Karel Häring
29. června 2008 • 14:43

Španělé jako děti vyhrávali

TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ještě byli fotbalovými studenty, ve svých třídách patřívali mezi nejlepší v Evropě. Odmaturovali, stali se z nich muži a dostávají velkou příležitost.



Příležitost dokázat, že Španělsko nevládne fotbalu jen v „dětských“ kategoriích.

Vyhrát ve finále evropského nebo světového šampionátu? Borci jako Xavi, Iniesta, Casillas nebo Torres už zažili pocit, když se ověšeni zlatou medailí vydali na kolečko s pohárem pro mistry – ovšem mezi juniory. Teď to mohou prožít na mnohem větší scéně.

Všechny ty slibné ročníky se dnes mohou spojit a vynést Španělsko na vrchol. V mládežnických kategoriích patří tato země mezi absolutní elitu už dávno. Z posledních šesti mistrovství Evropy hráčů do 19 let triumfovala šestkrát! Další tři úspěchy za posledních deset ročníků zaznamenala na ME do 17 let.

A na tehdejších soupiskách tehdejších vítězů či finalistů nemohou chybět dnes už dobře známá jména.

Xavi, v jednom týmu s Casillasem, vyhrál v roce 1999 mistrovství světa „dvacítek“. Iniesta zůstal ve stejné kategorii o čtyři roky později na straně poražených, ale už předtím získal na ME do 17 a 19 let zlaté medaile. Spolu s ním i Torres. Pihovatý kluk rozhodl svými trefami obě finálová klání. Ve starší z obou kategorií se stal i nejlepším střelcem turnaje.

Stejné ocenění, a k tomu i trofej pro nejlepšího hráče turnaje, si vysloužil před pěti lety Francesc Fabregas na MS do 17 let. Španělsko však prohrálo ve finále s Brazílií a Cesc zažil první porážku ve velkém finále.

O tři roky později opět oplakával promarněnou velkou šanci, to už mezi dospělými. V rozhodujícím boji o Ligu mistrů podlehl jeho Arsenal s Barceloně. „Já vím, jaké to je prohrát ve finále velkého turnaje. A nechci, aby se něco takového opakovalo,“ připomněl po vítězném semifinále.

S „Barcou“ naopak tehdy slavili Puyol, Xavi nebo Iniesta. I to dokazuje, jak výjimečný tým, plný úspěšných hráčů přivezl trenér Aragonés do Rakouska.

Tohle nejsou borci, kteří neumí vyhrát velké zápasy. „Myslím si, že ve španělském týmu se toho hodně změnilo. A naše čtvrtfinálové vítězství na penalty (kdy zlomili prokletí) je jen jedním z příkladů,“ nechal se slyšet záložník Xavi Hernandez. „Z historie víme, že Němci umí hrát ve finále velmi dobře. Ale my jsme připraveni. Zápas proti Rusku to ukázal.“


Když váleli jako „děti“

MS „20
1. místo: Xavi (1999), Casillas (1999)
2. místo: Iniesta (2003)
ME „19“
1. místo: Iniesta, Torres (oba 2002), Ramos, De la Red, Albiol, Silva (vš. 2004)

MS „17“
2. místo: Fabregas (2003).
3. místo: Xavi, Casillas (1997)

ME „17“
1. místo: Iniesta, Torres (oba 2001)
2. místo: Silva, Ramos (oba 2003), Fabregas (2004)

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud