25. června 2012 • 14:20

TOP 5 "panenkovských" penalt + Pirlův neúspěšný pokus

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | "Zahrál penaltu jako Antonín Panenka!" S podobnými titulky se setkáváte často. Naposledy tímto geniálním kouskem poslal Angličany domů italský záložník Andrea Pirlo. Ale věděli jste, že v minulosti podobným způsobem už jeden pokutový kop zahodil?



1. Originál Panenka
(Západní Německo - ČSSR, finále EURO 1976)
Zatímco Čechoslováci přestali dýchat a tep se zrychlil, Antonín Panenka byl v klidu. "Penaltu jsem takhle zahrál, protože to byl nejjednodušší a nejlehčí recept na to, jak ji proměnit," usmívá se. Jeho trefa rozhodla o tom, že Československo v roce 1976 pozvedlo nad hlavu pohár pro mistra Evropy.

2. Andrea Pirlo
(Itálie-Anglie, čtvrtfinále EURO 2012)
Ačkoliv Joe Hart na svém iPadu studoval, jak Italové zahrávají pokutové kopy (a že Pirlo jich podobně zahrál již několik), nebylo mu to nic platné. Rozhodl se tipnout stranu. Ačkoliv Italové v tu chvíli na penalty prohrávali, Pirlo se zkušeně nenechal ničím rozhodit. Nervozita? Ale jděte...

3. Zinedine Zidane
(Itálie-Francie, finále MS 2006)
Zkušený mazák z Francie Zinedine Zidane pěkně "panenkovsky" proměnil pokutový kop ve finále mistrovství světa 2006 proti Itálii. Jeho lob se odrazil od břevna za brankovou čáru.

4. Sebastian Abreu
(Uruguay-Ghana, čtvrtfinále MS 2010)
O čtyři roky později napodobil Zidaneho uruguayec Abreu. Svoji geniální penaltou posunul svoji zemi do semifinále MS po dlouhých 40 letech.

5. Helder Postiga
(Portugalsko-Anglie, čtvrtfinále EURO 2004)
Anglie byla "panenkovskou" penaltou vyřazena už na EURO 2004. To ji takhle zahrál Postiga. David James, tehdejší brankář Albionu, byl pořádně vytočený...

Když si Pirlo hraje na Panenku...

...a když Pirlovi "panenka" nevyjde


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud