29. června 2014 • 21:22

Hrdina, nebo padouch? Robben filmoval celý zápas, zuří Mexiko

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | V Nizozemsku ho teď všichni milují. Překračovat hranice Mexika by ale Arjen Robben rozhodně neměl. Proč? Vypjaté osmifinále světového šampionátu rozhodl až sporný moment z nastavení. Největší hvězda "Oranjes" po souboji s Marquézem vylétla v pokutovém území do vzduchu. Rozhodčí nařídil po Robbenově přihraném pádu penaltu. Střídající Huntelaar ji proměnil a Nizozemsko mohlo slavit postup. Ještě dlouho se ale bude řešit, zda sporný kontakt měl být posouzený jako faul.



MATCH OVERVIEW LEGACY
29. 6. • 18:00
Nizozemsko
Nizozemsko
2:1
ONLINE
29. června
18:00
Mexiko
Mexiko
Góly

Domácí: 88. Sneijder, 90+4. Huntelaar

Hosté: 48. G. dos Santos

Sestavy

Domácí: Cillessen – Verhaegh (56. Depay), Vlaar, De Vrij, Blind – Kuijt, de Jong (9. Martins Indi), Wijnaldum – Sneijder – Robben, van Persie (C) (76. Huntelaar).

Hosté: Ochoa – Rodríguez, Márquez (C), H. Moreno (46. Reyes) – Aguilar, H Herrera, Salcido, Guardado, Layún – Peralta (75. Hernández), G. dos Santos.

Náhradníci

Domácí: Vorm, Krul, Martins Indi, Janmaat, Veltman, Kongolo, de Guzmán, Clasie, Fer, Lens, Huntelaar, Depay

Hosté: Corona, Talavera, Reyes, Ponce, Fabián, Brizuela, Aquino, Peña, Jiménez, Hernández, Pulido

Karty

Hosté: Aguilar, Márquez, Guardado

Rozhodčí

Pedro Proença – Bertino Miranda, Tiago Trigo (všichni Portugalsko)

Stadion

Estádio Governador Plácido Aderaldo Castelo, Fortaleza

Návštěva

58817 diváků

Robben zažívá výjimečný šampionát. Právě on, když Nizozemsko prohrávalo s Mexikem 0:1 a přibližovalo se vyřazení, velel ofenzivě svého týmu. Od střídajícího - a nevýrazného - Van Persieho převzal kapitánskou pásku a nakonec se stal hlavní postavou zápasu.

Nizozemsko jako velký favorit utkání si obrat v zápasu přichystalo až na samotný závěr. V 88. minutě po šikovné hlavičce střídajícího Huntelaara srovnal nekompromisní dělovkou Wesley Sneijder a "Tulipány" najednou ožily.

Poslední slovo měl ale nizozemský lídr. V nastavení Robben zapnul všechna svá turba a vtrhl do vápna. Dostal se přes jednoho obránce a zasekl na brankové čáře. Proti němu stál Rafael Marquéz, kapitán a nejzkušenější hráč Mexika. Robben si zasekl míč na levačku, pak se zavěsil do vzduchu a padl jak podťatý.

VIDEO: Penaltový pád Arjena Robbena v zápase s Mexikem

Zákrok evidentně přihrál, jeho skok nesouvisel s tím, že mezi ním a nohou Marquéze došlo k drobnému kontaktu. Nicméně hlavní sudí neváhal a těsně před koncem pískl penaltu.

Míč si vzal střídající Huntelaar a jinak výborného gólmana Ochou bez problémů překonal. Rozhodnuto, dobojováno. Postup mezi nejlepších osm týmů mistrovství slavilo Nizozemsko.

V týmu trenéra Miguela Herrery však vřelo pořádné naštvání. Robben si během utkání několikrát o penaltu po pádech ve vápně říkal, až na konci utkání mu rozhodčí po hereckém představení přání splnili.

"Na tomto turnaji bylo celou dobu všechno proti Mexiku. Robben dnes třikrát nafilmoval pád a rozhodčí s tím nedělal nic. Naopak první gól jsme si zasloužili, protože jsme nechali osamoceného Sneijdera," zlobil se po zápase mexický kouč.

Experti ve studiu České televize se naopak shodli na tom, že penaltový verdikt si rozhodčí Pedro Proença z Portugalska obhájí.

"Robben to zase přihrál, ale kontakt tam byl. Penalta se pískat dala, obhájí si jí," hodnotil po skončení zápasu útočník Petr Švancara. "Rozhodčí to nejspíš všechno sečetl. Situací, kdy se na Robbena penalta pískat dala, bylo několik. Na potřetí mu to vyšlo," dodal trenér Dukly Praha Luboš Kozel.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Mexičané se bouřili, rozhodčí přesto posudil zákrok na Robbena jako penaltový
Mexičané se bouřili, rozhodčí přesto posudil zákrok na Robbena jako penaltový

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud