Michal Petrák
4. října 2011 • 12:22

Potíže stíhají zálohu. Na Španěly chybí Plašil, Rezek i Matějovský

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na krásný gól, který dal Španělsku v Granadě, tentokrát spoléhat nejde. Jaroslav Plašil nemůže proti mistrům světa nastoupit kvůli žlutým kartám, jeho náhradník Marek Matějovský zase má problémy se stehenním přitahovačem. Jak vyřeší Michal Bílek problémy, které zasahují před pátečním duelem kvalifikace ME 2012 reprezentační zálohu?



Je to jako na potvoru. Český tým čeká utkání proti Španělsku, v němž by reprezentace potřebovala bodovat. A přitom ji zrovna v záloze, kde úřadující mistři světa všechny válcují, sráží jedna potíž za druhou.

Kvůli žlutým kartám nesmí tentokrát nastoupit střelec českého gólu z Granady Jaroslav Plašil, ze stejného důvodu bude chybět i Jan Rezek. A náhradu za Plašila, Marka Matějovského, zase nepustí do hry zdravotní problémy.
„Mluvil jsem s ním už před zápasem Sparty v Příbrami, pak i po něm. Konzultoval jsem to s doktorem Sparty Petrem Novákem, který působí i u reprezentace. A ten mi řekl, že Marek potřebuje klid,“ mračí se Michal Bílek.

Kouč národního týmu navíc prohlásil, že nikoho dalšího do středové řady povolávat nebude – a tak si musí vystačit se stávajícím portfoliem hráčů, navíc zrovna proti týmu, jehož srdce v záloze tepe jako o život.

„Španělská kombinace sice začíná už od obrany, ale středová řada je jejich nejsilnější,“ pokyvuje hlavou trenér Stanislav Levý. „Ve středu hřiště budeme muset být maximálně kompaktní,“ nabádá.

„Začíná to už od hry našich útočníků, ale samozřejmě to jde přes zálohu. Mají ji nejlepší na světě,“ souhlasí Daniel Kolář, jeden z těch, kteří by absentující hráče mohli nahradit. „Byl bych nervózní, ale to jsem před každým zápasem. Na druhou stranu, co víc si přát než hrát proti mistrům světa?“ představuje si chvíli, v níž by na něj Bílek mohl ukázat jako na hráče středové řady.

Pokud reprezentace nastoupí v rozestavení 4 – 2 – 3 – 1 podobně jako ve Skotsku, znamená Plašilova absence díru ve dvojici stažených středních záložníků. Na postu vedle Tomáše Hübschmana, který má místo jisté, by mohl nastoupit Kamil Vacek nebo Petr Jiráček – ten ve stejném rozestavení nastoupil ve Skotsku nalevo.

Česká reprezentace na úvodním tréninku před zápasy se Španělskem a Litvou
Česká reprezentace na úvodním tréninku před zápasy se Španělskem a Litvou


„I já bych ho dal doprostřed. Líbí se mi jeho akční rádius, je v obranné fázi použitelnější než Vacek,“ tvrdí Radek Látal, vicemistr Evropy z roku 1996.

Proti tomu se staví trenér sparťanského mladšího A-dorostu Martin Frýdek. „U lajny je použitelný Jiráček pro svou rychlost. Kamil Vacek odcházel ze Sparty ve formě, ve středu zálohy může hrát,“ přesvědčuje.

Místa na krajích zálohy jsou nyní také nejistá – nastoupí Jiráček skutečně nalevo? Nebo tam dostane příležitost jeho plzeňský spoluhráč Václav Pilař? Nebo snad defenzivnější Daniel Pudil? A nastoupí napravo opět Milan Petržela, nebo se tam posune Kolář, který v Plzni nastupuje ve středu?

„Byl bych rád za každý post – ať už by to byl pravý nebo levý záložník,“ tvrdí. „Nebylo by to těžké. Snažil bych se plnit pokyny, které bych dostal. Hrával jsem i zprava, klasického středového záložníka i útočníka.“

Bílek navíc musí řešit ještě jeden problém – bude kapitán Tomáš Rosický, kterého postihla tragická událost, když s přítelkyní Radkou Kocurovou přišli o nenarozené dítě, schopen nastoupit? „Tomáš se k nám připojí, zúčastní se tréninku, pak se s ním domluvím,“ krčí rameny Bílek.

Do pátku má problémů v záloze na řešení víc než dost...


Jak by mohla vypadat česká záloha proti Španělsku

Varianta 1
HÜBSCHMAN JIRÁČEK PETRŽELA ROSICKÝ PILAŘ
V tomto případě by Petr Jiráček nastoupil na svém „plzeňském“ místě, kde by dostal přednost před Kamilem Vackem.
Pravděpodobnost podle Sportu: 40%

Varianta 2
HÜBSCHMAN VACEK PETRŽELA ROSICKÝ JIRÁČEK
V případě, že by Michal Bílek chtěl postavit Petra Jiráčka na stejné místo jako se Skotskem, kde se mu dařilo.
Pravděpodobnost podle Sportu: 35%

Varianta 3
HÜBSCHMAN JIRÁČEK PETRŽELA ROSICKÝ PUDIL
Na levou stranu by se postavil Daniel Pudil, který má více reprezentačních zkušeností než Václav Pilař a je defenzivnější.
Pravděpodobnost podle Sportu: 15%

Varianta 4

HÜBSCHMAN JIRÁČEK PETRŽELA KOLÁŘ PILAŘ
Plzeňská verze, která by mohla nastat, kdyby Tomáš Rosický nebyl z osobních důvodů schopen týmu pomoci.
Pravděpodobnost podle Sportu: 10%

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud