Pavel Janega
17. června 2014 • 05:10

4 stopeři a bez útočníka. Němcům vyšla taktika proti Ronaldovi a spol.

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

GRAFIKA | Čtyři góly v síti Portugalska a hattrick Thomase Müllera dokazují, že fotbalové týmy mnohdy nepotřebují klasického útočníka. I „falešná devítka“ odvede stejně kvalitní práci, pokud jí přizpůsobíte taktiku celého týmu. Ta, kterou zvolil německý trenér Joachim Löw, vyšla na jedničku.



Na předchozím mistrovství světa v JAR byl národním tým Německa chválen za zvolený styl. Byl rychlý, atraktivní, přímočarý, útočný. Uchvátil nejednoho fanouška. Jenže v semifinále proti Španělsku přestala tato taktika fungovat. Narazila. A ukázala Němcům velkou trhlinu v jejich plánu. Tým, který byl postaven na protiútocích, neprolomil soupeřovu obranu. Proto se trenér Joachim Löw rozhodl pro změnu.

Současné Německo se více soustředí na postupný útok, aby v nejlepším případě neztratilo jediný míč. Proti Portugalsku si zvládlo přihrát v útočné třetině 111krát, zatímco jejich soupeř pouze 65krát. Při pohledu na celé hřiště zjistíte, že jen dvojice Kroos–Lahm rozdala 150 přihrávek.

Přihrávky Portugalska a Německa v útočné třetině. Klikněte pro zvětšení.Foto StatsZone FourFourtwo.com

Pochopitelně velkou roli sehrál i fakt, že o vítězi bylo rozhodnuto daleko dříve než v devadesáté minutě – zbytečné vyloučení Pepeho, pokutový kop, špatné bránění při rohovém kopu před druhým gólem… To ale nijak nesnižuje kredit trenéra Joachima Löwa, který před samotným MS řešil velké otazníky. Koho nasadit na kraje obrany? Koho vyslat do útoku?

Němci přišli o celou levou stranu. Zranili se obránce Marcel Schmelzer i křídelní hráč Marco Reus. Na opačnou stranu obrany Löw odmítl vyslat Philippa Lahma, který byl potřeba v záloze. To je pozice, na které jej upřednostňuje i trenér Bayernu Pep Guardiola.

Trenér Německa Joachim LöwFoto EPA

Němci se nakonec rozhodli nasadit do obranné řady čtyři klasické stopery Boateng–Mertesacker–Hummels–Höwedes. Nutno dodat, že prvnímu jmenovanému není univerzálnost cizí. Na kraji obrany odehrál několik zápasů i v Bayernu. Kdekoho však přeci jen napadla otázka, jestli tato čtveřice zvládne ubránit rychlíky Cristiana Ronalda a Naniho. Odpověď je zřejmá, německá defenziva udržela čisté konto.

Zato do sítě Portugalska se Němcům podařilo nasázet hned čtyři góly, byť nastoupili bez typického útočníka a klasických křídel. Na hrot vyběhl Thomas Müller, jenž vsítil hattrick. Ovšem nedržel se této pozice celou dobu, často si vyměňoval místo s krajními záložníky Mariem Götzem a Mesutem Özilem.

Útočná trojice rotovala pravidelně. V jednu chvíli se ocitl Müller napravo, Özil se posunul doprostřed. Pak zde pobíhal Götze, aby Özil operoval nalevo a Müller napravo. Často je doplňoval i Sami Khedira, který měl více ofenzivních úkolů než kolega Toni Kroos.

Thomas Müller nepobýval uprostřed neustále, často si vyměňoval pozici s krajními záložníky Mariem Götzem a Mesutem Özilem. Útočná trojice rotovala pravidelně. V jednu chvíli se ocitl Müller napravo, Özil se posunul doprostřed. Pak zde pobíhal Götze, aby Özil operoval nalevo a Müller napravo. Často je doplňoval i Sami Khedira, který měl více ofenzivních úkolů než kolega Toni Kroos.
Video se připravuje ...

Grafika je vytvořena prostřednictvím tacticalpad.com

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud