30. června 2014 • 04:59

Hvězdy MS, které ničí fotbal. Co (ne)prošlo Robbenovi a spol.

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokáží bavit celý fotbalový svět. Nadchnout, zaujmout a fantastickým kouskem rozhodnout utkání. Zároveň ale předvést zbytečný pád či "blikanec," kterým oslabí svou zem. Na šampionátu v Brazílii na sebe negativním způsobem upozornilo už několik hvězd. Nabízíme výčet jejich nejvýraznějších výstřelků.



PENALTA NA FREDA (Brazílie - Chorvatsko 3:1)

Co se stalo:

Kritizovaný hrotový hráč domácího výběru se stal ústřední postavou zahajovacího zápasu. Brazílie hrála 1:1 s Chorvatskem, když Fred po lehkém přidržení upadl ve vápně. Japonský rozhodčí Yuichi Nishimura nepochopitelně pískl penaltu a pomohl favoritům ke třem bodům. "Zářez na Chorvaty," kroutil hlavou celý svět. Neymar penaltu proměnil a nasměroval Brazílii k očekávané výhře 3:1. Ta dostala nálepku velké pomoci hlavního arbitra.

Reakce:

Japonský sudí se po utkání stal terčem vtipů, že svým úsudkem odvrátil senzaci a nechal Scolariho soubor vyhrát. Chorvaté se ale nesmáli. Zuřili, že rozhodčí nesmyslným výrokem pomohl silnému soupeři a jejich výběr naopak odsoudil k cestě domů. "Rozhodčí měl jiný metr pro nás a jiný pro Brazilce. Tohle bylo hanebné na úrovni světového šampionátu. Jestli jsme začali takhle, tak možná bude lepší, když to rovnou vzdáme a pojedeme domů," čertil se chorvatský trenér Niko Kovač. Chorvaté jeli domů skutečně velmi brzy, balili kufry hned po základní skupině.

SIMULACE MÜLLERA, ZKRAT PEPEHO (Německo - Portugalsko 4:0)

Co se stalo:

Thomas Müller byl v úvodním zápase Německa na šampionátu u všeho. V souboji dvou silných evropských celků nastřílel hattrick, navíc ze hry pomohl vyřadit klíčového stopera Portugalska. Za stavu 2:0 pro Německo se Pepe v souboji ohnal po Müllerovi a rukou zasáhl obličej. Německý šutér se ochotně složil k zemi, následně ho rozčílený Pepe ještě udeřil hlavičkou.

Reakce:

Trest za nesmyslné počínání Pepeho byl jasný. Obránce Realu Madrid musel ze hřiště, oslabení Portugalci utrpěli těžký debakl 0:4 a později nepostoupili ze silné skupiny. Nicméně Müller úvodní pád také přihrál, velký počet lidí po utkání tvrdil, že jeho vyloučení bylo zbytečně přísné. Verdikty sudího se nelíbily například českému útočníkovi Václavu Kadlecovi.

KOUSANEC SUÁREZE (Uruguay - Itálie 1:0)

Co se stalo:

Bezpochyby jde o jeden z nejdiskutovanějších momentů šampionátu. Ve vyhroceném duelu o postup ze skupiny D mezi Itálií a Uruguayí předvedl nepochopitelný zkrat Luis Suárez. Hvězda jihoamerického výběru se bez váhání zakousla do ramene obránce Chielliniho. Rozhodčí si incidentu ve skrumáži těl v italském vápně nevšiml, šílené počínání geniálnímu střelci v zápase prošlo, Uruguay vyhrála 1:0 a postoupila.

Reakce:

Těžko uvěřitelný blikanec, který Suárez předvedl už potřetí v kariéře, odhalily až opakované televizní záběry. Chiellini ukázal pod dresem otisk zubů, na světě byl nepopiratelný důkaz a obrovský průšvih. Forvard Liverpoolu sice úmyslné kousnutí popírá, nicméně FIFA v jeho případě trestala rázně. Konec na šampionátu, mastná pokuta, zákaz fotbalu na příští čtyři měsíce. Suárez má dost času přemýšlet o tom, kde udělal chybu.

TEATRÁLNÍ PÁD ROBBENA (Nizozemsko - Mexiko 2:1)

Co se stalo:

Z Mexika se stal otloukánek mistrovství. Po sporných verdiktech ve skupině proti Brazílii a Chorvatsku se sudí podepsali i pod konec sympatického týmu na šampionátu. Osmifinále s Nizozemskem rozhodla penalta Huntelaara po zákroku Marquéze na Robbena. Mexický kapitán sice kličkujícího rychlíka zasáhl, nicméně Robben penaltový pád evidentně nahrál, na zem padl více než ochotně.

Reakce:

Sudí souboj Robbena s Marquézem ohodnotil penaltou, kterou favorizovaní Evropané stvrdili postup do dalšího kola vyřazovacích bojů. "Na tomto turnaji bylo celou dobu všechno proti Mexiku. Robben dnes třikrát nafilmoval pád a rozhodčí s tím nedělal nic," soptil emotivní trenér Mexika Miguel Herrera.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Mexičané se bouřili, rozhodčí přesto posudil zákrok na Robbena jako penaltový
Mexičané se bouřili, rozhodčí přesto posudil zákrok na Robbena jako penaltový

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud