6. června 2014 • 04:50

Co se řešilo u soudu? Sázky, napětí na chodbě i k*nda v emailu

Autor: pta, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soud s funkcionářem Martinem Svobodou a dvěma sudími obviněnými z korupce ve fotbale skončil zprošťujícími rozsudky. Nabídl však také výmluvný pohled do zákulisí českého fotbalu. Vybrali jsme pět nejzajímavějších momentů.



Chřestýš neumí sázet

Martin Svoboda je pilný sázkař. Ale funkcionáři, který odešel od soudu bez trestu, to příliš nevynáší. Naopak. Jak zaznělo u soudu, u společnosti Tipsport prodělal 1,4 milionu korun, u Fortuny dalších 900 tisíc a u Chance asi 260 tisíc. „Byl jsem z toho přepadlý už při výslechu, když mi řekli, kolik jsem prohrál. Musím říct, že sázím patnáct let a byl bych cvok, kdybych dělal nekalosti a prodělával takový peníze," řekl k tomu funkcionář známý pod přezdívkou Chřestýš.

Napětí na chodbě

Stáli od sebe metr, přesto se tvářili, že o sobě nevědí a navzájem se ignorovali. Napětí mezi šéfem Sparty Danielem Křetínským a jeho protějškem z Plzně Tomášem Paclíkem bylo znatelné i v soudní budově na Malé Straně v Praze. Křetínský přišel jako svědek, Paclík už pouze jako host.

Peltovy výroky

Nikdo asi nepobavil soudní síň víc než předseda FAČR Miroslav Pelta. Když byl jedním z advokátů vyzván, aby okomentoval kontroverzní pokutový kop v utkání Viktoria Plzeň - Sparta, odpověděl: "Penalta je, když ji sudí foukne." Soudkyně také citovala z Peltovy výpovědi: "I já jsem přítelem Adolfa Šádka. Fotbal je v podstatě jedna velká rodina."

Bafuňáři se oslovují "K*ndo"

"Kdyby nešlo o tak závažnou věc, jako je korupce, řekla bych, že jste mě svými vystoupeními pobavili," řekla na závěr řízení soudkyně Jitka Drábková. Zasmála se zejména při čtení emailové korespondence ze Svobodovy emailové adresy, jejíž první část před závináčem zní ´blazen´. Když čtení jedné ze zpráv dokončila, na chvíli se zarazila… "Ani nevím, jestli můžu říct, jakým dovětkem končila: Kundo."

Máte tam dvě kila… Nerozumím, co tím myslel?

Kapři jsou kapři a jablka jsou jablka. Taková logika se používala při obhajobě sudích v největší korupční kauze před deseti lety. Sudí Pavel Býma při prvním líčení v půlce dubna vsadil na jinou strategii. „V Průhonicích jsme zastavili na kafe. Tam jsme se setkali se Svobodou. Říkal, že by bylo lepší, aby vyhrála Plzeň. Říkal: Když to klapne, když Plzeň vyhraje, máte tam dvě kila. Ale nepřemýšlel jsem, co tím myslel.“

Titulní strana deníku Sport Titulní strana deníku SportFoto Sport

Svoboda je po soudu volný: Doufám, že příjde z fotbalu nějaká nabídka
Video se připravuje ...

Soudkyně o korupční kauze: Fotbal musí chtít tyto kauzy řešit
Video se připravuje ...

Šéf FAČR Pelta hovoří s majitelem Sparty Křetínským
Šéf FAČR Pelta hovoří s majitelem Sparty Křetínským

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud