelta si myslí, že zájmem fotbalu je, aby se situace co nejrychleji uklidnila. Zda chce, aby se kauza ukončila rychle s mírnějšími následky, než chci já? Dalo by se to takhle říct. Ale na stanovisko pana Pelty se zeptejte jeho."

Šéf Sparty Daniel Křetínský prosí o strpení. Důkazy sliboval už před Vánoci, ale stále je nedodal. Šéf Sparty Daniel Křetínský prosí o strpení. Důkazy sliboval už před Vánoci, ale stále je nedodal.Foto Pavel Mazáč (Sport)
O nedodaných důkazech
"Na poslední jednání disciplinárky byl pozván Daniel Křetínský, který nás seznámil s informacemi týkající se údajného nestandardního řízení zápasů. Závěr byl takový, že pan doktor Křetínský předloží důkazy, které doloží jeho tvrzení. Tvrdil, že má dva typy důkazů: svědecké výpovědi a něco, co bych teď nechtěl konkrentizovat. A kde se nyní nacházíme? Neposunuli jsme se ani o krok. Křetínský doposud žádný důkaz komisi neposkytl. Po Novém roce se nic nedělo, tak jsem ho společně s Miroslavem Peltou kontaktoval. Naposledy jsem s ním telefonicky hovořil včera, požádal mě o strpení."

O výzvě pro Křetínského
"Pan doktor Křetínský je povinnen do 7. února předložit veškeré důkazy a do 4. února předložit seznam důkazů (aby disciplinární komise věděla, koho na jednání DK 7. února předvolat - pozn. aut.). Zároveň pana Křetínského předvoláváme společně se statutárním zástupcem Plzně na další zasedání komise, tj. 7. února. Na základě příslušných důkazů budeme postupovat dále. Nebudou-li předloženy, budeme postupovat podle příslušného disciplinárního řádu."

Miroslav Pelta by si podle Goldy přál mírnější rozuzlení celé aféry Miroslav Pelta by si podle Goldy přál mírnější rozuzlení celé aféryFoto Michal Beránek (Sport)
O případném trestu pro Křetínského a Spartu
"Pokud pan Křetínský důkazy nedodá, hrozí znevážení jména fotbalu a nerespektování předpisů FAČR. Samozřejmě, byla tu alternativa, že bychom celou kauzu uzavřeli už dnes, ale nechci, aby pak někdo říkal, že jsme mu nedali prostor. Ale jestliže do 7. února důkazy nepředloží, tak ponese následky. Původně říkal, že je schopen doložit důkazy v řádech dnů, pro mě to znamená jeden až deset dnů. Ale od posledního jednání uběhlo pět týdnů. Trest se podle disciplinárního řádu může dotknout i Sparty. Po závažném jednání svého příslušníka může být totiž potrestán i klub. Co Spartě hrozí? Peněžitá pokuta."

O tom, jak Křetínský podezírá Plzeň
"Daniel Křetínský nikdy nemluvil obecně. Podezření, které vyslovil, se týká Plzně. Tvrdí, že celá kauza má širší rozsah a netýká se pouze jednoho zápasu. Ale nemůžu víc říct, dokud nemám na stole důkazy. Stále máme jen tvrzení dvou rozhodčích k zápasu Jablonec-Plzeň."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud