24. června 2014 • 21:50

Bony byl hrdinou jen chvíli! Řecko postupuje penaltou v nastavení

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do poslední chvíle nebylo jasné, který z týmů postoupí ze skupiny C do osmifinále mistrovství světa společně s první Kolumbií. Po vyrovnání v duelu Pobřeží Slonoviny s Řeckem, které zajistil pohotovým gólem Bony, měl k postupu blíže právě africký tým. Vše se ovšem změnilo v nastavení, kdy „Sloni“ doplatili na faul v pokutovém území. Následnou penaltu proměnil Samaras a posunul do osmifinále řecký tým. Tam narazí na Kostariku. Ve stejném čase porazila Kolumbie 4:1 Japonsko a utká se s Uruguayí.



Řecko - Pobřeží Slonoviny 2:1

MATCH OVERVIEW LEGACY
24. 6. • 22:00
Řecko
Řecko
2:1
ONLINE
24. června
22:00
Pobřeží slonoviny
Pobřeží slonoviny
Góly

Domácí: 42. Samaris, 90+3. Samaras

Hosté: 74. Bony

Sestavy

Domácí: Karnezis (24. Glykos) – Torosidis, Papastathopulos, Manolas, Holebas – Christodulopulos, Maniatis, Karagunis (C) (77. Gekas), Kone (12. Samaris) – Samaras, Salpingidis.

Hosté: Barry – Boka, K. Touré, Aurier, Bamba – Tioté (61. Bony), Serey – Kalou, Y. Touré, Gervinho (83. Sio) – Drogba (C) (78. Diomande).

Náhradníci

Domácí: Glykos, Kapino, Tzavellas, Moras, Vyntra, Tziolis, Fetfatzidis, Samaris, Tachtsidis, Mitroglu, Gekas

Hosté: Mande, Diarrassouba, Akpa, Djakpa, Diomande, Bolly, Bony, Ya Konan, Gradel, Sio, Gbohouo

Karty

Hosté: Drogba, Kalou, Serey

Rozhodčí

Vera – Lescano, Romero (vš. Ekvádor)

Stadion

Castelão, Fortaleza (Brazílie)

V sestavě Pobřeží slonoviny nechyběli Yaya a Kolo Touréové, jimž po předchozím utkání s Kolumbií zemřel bratr. Naopak poprvé na turnaji začal jen na lavičce bývalý sparťan Bony a premiérově se v Brazílii dostal do zahajovací jedenáctky kapitán Drogba.

Mistři Evropy z roku 2004 Řekové měli hned v úvodu smůlu na zranění a museli během úvodních 24 minut vynuceně vystřídat dva hráče. Ve dvanácté minutě nahradil Samaris Koneho, o dalších dvanáct minut později pak došlo dokonce ke změně mezi tyčemi. Zraněného Karzenise vystřídal Glykos a stal se šestým různým brankářem Řeků v jejich devátém zápase na MS.

V 32. minutě svěřenci Fernanda Santose málem udeřili po rychlém brejku. Krajní obránce Cholevas nasprintoval až před vápno a gólmana "Slonů" Barryho zachránilo břevno.

VIDEO | Bonyho pohotové vyrovnání na postup nakonec nestačilo

Řekové znovu ukázali, že jsou schopni trestat téměř každou chybu. Ve 42. minutě vystihli hrubku v rozehrávce mezi dvěma defenzivními záložníky soupeře, střídající Samaris sám před brankářem nezaváhal a oslavil svůj první gól v reprezentaci.

Řecko skórovalo na světovém šampionátu po 331 minutách. Trefilo se teprve ve druhém z devíti duelů a znovu proti africkému týmu; předtím se mu to povedlo před čtyřmi lety proti Nigérii (2:1).

Pobřeží slonoviny potřebovalo k postupu remízu a po pauze přidalo. Posílit útok afrického celku přišel Bony. "Sloni" měli převahu, ale střelecky aktivnější byli bránící se Řekové. V 68. minutě napřáhl z dálky Karagunis a gólmana Barryho podruhé v utkání zachránilo břevno.

Řeky nastřelená branková konstrukce chvíli nato mrzela. Po kombinaci se v 74. minutě dostal před brankáře Glykose čerstvý Bony a druhým gólem na turnaji zařídil svému týmu premiérový postup. Střídající hráči dali v Brazílii už 23 branek, čímž vyrovnali rekord z roku 2006.

Řekové navzdory dvěma brzkým střídáním vyvinuli na konci ještě závěrečný tlak, k druhé brance jim ale hodně pomohl střídající Sio, který fauloval ve vápně. Samaras při penaltě zachoval chladnou hlavu a v 93. minutě ze své první rány na branku na turnaji vystřelil Řekům postup.

VIDEO | Penaltový zákrok, který pohbřil naděje Pobřeží Slonoviny

Japonsko - Kolumbie 1:4

MATCH OVERVIEW LEGACY
24. 6. • 22:00
Japonsko
Japonsko
1:4
ONLINE
24. června
22:00
Kolumbie
Kolumbie
Góly

Domácí: 45+1. Okazaki

Hosté: 18. Cuadrado, 55. Martínez, 82. Martínez, 90. Rodríguez

Sestavy

Domácí: Kawašima – Učida, Jošida, Konno, Nagatomo – Aojama (62. Jamaguči), Hasebe (C) – Okazaki (69. Kakitani), Honda, Kagawa (85. Kijotake) – Okubo.

Hosté: Ospina (C) (85. Mondragón) – Arias, Valdés, Álvarez, Armero – Cuadrado (46. Carbonero), Mejía, Guarín, Quintero (46. Rodríguez) – Martínez, Ramos.

Náhradníci

Domácí: Nišikawa, Gonda, Sakaj, Morišige, Inoha, Sakaj, Endo, Kijotake, Jamaguči, Kakitani, Osako, Sajto

Hosté: Vargas, Mondragón, Zapata, Yepes, Carbonero, Sánchez, Aguilar, Zúñiga, Rodríguez, Gutiérrez, Ibarbo, Bacca

Karty

Domácí: Konno

Hosté: Guarín

Rozhodčí

Proenca – Miranda, Trigo (všichni Portugalsko)

Stadion

Arena PantanalCuiaba (BRA)

Kolumbie porazila Japonce 4:1 a v osmifinále vyzve Uruguay

Kolumbie měla postup jistý, takže si kouč José Pekerman mohl dovolit luxus a z duelu proti Pobřeží slonoviny (2:1) nechat v základu jen tři hráče. Náhradníci začali v Cuiabě aktivně, brzy se ale dopředu začali drát Japonci.

V 9. minutě se hezky uvolnil útočník Okubo, avšak zakončil nepřesně. Japonce pak zbrzdil faul na druhé straně. Konno zkosil Ramose a nařízenou penaltu poslal doprostřed branky Cuadrado. Záložník Fiorentiny přidal na šampionátu první gól ke třem asistencím.

Asijský tým udeřil nečekaně v nastavení. Po centru Hondy se ve druhé přidané minutě trefil hlavou Okazaki a Japonsko ve třetím vzájemném duelu konečně dalo Kolumbii gól.

Historicky první obrat z 0:1 na MS ovšem svěřenci italského trenéra Alberta Zaccheroniho nedotáhli. Naopak soupeř vstoupil do druhé půle velkým tlakem, který vyvrcholil v 55. minutě gólem Martíneze po asistenci střídajícího Jamese Rodrígueze.

Japonci pak měli více ze hry, zaujala však jen rána Hondy z přímého kopu v 64. minutě. Naopak jeden z rychlých protiútoků využil druhou brankou po zasekávačce ve vápně Martínez. Gól poté rozloženým Japoncům, kteří se ze všech sil hnali za korekcí skóre, dal i Rodríguez.

Trenér Pekerman v závěru stáhl brankáře Ospinu a do hry pustil Faryda Mondragóna. Bývalý hráč Zaragozy, Kolína nad Rýnem či Galatasaraye se stal tři dny po 43. narozeninách nejstarším hráčem, který v historii MS nastoupil. Předčil rekord kamerunského útočníka Rogera Milly (42 let a 39 dní).

Kolumbie při své první účasti na MS od roku 1998 prošla do vyřazovací fáze, což se jí naposledy povedlo v roce 1990 v Itálii. Japonci nezopakovali osmifinále z posledního turnaje v JAR.

Z V R P Skóre B
1. Kolumbie 3 3 0 0 9:2 9
2. Řecko 3 1 1 1 2:4 4
3. Pobřeží slonoviny 3 1 0 2 4:5 3
4. Japonsko 3 0 1 2 2:6 1

Gól Bonyho Wilfrieda byl pro "Slony" postupový, jenže všechno zhatila penalta v 93. minutě. Do osmifinále MS se prodralo Řecko.
Gól Bonyho Wilfrieda byl pro "Slony" postupový, jenže všechno zhatila penalta v 93. minutě. Do osmifinále MS se prodralo Řecko.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud