8. července 2014 • 10:20

Vynálezce spreje pro MS promluvil: Z čeho se vyrábí? Kolik stojí?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sprej na dodržování vzdálenosti zdi od míče z vrcholných fotbalových akcí po mistrovství světa nezmizí. Při přímých kopech by ho rozhodčí měli od nové sezony používat i v soutěžích UEFA, především v Lize mistrů. Tvrdí to vynálezce spreje Heine Allemagne, jehož firma prý uzavřela dohodu s UEFA.



"Dohodli jsme se, že UEFA bude sprej používat ve svých soutěžích," citovala Allemagna agentura Reuters. "Někteří lidé jsou konzervativní, ale věřím, že na ně udělalo dojem, co na světovém šampionátu viděli. A to včetně zástupců Premier League," dodal s tím, že právě anglická liga je nyní dalším cílem expanze jeho firmy. UEFA již sprej testovala na letošním mistrovství Evropy hráčů do 17 let.

Třiačtyřicetiletý Brazilec Allemagne vyrábí sprej z rostlinného oleje. Poprvé ho rozhodčí použili v soutěžním zápase v roce 2000 v Belo Horizonte a následně si Allemagne nechal rychle mizící sprej patentovat.

Pomůcka se rychle rozšířila po jihoamerickém kontinentu, kde byla využita již ve více než 18 tisících zápasů. V roce 2012 ji schválila mezinárodní pravidlová komise a používat ji tak může dobrovolně každá liga. Letos se poprvé představila i na mistrovství světa.

Rozhodčí při zápase Belgie a Alžírska rozhodně sprejem nešetřil.
Rozhodčí při zápase Belgie a Alžírska rozhodně sprejem nešetřil.

Nápad dostal v autě

Dnes jde o vylepšenou verzi spreje, s kterou Allemagnovi pomáhá Argentinec Pablo Silva. Původní sprej se jmenoval Spuni, nyní nese název 9,15 Fair Play s odkazem na vzdálenost 9,15 metru, kterou musí zeď při přímém kopu dodržovat od míče.

Jeden sprej vyjde na tři libry (asi 103 korun). FIFA si jich pro mistrovství světa objednala 320. "Já ale nemám komerční ambice. Mně jde hlavně o to, abych vytvořil produkt pro fotbal, který bude perfektně fungovat a pomůže rozhodčím," řekl Allemagne.

"Nápad jsem dostal ve chvíli, kdy jsem v autě poslouchal zápas v rádiu a komentátor mluvil o tom, jak zeď nedodržuje vzdálenost. V tu chvíli jsem si řekl, že s tím zkusím něco udělat," poznamenal.

Těší ho, že sprej funguje, jak si vysnil. "Ubylo dohadů kolem vzdálenosti zdí, což zrychluje hru. Také ubylo žlutých karet, hráči respektují čáru a přibylo tak gólů z přímých kopů," dodal Allemagne.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud