19. června 2012 • 22:42

Rooney nastoupil a rozhodl! Postupuje Anglie a Francie

Autor: ČTK, iSport.cz, sh
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | S mistrovstvím Evropy ve fotbale se po základní části vedle Polska rozloučila také druhá pořadatelská země Ukrajina. V závěrečném duelu skupiny D prohrála v Doněcku s Anglií 0:1 a obsadila nepostupové třetí místo. Spolu s Anglií postupuje do čtvrtfinále Francie, která v závěrečném duelu skupiny podlehla Švédsku 0:2.



Anglie potvrdila dobrou formu a protáhla svoji sérii bez porážky už na jedenáct soutěžních utkání. Naopak Ukrajina nezlomila prokletí na doněckém stadionu, v sedmi zápasech tam pětkrát prohrála a dvakrát remizovala.

Domácí výběr by v turnaji udržela pouze výhra, a tak se více hrálo na anglické polovině. Ukrajinský kouč Blochin zamíchal na čtyřech místech se sestavou, v útoku ale musel udělat vynucenou změnu. Kanonýr Ševčenko si kvůli zranění kolena netroufl nastoupit od začátku a usedl jen na lavičku.

Instinkt nejlepšího střelce domácím chyběl. Většinu první půle měli více ze hry, častěji stříleli, ve finální fázi ale postrádali klid. Jarmolenko dvakrát za sebou dobrou možnost prováhal a neuspěl ani Konopljanka. Angličané věděli, že jim stačí remíza a chytře čekali na svou šanci. Poprvé zahrozili až po půlhodině po Rooneyho nepřesné hlavičce.

Útočník Manchesteru United svou premiéru na turnaji po odpykání trestu za vyloučení v závěru kvalifikace oslavil gólem těsně po pauze.

Ve 48. minutě k němu po Selinově teči Gerrardova centru nečekaně propadl míč na zadní tyč a nejlepší kanonýr Hogdsonova mužstva se zblízka nemohl hlavičkou do prázdné branky mýlit. Rooney dal svůj 29. reprezentační gól.

Ukrajina vrhla všechny síly do útoku a po hodině hry mohla dvakrát vyrovnat. Jenže Milevskij hlavičkou přestřelil, a když vzápětí Děvič Harta již překonal, vykopl míč vracející se Terry. Míč už ale možná přešel brankovou čáru.

Byl to gól? Tento záběr naznačuje, že rozhodčí upřeli Ukrajině regulérní gólFoto Repro youtube

Ukrajinci riskantně otevřeli střed pole, což přinášelo šance na obou stranách. Nejprve mohl zvýšit Cole, 96 zápasů trvající čekání na první reprezentační gól ale nezlomil. Připsal si alespoň anglický rekord v počtu startů na závěrečných turnajích ME a MS, když nastoupil k 21. utkání.

Na posledních dvacet minut přišel podpořit ukrajinskou ofenzivu i limitovaný Ševčenko, ke zvratu skóre ale nepomohl. V poslední velké šanci vychytal Konopljanku Hart. Na opačné straně mohl zvýšit Rooney, kdyby nehlavičkoval přímo do Pjatova. Domácí fanoušci se loučili s turnajem v slzách, naopak tým Albionu se může těšit na to, že si po osmi letech zahraje na Euru play off.

Francie padla a půjde na Španělsko

Velkou výzvu pro čtvrtfinále před sebe postavili Francouzi, kteří jsou považováni za černého koně turnaje. Podlehli Švédům 0:2, kteří už neměli po dvou porážkách šanci na postup, a půjdou na obhájce titulu Španělsko. A to mohou děkovat jenom nenáviděným Angličanům, že porazili domácí Ukrajinu. Jinak by vraceli domů opět s ostudou.

„Nesmíme soupeře podcenit, i když už nemůže postoupit,“ nabádal své svěřence k odpovědnosti trenér francouzského týmu Laurent Blanc. „Musíme hrát svou hru, být neustále aktivní,“ opakoval až do omrzení.

Marně. Jeho slova odvál bystrý mistral kamsi nad kanál La Manche, hráči ho neslyšeli. „Budí dojem, že si přišli jen tak zahrát s přesvědčením, že se jim nemůže nic stát,“ vypozoroval ve studiu České televize spolukomentátor Marcel Lička, jenž francouzský fotbal dobře zná z působení v Grenoblu a Calais.

Švédové byli soustředěnější než v minulých střetnutích. „Nemáme v úmyslu prohrát třetí zápasy v deseti dnech,“ odmítal odevzdanost trenér švédského týmu Erik Hamrén s vědomím, že do čtvrtfinále už Švédsko v žádném případě postoupit nemůže. „Tento duel je pro nás nesmírně důležitý, je totiž třeba najít znovu hrdost,“ stanovil cíl po dvou porážkách.

Vlil svým svěřencům do těla sílu i sebedůvěru. Od první minuty vlítli na favorita a dokazovali mu, že předchozí nezdary byly spíš dílem náhody a smolných okolnost než neumění.

Vytvořili si dost šancí, poprvé udeřili deset minut po přestávce, kdy hvězda týmu Zlatan Ibrahimovic nádherným gólem, patrně nejhezčím v dosavadním průběhu mistrovství Evropy, vymazal veškeré předchozí výčitky, že je v reprezentaci zaseklý. Když v nastavení přidal Larsson druhý gól, bylo švédské nadšení na vrcholu, francouzský zmar pod bodem mrazu.

Francouzi sice po vedoucím gólu protivníka přidali a získali převahu, mnohdy až hodně výraznou, ale k ničemu to nevedlo. Benzema se snažil střílet z každé pozice, některé jeho pokusy mohly být i nadějné, ale většinou je zblokovali obětaví švédští bojovníci. Dát gól jim nebylo dopřáno, fotbalový bůh je vytrestal za blahosklonnost, s níž k zápasu přistoupili.

Doněck: Anglie - Ukrajina 1:0 (0:0)

Branka: 48. Rooney. Rozhodčí: Kassai - Erös, Ring (všichni Maď.). ŽK: Gerrard, Cole - Timoščuk, Rakickij, Ševčenko. Diváci: 48.700.

Anglie: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (69. Walcott), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (82. Carroll), Rooney (87. Oxlade-Chamberlain). Trenér: Hodgson. Ukrajina: Pjatov - Gusev, Chačeridi, Rakickij, Selin - Jarmolenko, Timoščuk, Konopljanka - Garmaš (78. Nazarenko) - Milevskij (77. Butko), Děvič (70. Ševčenko). Trenér: Blochin.

Kyjev: Švédsko - Francie 2:0 (0:0)

Branky: 54. Ibrahimovic. 90.+1 Larsson. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Portug.). ŽK: Svensson, Holmén - Mexes. Diváci: 63.010.

Švédsko: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson (79. Holmén), Källström - Larsson, Ibrahimovic, Bajrami (46. Wilhelmsson) - Toivonen (78. Wernbloom). Trenér: Hamrén.
Francie: Lloris - Debuchy, Rami, Mexes, Clichy - M'Vila (83. Giroud), Diarra - Ben Arfa (59. Malouda), Nasri (77. Ménez), Ribéry - Benzema. Trenér: Blanc.

Konečná tabulka:
1. Anglie 3 2 1 0 5:3 7
2. Francie 3 1 1 1 3:3 4
3. Ukrajina 3 1 0 2 2:4 3
4. Švédsko 3 1 0 2 5:5 3

Rooney se s polu s Johnem Terrym radují z gólu do sítě Ukrajiny
Rooney se s polu s Johnem Terrym radují z gólu do sítě Ukrajiny

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud