5. února 2013 • 15:25

Absurdní! Pelta prosil, ať zůstanu, teď chce rezignaci, zlobí se Haindlová

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výkoný výbor Fotbalové asociace FAČR v pondělí vyzval Markétu Haindlovou, aby odstoupila z funkce předsedkyně Odvolací a revizní komise. Reakce šéfky komise přišla rychle. "Považuji celou situaci za absurdní," uvádí v prohlášení Haindlová.



Stávající šéfce ORK se situace ve vedení českého fotbalu vůbec nelíbí. "Zcela jistě zvážím své další kroky v rámci fotbalového hnutí. Pomalu z českého fotbalu odchází lidé, kterých jsem si nejvíce vážila, a současné prostředí neodpovídá podmínkám, ve kterých lze normálně fungovat," zlobí se mladá právnička.  

Poté, co se výkonný výbor rozhodl neřešit korupční kauzu spojenou s "Křetínského kabelou", rezignoval na funkci předsedy disciplinární komise Jiří Golda. Pelta a spol. nyní chtějí, aby svou funkci opustila i šéfka ORK.

Haindlová podle Pelty poškodila asociaci tím, že vzápětí komunikovala s orgány UEFA a FIFA, aniž by věc konzultovala s výkonným výborem. Haindlová před dvěma týdny řekla, že výkonný výbor tím, že se rozhodl přenechat korupci policii, jednal v rozporu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy. A ve stejném duchu se vyjádřila i směrem k FIFA a UEFA.

"Považuji za absurdní, že ještě před týdnem mě předseda prosil, abych ze své funkce neodcházela, a nyní mě vyzývá k odstoupení," reaguje Haindlová.

"V rámci své kontrolní činnosti, za účelem odvrácení možné vysoké pokuty od FIFA, resp. UEFA, se Odvolací a revizní komise jednomyslně rozhodla kontaktovat ředitele právního oddělení UEFA, který byl sdělenými informacemi znepokojen a požádal o zaslání písemných podkladů," vysvětluje.

"Zdůrazňuji, že toto nebyla moje soukromá iniciativa, nýbrž jednomyslné rozhodnutí Odvolací a revizní komise, kterému předcházela žádost předsedy FAČR, abych se již v prosinci 2012 účastnila jednání s disciplinárními komisaři UEFA," dodává.

Odvolání od VV by nebylo legální

Dokonce si myslí, že význa k rezignaci ze strany výkonného výboru není legální. "Je v rozporu se stanovami FAČR, aby Výkonný výbor, jenž je volen valnou hromadou stejným způsobem jako Odvolací a revizní komise, zasahoval do její činnosti," vysvětluje Haindlová.

Předseda FAČR Miroslav Pelta se rozhodl ukončit kauzu, která se točila kolem údajného ovlivňování zápasů v Gambrinus lize Předseda FAČR Miroslav Pelta se rozhodl ukončit kauzu, která se točila kolem údajného ovlivňování zápasů v Gambrinus lizeFoto Jaroslav Legner (Sport)

"Odvolací a revizní komise je zcela nezávislým orgánem odpovědným výhradně valné hromadě. A naopak ze své podstaty má kontrolovat činnost a hospodaření Výkonného výboru. Je proto nepřípustné, aby vyzýval kteréhokoli člena k odstoupení, VV na to nemá mandát," doplňuje.

Miroslav Pelta si nechal Výkonným výborem posvětit plán, jak nově řešit případnou korupci ve fotbale. Podle nových pravidel nekalé praktiky nejdřív musí odhalit policie a odsoudit soud, teprve poté může disciplinární komise rozdávat tresty.

"Jak uvedl šéf UEFA Michel Platini, v současné době má být hlavním cílem UEFA vyšetřování korupce v rámci fotbalových asociací. Zatímco jednotlivé asociace bojují za nezávislost těchto komisí a rozšiřují jejich pravomoce, my je naopak oktrojujeme," kritizuje poslední korky šéfa českého fotbalu Haindlová.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud