18. června 2012 • 22:43

Chorvaté bojovali, ale po porážce 0:1 od Španělů končí

Autor: hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byly nervy! Chorvati jedou zarmouceně domů, ale nebylo daleko k senzaci. Se Španělskem prohráli 0:1 díky gólu v samotném závěru, který zaváněl ofsajdem. Obhájci evropského zlata z Pyrenejského poloostrova se báli vyřazení.



Konspirační teorie? Oběma týmům stačila k postupu remíza 2:2 a vyšší, která by vyřadila Itálii. Dlouho smírně opravdu hrály, byť bez gólů, ale Španělsko zápas zvrátilo na svou stranu v 88. minutě.

A jejich vítězný gól se bude ještě rozebírat! Fábregas přihrál na hraně ofsajdu Iniestovi a ten opět Navasovi možná do postavení mimo hru před prázdnou bránu. Střídající hráč už bez problémů poslal balon do branky. Španělé vedli 1:0 a vyrovnat už nepomohl v závěru ani gólman Pletikosa, který se hrnul do útoku...

Jak tenká byla ve skupině C hranice mezi úspěchem a zklamáním, mezi postupem do čtvrtfinále a smutnou cestou domů? Jeden jediný gól! Španělé, mistři světa i Evropy, jeden z hlavních favoritů mistrovství, trnuli až do konce hrůzou. Chorvati jim totiž zle zatápěli.

Už ve 27. minutě mohl německý sudí Stark proti mistrům světa zapískat pokutový kop. Ramos šlapákem sejmul chorvatské eso Mandžukiče, ale arbitr ukázal jen na rohový kop.

Remíza začala nad oběma týmy viset o přestávce jako Damoklův meč. Italové se totiž v zamotané skupině C dostali v souběžně hraném utkání do vedení nad Irskem. V tu chvíli by ze hry šli Chorvati.

Při rovnosti bodů je podle pravidel vyřazovalo až čtvrté kritérium v pořadí, totiž skóre ze všech zápasů. Tím šestým už bylo jen umístění na žebříčku UEFA...

Přítelkyně Španěla Piquého Shakira v hledišti duelu s Chorvatskem
Přítelkyně Španěla Piquého Shakira v hledišti duelu s Chorvatskem

Stačil jim jeden gól a ze hry by šli senzačně Španělé. A že k němu měli sakra blízko! Po hodině hry celé Španělsko zkoprnělo. Stoprocentní šanci měl po krásné nahrávce Modriče Rakitič, ale na hranici malého vápna hlavičkoval v náběhu jen do Casillase, který míč reflexivně vyrazil.

Obhájci titulu ani zdaleka nepřipomínali šampiony, kteří drtí soupeře za soupeřem. Balkánský tým byl pro mistry světa více než vyrovnaným soupeřem. Od blamáže je zachránila trefa střídajícího Navase. Marně Chorvati signalizovali, že se jednalo o ofsajd. Chorvatsko označované za černého koně šampionátu skončilo.

Chorvatsko - Španělsko 0:1 (0:0)
Branka: 88. Navas. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Čorluka, Srna, Strinič, Jelavič, Rakitič (všichni Chorvatsko). Diváci: 39 076.
Chorvatsko: Pletikosa - Vida (66. Jelavič), Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Vukojevič (81. Eduardo), Rakitič - Srna, Modrič, Pranjič (66. Perišič) - Mandžukič. Trenér: Bilič.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi (89. Negredo), Busquets, Xabi Alonso - Silva (73. Fábregas), Iniesta - Torres (61. Navas). Trenér: Del Bosque.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud