Petr Adam
17. ledna 2013 • 19:04

Z aféry se stal balvan, kterého se musí český fotbal zbavit

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už víme, co si nesl Daniel Křetínský nesl v černé kabele, když se na konci září rozhodl rozpoutat aféru okolo nekalých praktik v Gambrinus lize. Byl to velký balvan, kterým šéf Sparty zatížil český fotbal.



Po čtyřech měsících má zrající skandál pachuť běžně známou z české politiky. Je hodně nepřehledný, plný zákulisních tahanic, kličkování a apatie či znechucení běžných lidí, kteří její vývoj z dálky pozorují.

Stejně jako v české politice se také jen těžko hledá jedna strana s evidentně čistými úmysly. Podezřelý jev se dotýká každého z jejích aktérů. Ať už jde o výpověď sudího Adámka, který osočil z podplácení Plzeň, plané sliby Daniela Křetínského o důkazech, nebo snahu šéfa fotbalu Miroslava Pelty zkusit raději uzavřít kauzu s tím, že se zase tolik nestalo. Kdyby mu to pravomoci umožňovaly, možná by nejraději udělil amnestii.

Ale ono se stalo – a je co napravovat. Stačí se podívat na zprávy z poslední doby. Z fotbalu už za dobu nejistoty utekl jeden z jeho největších sponzorů a podle průzkumů má nejpopulárnější sport důvěru jen u 17 procent lidí v zemi. I pár politiků je na tom lépe.

Rozhodnutí disciplinární komise dojít k verdiktu 7. února je nejrozumnější krok, který se v celém případu zatím za celou dobu udál. Za tři týdny se český fotbal musí zbavit balvanu a zkusit zase stoupat vzhůru.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud