Jan Malý
14. listopadu 2019 • 04:50

Kouč Kosova před Čechy: Pro nás je to finále! Bude mít sochu jako Clinton?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zůstávají odhodlaní. Věří v naplnění svého snu, po němž by jejich malý a hrdý národ zaplavila bezbřehá pýcha a nadšení. Kosovo útočí ve svých kraťoučkých fotbalových dějinách na historický postup na mistrovství Evropy. Ve čtvrtek se vyslanci této balkánské země představí v Plzni proti českému týmu. „Tuhle šanci chceme využít,“ prohlásil záložník Valon Berisha. Kosovo ztrácí v kvalifikační tabulce bod na družinu Jaroslava Šilhavého, která drží druhé postupové místo.



Lidé v Kosovu se umí zavděčit těm, kteří pro jejich národ vykonali něco velkého. Bývalý americký prezident Bill Clinton má v Prištině za svou podporu a činy sochu. Švýcarský trenér kosovské reprezentace Bernard Challandes by ji tam mohl mít taky.

Úkol? Dovést balkánskou zemi na mistrovství Evropy. „Doufám, že v tom případě jo,“ usmál se Challandes na tiskové konferenci před kvalifikačním utkáním s Českem, které postupové ambice obou mužstev výrazně ovlivní, možné je definitivně rozřeší. Pokud Češi vyhrají, zajistí si postup na EURO.

Kosovo potřebuje vyhrát, aby se dostalo před posledním kvalifikačním kolem, v němž hostí Anglii, do výhody. Momentálně ztrácí na českou partu kolem kapitána Vladimíra Daridy bod. „Jsme připraveni. Kdybychom nebyli, mohli jsme zůstat v Prištině,“ pravil odhodlaně Challandes, kterého příliš nezaskočilo, že Češi porazili Anglii. „Nepřekvapilo mě to, protože vím, jak kvalitní mají Češi tým. Ale to, že pro nás bude těžké postoupit, jsme věděli už na začátku kvalifikace. Vždyť jsme byli v posledním koši, všechny ostatní týmy byly před námi,“ upozornil zkušený trenér.

Poměrně nové uskupení ve fotbalovém světě větří velký úspěch. Postup na kontinentální šampionát, to by bylo pro hrdou zemi něco. „Nikdo nás nenutí postoupit, ale sami to chceme. Máme šanci dosáhnout něčeho velkého a chceme ji využít. Vždy jsme za něco bojovali. Tohle je pro nás něco jako cesta za snem, který chceme naplnit. Dáme do toho maximum,“ vyprávěl záložník Valon Berisha.

Snad mi v Prištině postaví sochu, říká kouč Kosova
Video se připravuje ...

„Na začátku, někdy před třemi lety jsme často prohrávali. Teď je za námi vidět kus práce a můžeme se dočkat odměny. Když se na nás teď dívají děti, které budou chtít někdy reprezentovat Kosovo, tak jim chceme dát něco, aby na to mohli navazovat,“ dodal legionář z římského Lazia. „Je to pro nás finále. Každý zápas jsme tak brali. Budeme bojovat do poslední minuty,“ slíbil kosovský záložník.

Velkým tématem pro novináře z Balkánu byla absence útočníka Vedata Muriqiho, který před dvěma měsíci český tým zle týral. Challandes otázky na jeho absenci a náhradu za něj odpaloval nekompromisně i vtipně.

„Je má práce rozhodovat o tom, kdo nastoupí, ale není mou povinností o tom mluvit na tiskové konferenci. Trenér Šilhavý také neřekl, kdo bude hrát místo Schicka, já zase neprozradím, kdo bude hrát místo Muriqiho,“ culil se švýcarský kouč. „Opravdu vám neodpovím. Ale řeknu vám, že v českém útoku čekám Ondráška místo Schicka,“ reagoval na další dotaz na toto téma. Každopádně se předpokládá, že v útoku Kosova nastoupí Atdhe Nuhiu.

Chceme hrozit ze standardek. Kosovo je nebezpečné i bez Muriqiho, předesílají Češi
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud