5. června 2014 • 14:40

Soud o fotbalové korupci: Sudí i "Chřestýš" skončili bez trestu!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U Okresního soudu pro Prahu-západ dnes skončilo řízení v kauze úplatkářské aféry týkající se obvinění z korupce při utkání Jablonec - Plzeň na jaře 2012. Funkcionář Martin Svoboda zvaný Chřestýš, sudí Tomáš Adámek i Pavel Býma byli zproštěni obžaloby. Na programu byly také klíčové výpovědi předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty a majitele Sparty Daniela Křetínského. Oba uvedli, že nemají žádné konkrétní důrazy o korupci. K dispozici měli jen nepřímé informace. V Křetínského případě šlo o několik na sobě nezávislých svědectví sudích. Celé jednání jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



Svobodu nařkl z korupce bývalý sudí Adámek, který se v dopise adresovaném Fotbalové asociaci ČR doznal k tomu, že mu v březnu 2012 Svoboda nabídl úplatek 200 tisíc korun a později i předal, když ovlivní utkání Jablonce s Plzní. Nenašly se však důkazy korupčního jednání.

Obvinění z braní úplatku tak byl zproštěn také Adámek a další bývalý sudí Býma, který byl přítomen schůzky Adámka a Svobody před inkriminovaným zápasem, ale korupci neoznámil.

Svoboda je volný: Doufám, že příjde nabídka
Video se připravuje ...

Světlo do případu měli vnést šéf fotbalistů Sparty Praha Daniel Křetínský a předseda FAČR Miroslav Pelta, jejichž schůzka v září 2012 celou korupční kauzu odstartovala. Křetínský tehdy měl předat Peltovi "zdrcující" informace.

Oba však dnes u soudu prohlásili, že šlo o informace od dalších osob, kterým Křetínský důvěřuje, ale že nemají konkrétní důkazy. Křetínský rovněž řekl, že tyto informace se vůbec netýkají u soudu projednávaného utkání mezi Plzní a Jabloncem.

Šéfka rozhodčích Dagmar Damková konverzuje s předsedou FAČR Miroslavem Peltou
Šéfka rozhodčích Dagmar Damková konverzuje s předsedou FAČR Miroslavem Peltou

14:54 Kauza bude pokračovat dál u vyšší instance. Státní zástupce se po vynesení rozsudku odvolal.

14:39 Zdůvodnění rozsudku? Nedostatek důkazů. Obvinění se podle soudkyně neprokázalo.

14:35 Soud všechny tři obžalované Svobodu (alias Chřestýše) a sudí Adámka a Býmu zprostil obžaloby!

14:30 Za chvíli by měl padnout rozsudek.

14:05 U soudu promluvil na závěr i Martin Svoboda alias Chřestýš. "Byl jsem vtažený do hry, ve které jsem nehrál. Jsem nevinný."

14:00 Hovoří advokát Martina Svobody alias Chřestýše Bronislav Šeřák. Podle něj je v obvinění jeho klienta řada nelogičností a u soudu se neobjevil žádný přímý důkaz. "Notářský zápis (ve kterém Adámek přiznal korupční jednání - pozn. red.) byl vytvořen uměle k tomu, aby byla poškozena Plzeň. Poškozen však byl fotbal. Nedovedu si to  vysvětlit jinak, než byl poslán někým ze Sparty."

13:47 Adámkův advokát žádá zproštění svého klienta. Navrhuje, že jeho vrátí částku, kterou měl svým jednáním získat. Podobně se vyjádřil i Býmův advokát. I on žádá úplné zproštění obžaloby pro svého klienta.

13:40 Žalobce navrhl soudu shledat všechny obžalované vinnými. Pro sudí Tomáše Adámka a Pavla Býmu i funkcionáře Martina Svobodu žádá podmíněné tresty a pokuty.

13:32 Jako první hovoří státní zástupce.

13:25 Jednání soudu znovu začne. Po závěrečných řečích by měl také zaznít rozsudek.

12:39 Ve 13:15 přijdou na řadu závěrečné řeči, poté by mohl padnout rozsudek.

12:30 Soudkyně zrekapitulovala finanční situaci obžalovaného Martina Svodoby. Jeho příjmy činily ve zkoumaném období 3 miliony korun, výdaje byly o milion vyšší.

12:08 Soudkyně předčítá o tom, jak moc Martin Svoboda sázel. V průměru vkládal u sázkové kanceláře Tipsport 150 tisíc měsícně a prodělal celkem 1,4 milionu korun.

11:50 Mezi prezentovanými dokumenty je i smlouva, na jejímž základě si Martin Svoboda koupil ojeté služební auto od Viktorie Plzeň.

11:20 Soudkyně předčítá znalecké posudky. Podle obhájce Martina Svobody by ještě dnes měl padnout rozsudek. Dá se však čekat, že bude zproštěn obžaloby.

10:58 Křetínského výpověď skončila. Soudkyně nařídila přestávku. Pokračovat by se mělo ve čtvrt na dvanáct.

10:53 Soudkyně se ptá, kdy Křetínský navštívil Peltu. Křetínský odpovídá, že po zápase se Spartou, který rozhodla špatně nařízená penalta od sudího Matějka. "Byl jeden z té skupiny rozhodčích, o které jsme věděli. Už před zápasem jsme měli velkou obavu, když jsme se dozvěděli jméno rozhodčího."

10:48 Soudkyně se ptá Křetínského na roli Martina Svobody alias Chřestýše. "Měl být hlavní spojkou mezi Plzní a sudími. Znovu zdůrazňuji, že nejde moje přímé svědectví. Čerpám z informací, které jsem se dozvěděl." Na doplňující dotaz Křetínský uvádí, že podle jemu dostupných svědectví sudích měl Svoboda předávat sudím peníze poskytnuté generálním manažerem Plzně Adolfem Šádkem. "Přesně tak," odvětil Křetínský.

10:45 Křetínský o důkazech: "Osobně jsem neměl žádné technické nosiče, které by o úplatcích vypovídaly."

10:38 O rozhovoru s Křetínským hovořil při minulém stání bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda. Jak toto setkání viděl Křetínský? "Mezi čtyřma očima jsem ho seznámil se vším. Problém byl v tom, že pan Golda měl pocit, že mu předám nějakou nahrávku rozhovoru. Takovou věci jsem mu ale nemohl předat. Dal jsem mu informace, on měl do této věci proniknout."

10:37 K probíranému zápasu Plzně v Jablonci však Křetínský podle svých slov žádné konkrétní informace neměl.

10:36 Křetínský dál rozvádí, odkud informace o korupčních praktikách pocházely. "V průběhu našich zápasů se to dělo velmi málo, týkalo se to týmu Viktoria Plzeň. Informace jsme měli od rozhodčích samotných. Byly to informace o silném nátlaku, o úplatcích a konkrétních částkách, které se shodovaly. Měli jsme informace, že v určitých případech došlo i k přijetí úplatku."

10:30 Křetínský hovoří k poznatkům o fotbalovém zákulisí, které nashromáždil: "Pozorovali jsme delší dobu nestandardní výkony rozhodčích. Měl jsem nepřímé informace a výpovědi od osob z mého okolí, kterým jsem věřil a ty se setkávaly s jinými osobami. Měl jsem sumář rozhovorů, o kterých jsem informoval pana Peltu. Zpětně hodnotím, že jsme neudělali dobře, měli jsme informovat rovnou policii."

10:22 Pravděpodobně nejzajímavější moment celého dne. Svědčit přichází Daniel Křetínský.

10:15 Soudkyně vybrala několik momentů z utkání. Většinou fauly. Damková komentuje, zda se při nich sudí rozhodl správně. Soud se tak trochu zvrhnul v seminář fotbalových pravidel. "Je to taková zkouška," směje se Damková.

10:05 Damková k inkriminovanému zápasu: "Proběhl v naprostém pořádku, proto nás to jako komisi sudích zarazilo. Přitom jsem rozhodčím vždy říkala, že jestli se je někdo pokusí ovlivni, tak to řekněte, ale nikdo za námi nepřišel."

Šéfka rozhodčích Dagmar Damková konverzuje s předsedou FAČR Miroslavem Peltou
Šéfka rozhodčích Dagmar Damková konverzuje s předsedou FAČR Miroslavem Peltou

9:58 Soudkyně se vyptává Damkové na obecné principy při nasazování sudích v lize.

9:52 Peltova výpověď skončila. Nyní jde na řadu šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

9:45 Proč Pelta přikládal informacím od Křetínského velkou důležitost, ačkoliv nebyly podpořeny konkrétními důkazy? "Kdyby mi ty informace dal někdo jiný... Ale od Křetínského jsem to nebral na lehkou váhu. Je to pro mě morální autorita," vypovídá Pelta. Paclík při těchto slovech znovu zakroutil hlavou.

9:43 Majitel Plzně Tomáš Paclík dnes sedí u soudu mezi hosty. Při výpovědi Pelty již dvakrát zakroutil hlavou.

 

9:41 Jaké důkazy obdržel Pelta od Křetínského? "Informace v ústní podobě, žádný hmatetelný důkaz jsem neviděl. Informace typu, že docházelo k systémovému ovlivňování ze strany Plzně. Žádná jména ale nepadla," vypověděl Pelta u soudu.

9:37 Jako první vypovídá Miroslav Pelta. Popisuje okolnosti zápasu Plzně v Jablonci, kterého se mělo korupční jednání týkat. "V tom zápase byla Plzeň lepší. Nezaregistroval jsem žádné poškození, nebo podezření z manipulace. Necítil jsem se poškozen, ale sportovně poražen," řekl Pelta, který je i majitelem jabloneckého klubu.

9:30 Líčení by mělo už za malou chvíli začít.

9:19 Právě do soudní budovy dorazil i majitel Sparty Daniel Křetínský. Stejně jako v případě dnes již památné návštěvy u Miroslava Pelty si s sebou přinesl kabelu.

8:57 Do budovy soudu dorazil už i majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, předseda FAČR Miroslav Pelta i předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková.

8:55 Martin Svoboda známý pod přezdívkou Chřestýš už dorazil k soudu. Přišel v zelené kšili, bílých kalhotách i botách. Kolem krku má zlatý řetízek.

8:35 V případu je obžalován bývalý rozhodčí Tomáš Adámek, který údajně obdržel v roce 2012 úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody, aby ovlivnil prvoligové utkání mezi Jabloncem a Plzní.

8:30 První jednání u soudu se konalo v dubnu a soudkyně vyslechla kromě obou obviněných i další tři sudí tehdejšího duelu Drahoslava Handlíře, Emanuela Marka a Pavla Býmu. Ten je obviněn, že korupční jednání neoznámil.

8:25 Soud byl odročen kvůli tomu, že se nedostavili klíčoví svědci Křetínský, Pelta a předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Všichni tři jsou předvoláni na dnešek, účast zatím veřejně potvrdil jen Pelta. Jejich výpověď je důležitá i proto, že právě Křetínského schůzka s Peltou celou kauzu v září 2012.

Uplácení pro Plzeň? Mého klienta osvobodí, řekl "Chřestýšův" advokát
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud