Pavel Hartman
13. července 2014 • 18:45

Šest klíčů ke ZLATU: Němce straší Messi, Argentina musí vyzrát na Neuera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentina vs. Německo aneb Co bude v bitvě o zlato klíčové? Detaily, neboť oba finalisté mistrovství světa jsou hodně vyrovnaní. Tady je šest nejdůležitějších momentů, které podle deníku Sport rozhodnou o jménu nového šampiona.



Kondice

Kdo nevydrží hrát ve vysokém tempu od první do poslední minuty (i prodloužení), na zlato může zapomenout. Proto už po čtvrtfinále trenér Joachim Löw hlásil: „Nejdůležitější je teď důkladná regenerace.“ Po semifinále na ni měli Němci v porovnání s Argentinci o den více času, což je podstatná výhoda. Zvlášť když si k tomu přičteme, že v souboji o finále musela hrát Löwova parta na maximum pouze půlhodinu hry, neboť během ní stihla domácí Brazilce roztrhat na kusy. Argentinci naopak podstoupili v utkání s Nizozemskem prodloužení.

Prostor Höwedese

Nejzranitelnější německé místo je teritorium, které obhospodařuje levý bek Benedikt Höwedes. Nemůže ani zato, protože normálně je to pravý stoper. Hraje tedy přes nohu a nemá v krvi podporu útoku podél levé lajny. To je velký handicap. Němci totiž budou potřebovat roztrhat pevnou obrannou hráz Argentiny a to bez útočení obou krajních obránců půjde stěží. Nepříliš rychlý a obratný Höwedes může zavařit svému celku i v defenzivě. Jakmile se do jeho oblasti nastěhuje Messi, může být pro Němce zle. Özil před ním totiž také nezáří.

Presink

Před čtyřmi lety v semifi0nále poskytli Španělé Němcům lekci vysunutého presinku. Po ztrátě míče okamžitě napadali obránce. „Mnoho času jsme strávili honěním míče,“ řekl Bastian Schweinsteiger. „ A když jsme ho získali, neměli jsme sílu s ním něco udělat,“ dodával Miroslav Klose. Teď už umí i oni získávat balony v hloubi soupeřovy poloviny. Sami Khedira s Toni Kroosem v duelu s Brazílií okradli několikrát o míč střední záložníky Luize Gustava a Fernandinha a hned vyrazili na zteč. Čtvrtý gól v brazilské síti toho byl zářným příkladem. Pro Argentinu se však tím může otevřít zajímavý prostor za výše postavenou německou obrannou čtyřkou.

Minisouboj Khedira – Mascherano

Sami Khedira vs. Javier Mascherano, výsledek tohoto střetu výrazně ovlivní dění na trávníku. Khedira byl v bitvě o postup do finále motorem německého efektivního vysokého presinku. Je to hráč, jehož výkon na turnaji stoupá s každým zápasem. Mascherano je nejen klíčový defenzivní štít argentinské obranné fáze, nýbrž i perfektní distributor přihrávek. Zejména těch diagonálních na křídla - Lavezziho a Di Mariu, když byl zdravý. Hraje mnohem rychleji, než tomu bylo v minulé sezóně v Barceloně.

Eliminace Messiho

Lionel Messi na šampionátu? Často chodí, jenže pak si najde míč a rozhodne zápas. I v semifinále s Nizozemskem nachystal v prodloužení krásným lobem Rodrigu Palaciovi gól, ten však v koncovce selhal. Možná proto, že už na hřišti nebyl Nigel De Jong, který k Messimu poctivě přistupoval. Teď tuhle úlohu nejspíš převezme Schweinsteiger. Ale musí ho samozřejmě podpořit tým. Při bránění Messiho je nutná kompaktnost celého mužstva. Pokud vznikne mezi obranou a zálohou větší mezera, argentinská desítka toho ihned využije. A nejlepší je k ní nepustit míč.

Brankáři

Manuel Neuer a Sergio Romero jsou dva protiklady. První už není jen brankář, ale i plnohodnotné libero. V utkání s Alžírskem strávil málem víc času mimo pokutové území než v něm. Při vyšším po postavení německé obrany je to naprostá nezbytnost a proti Argentině to bude platit dvojnásob. Romera je naopak spíše zastáncem klasické brankářské školy. Ze šestnáctky ven se nehrne. Zatímco Neuer často pomáhá s rozehrávkou, on nikol nikoli. Nemusí to řešit, protože argentinská defenziva je naskládaná před vápnem.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud