Michal Koštuřík
25. června 2012 • 20:49

Španělsko táhne opomíjená hvězda. Král přihrávek Xabi Alonso

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Anglii získal přezdívku „pass master“, král přihrávek. Jenže Xabi Alonso umí daleko víc než jen přesně rozdělovat míče. Jeho jedinečný výkon poslal Španělsko přes Francii (2:0) do semifinále proti Portugalsku. Záložník Realu Madrid zařídil obě trefy a na svůj 100. start v reprezentaci nikdy nezapomene. „Doufám, že sto první zápas bude ještě lepší,“ pousmál se.



Obyčejně je ve stínu Xaviho, Iniesty, Puyola či Torrese. Často nezaslouženě. Kdo rozumí fotbalu, má jasno, že bez všeuměla Xabiho Alonsa by Španělsku něco chybělo.

Možná je právě on tou ingrediencí, která udržuje tým už několik let na vrcholu. Rodilý Bask není zdaleka jen bourač ve středu pole. „Komplexní záložník,“ charakterizoval jej kouč Vicente del Bosque.

Co vás napadne, když se řekne Xavi? Skvělé prostrkávačky a centry za obranu. Andrés Iniesta? Dokonalý dribling. David Villa? Rychlá klička zleva do středu a prudká rána na vzdálenější tyč. Carles Puyol? Důrazný šéf obrany, skvělý hlavičkář, přirozený lídr.

Skóroval i na Letné
Ale Xabi Alonso... V čem je ten sakra výjimečný?! Dokážete vypíchnout jednu jeho přednost? Objektivně to nelze provést, málomluvný chlapík s ryšavým strništěm totiž dovede všechno v nadprůměrné kvalitě.

Proto je tolik velebený trenéry i spoluhráči a trošku opomíjený širokou veřejností, která v něm nevidí fotbalového génia jako v případě jiných španělských es.

„Xabi je skvělý týmový hráč. Umí vytvořit šanci a také ji proměnit. Že není střelec? Myslím, že už párkrát předvedl opak. Zeptejte se Čechů, ti o tom něco vědí,“ podotkl suše trenér Del Bosque po čtvrtfinále s Francií.

Narážel na říjen loňského roku, kdy opora Realu skórovala v kvalifikaci na Letné a její gól na 2:0 znamenal pojištění triumfu mistrů světa a Evropy.

Je fakt, že třicetiletý univerzál brankami šetří, jeho ligovým rekordem je pět zásahů za sezonu.

Tento kousek se mu povedl dvakrát v dresu Liverpoolu. V minulém ročníku Primera Division zamířil do černého jen dvakrát.

V koncovce prostě nechává vyniknout jiné, i když by nemusel. „Vždycky jsem radši přihrával,“ přiznal.

Proti Francii se po čase konečně ukázal jako snajpr.

V první půli hlavou nekompromisně zatloukl za Llorisova záda Albův precizní centr a v nastaveném času s přehledem proměnil pokutový kop za faul na Pedra.

Že byl právě on pro Del Bosqueho první volbou na exekuci, zainteresované nepřekvapilo. Zkušený středopolař působí na hřišti chladnokrevně a sebejistě.

Fotbal má v krvi, jeho otec Periko Alonso získal tři mistrovské tituly (dva se San Sebastianem, jeden s Barcelonou, kde hrál mimo jiné i s Maradonou a Schusterem) a zapsal si dvacet startů za národní tým. Jeho potomek (Xabi má ještě dva bratry - jeden je profesionální fotbalista, druhý rozhodčí) už jich nasbíral pětkrát tolik. A zdaleka nekončí.

Na vrcholné akci nechyběl od roku 2004, v reprezentaci nastřílel patnáct branek a téměř za všech okolností má místo v základní sestavě jisté. Pro trenéra je středový hráč, který se neštítí defenzivní práce a navrch dokáže vykouzlit gólové situace, skutečný poklad.

Jen novináři jsou leckdy z jeho slov rozpačití. Odchovanec San Sebastiánu opravdu není mluvka. Když už svolí k setkání s médii, vystačí si s frázemi a krátkými větami. „Mám radost, vždyť moc gólů nedávám,“ pronesl po svém sobotním galapředstavení otec dvou dětí.

Zůstal fandou Liverpoolu
Podle někdejšího spoluhráče Patrika Bergera, Vladimíra Šmicra a Milana Baroše těží španělští šampioni z přestupů hráčů do Premier League.

Zkušenosti nabyté v tvrdé a rychlé lize pak prodávají na mezinárodní scéně.

„Když se přizpůsobíte rychlosti anglické ligy, přijde vám fotbal na mezinárodní scéně jednodušší,“ uvedl Xabi Alonso. Můžete mu věřit, v Liverpoolu strávil pět let a dodnes se považuje za hrdého fanouška „reds“.

Stejným směrem vede i svého syna Jontxua. Kdyby dlouho nesnil o angažmá v Realu, možná má skříňku se svým jménem na Anfield Road dodnes.

Nyní se čtvrtfinálový hrdina těší na středeční souboj s portugalským kapitánem Cristianem Ronaldem, kamarádem z Realu Madrid.

Kdo ví, třeba v přímém souboji zastíní i největší hvězdu turnaje. Zdá se, že v případě Xabiho Alonsa je všechno možné.

Španělští fotbalisté se radují z gólu Xabiho Alonsa do sítě Francie
Španělští fotbalisté se radují z gólu Xabiho Alonsa do sítě Francie

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud