Karel Häring
27. června 2012 • 13:09

Portugalsko - Španělsko? Malé El Clásico! Ronaldo jde proti svým

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten zápas dostal okamžitě přezdívku „malé El Clásico“. V základní sestavě semifinálových soupeřů Španělska a Portugalska se pravděpodobně potká jedenáct hráčů, kteří zažívají bitvy Realu Madrid a Barcelony. Hlavní pozornost bude každopádně upřena na Cristiana Ronalda. Hvězda „bílého baletu“ jde proti svým...



Kamarádství jde stranou. Znají se velmi dobře z Realu Madrid, teď na to musí zapomenout. „Každý z nás chce to nejlepší pro svou zemi, bude to velká bitva,“ prorokuje Cristiano Ronaldo, kapitán Portugalců.

V týmu úřadujících mistrů světa a Evropy se zřejmě objeví čtyři hráči Realu (Casillas, Arbeloa, Ramos, Alonso) a pět opor Barcelony (Piqué, Xavi, Busquets, Iniesta, Fábregas). „Bílý balet“ bude mít trojnásobné zastoupení i v Portugalsku, konkrétně v Ronaldovi, Pepem a Coentraovi.

To už je dost dobrý důvod nazvat tento souboj „malým El Clásikem“. Mimo jiné proto, že jde o derby dvou celků z Iberského poloostrova.

Hlavním tématem ale zůstává Cristiano Ronaldo. A způsob, jak jej uhlídat. Právě Casillas a spol. nejlépe vědí, jakou smršť dokáže rodák z Madeiry rozpoutat.

Kam nejčastěji kope Cristiano Ronaldo penaltyFoto twitter.com

„Nemyslím si, že je skvělý až teď na turnaji, jeho výkony v této sezoně se pohybují mezi vysokou a nižší top kvalitou. Spolu s Messim je nejlepším hráčem na světě,“ okomentoval mimořádný ročník svého klubového spoluhráče. Ten v barvách Realu zaznamenal 58 gólů ve všech soutěžních duelech.

A střelecky se mu po pomalejším rozjezdu daří i na šampionátu. Portugalsko vstřelilo na turnaji v posledních dvou duelech tři branky a všechny nesou podpis CR7.

Cristiano Ronaldo se raduje z gólu do české sítě ve čtvrtfinále EURO
Cristiano Ronaldo se raduje z gólu do české sítě ve čtvrtfinále EURO

Hodně náročný večer čeká Alvara Arbelou, který na pravé straně španělské obrany bude čelit Ronaldovým nájezdům. Spoluhráči věří, že to zvládne. „Všichni víme, že Cristiano je skvělý hráč, ale Alvaro ho zná lépe než kdokoliv jiný,“ prohlásil záložník Sergio Busquets.

Světoví šampioni jsou si vědomi, že současný portugalský tým nezávisí jen na největší hvězdě. „Budeme muset být velmi pozorní,“ nabádá k opatrnosti Xavi Hernández.

Společně s většinou současného kádru zažil poslední vzájemný souboj. V listopadu 2010 schytali Španělé v Lisabonu výprask 0:4. Pro Ikera Casillase je to nejvyšší porážka, jakou v národním týmu utrpěl…

Ten se však může utěšovat, že předchozí bitva na jednom z velkých turnajů dopadla lépe pro tým „La Roja“. V osmifinále mistrovství světa 2010 vyhráli svěřenci trenéra Vicenta del Bosqueho 1:0 brankou Davida Villy.

Ronaldo se konfrontace s větším a úspěšnějším sousedem neobává. Tlak v bitvě o finále si nepřipouští. „Už je to součást mého života. Zodpovědnost, kterou mám, cítím vždycky, tlak ovšem ne,“ nechal se slyšet.

Moc rád by si zopakoval boj o zlato, který zažil v roce 2004 na domácím šampionátu. „Bylo by hezké si po osmi letech zahrát finále EURO.“ Tehdy po porážce s Řeckem odcházel v slzách.

Aby se jim nyní vyhnul, ví Ronaldo, že proti Španělům musí se svými spoluhráči předvést top výkon. „Jsme sousedé, sdílíme stejnou hranici. Bude to bitva a my musíme ukázat to nejlepší, co v nás je. Ale připravujeme se na to.“

Stejně jako mistři světa na Portugalce. První bitva o finále může začít. Zahraje si Španělsko potřetí v řadě o zlato na velkém turnaji?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud