David Pávek
13. června 2021 • 11:24

Kane a spol. vyhlíží úspěch na EURO: Wembley je svaté i prokleté

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal se vrací domů! Anglie, jeden ze soupeřů české reprezentace ve skupině D, bude patřit mezi největší favority evropského šampionátu. Nejen proto, že jej z velké části skutečně odehraje doma, ve Wembley. Tým kolem elitního střelce Harryho Kanea bude muset na turnaji překonat nejen vysoká očekávání, ale taky stíny z minulosti.



Je to neuvěřitelné, ale i v době koronavirové se povede (byť o rok později) uspořádat evropský šampionát rozstrkaný po celém starém kontinentu.

I na takovém turnaji, kdy by žádný tým neměl být vyloženě „domácí“, má Anglie velkou výhodu.

Nehledě na to, jak daleko dojde, může většinu svých zápasů odehrát na londýnském stadionu Wembley.

Posvátná půda kolébky fotbalu si odpočine jen při čtvrtfinále, naopak od semifinálových klání už se bude hrát jen na ní.

„Po cestě na stadion uvidíme naše fanoušky. Budeme v našem prostředí, jíst naše jídlo. Bude to skvělé, hrát na stadionu, který tak dobře známe. Bude na nás určitě tlak, ale myslím, že to bude ten dobrý druh tlaku,“ věří Raheem Sterling, ofenzivní eso Manchesteru City.

Pozitivní přístup je hodno ocenit, ale kromě A je třeba říct i B a C.

Tak zaprvé, Angličané mají na EURO ve Wembley i smutné vzpomínky. V semifinále v roce 1996 se dlouho prali o postup s Německem, ale vypadli, jak jinak než po penaltách.

Neuspěl jediný střelec, zadák Aston Villy, který z puntíku nedůraznou střelou nabídl míč brankáři Köpkemu. Pamatujete který?

Ano, Gareth Southgate, který současný anglický výběr trénuje. 25 let starý neúspěch ho určitě bude trochu hryzat.

A zadruhé, i domácí semifinále bylo vrcholem. Anglie a evropský šampionát, to většinou nejde dohromady. Ostatně vůbec Anglie a Evropa… Ale vtípky o Brexitu stranou.

Fanoušci ostrovního fotbalu jistě nezapomenou na to, jak hrdý Albion ve čtvrtfinále minulého turnaje padl s Islandem. Zemí o 300 tisících obyvatelích s režisérem reklam v brance a trenérem, co si na poloviční úvazek přivydělával jako zubař.

Anglie v čele s Harrym Kanem jde do boje!
Anglie v čele s Harrym Kanem jde do boje!

Nebo na nezvládnutý klíčový kvalifikační zápas na EURO 2008, mimochodem taky ve Wembley.

Na tragickou prohru 2:3 s Chorvatskem, kdy se skákavá střela Nika Krajnčara otřela o ruce Scotta Carsona a ke zděšení debutujícího brankáře a všech kolem zapadla do sítě. Země, která vynalezla fotbal, se kvůli tomu na evropský šampionát ani nedostala.

„Myslím, že Anglie trpí na nedostatek sebedůvěry. Jako by měli strach, který je v relevantních okamžicích zablokuje,“ přednesl své myšlenky pro magazín FourFourTwo Fabio Capello.

„Cítím, jako by si nesli tíhu zodpovědnosti, protože vědí, že za nimi stojí celá země, a ta má ohromná očekávání, která po dekády nebyla naplněna. Ale snad se to v létě změní,“ zadoufal zkušený italský trenér.

Ten měl Anglii dovést k triumfu na EURO 2012, ale rezignoval jen pár měsíců předtím. Nelíbilo se mu, že s ním fotbalová asociace vůbec neprodiskutovala odebrání kapitánské pásky Johnu Terrymu kvůli obvinění z rasistických urážek vůči Antonu Ferdinandovi.

Zkrátka průšvihů spojených s mistrovstvím Evropy, na které bude muset Southgateova skvadra zapomenout, je dost…

Výjimečný Harry

Na koho budou upřeny zraky anglických fanoušků? Hvězda číslo jedna je jasná. Harry Kane měl v Tottenhamu osobně fantastickou sezonu, i když věčně trofejeprostí Spurs sotva doklopýtali do evropských pohárů, navíc s dočasným koučem po vyhazovu Josého Mourinha.

Ale nebýt muže s desítkou na zádech, mohlo být ještě hůř. Kane s 23 góly vyhrál svou třetí zlatou kopačku, žádný jiný hráč neměl ani víc asistencí než on – 14.

„Za Anglii i Tottenham podává výjimečné výkony. Není to jen střelec, zlepšila se jeho celková hra. Je neuvěřitelně nebezpečný, umí šanci vytvořit i zakončit,“ pěl ódy na anglického kapitána sir Geoff Hurst.

Právě legendu West Hamu, která letos před Vánoci oslaví osmdesátku, by Kane rád napodobil. Byl to právě Hurst, kdo Anglii v roce 1966 vystřílel titul mistrů světa, ve finálovém zápase (ano, taky ve Wembley) hattrickem srazil Západní Německo.

Formu na podobný výkon Kane má, jen co je pravda. Je na vrcholu sil. Ale co hlava?

Vyhlášeným snajprem totiž cloumají myšlenky na odchod z Tottenhamu, chtěl by konečně vyhrávat trofeje a hrát Ligu mistrů.

Nejblíž má mít do Manchesteru City, zajímají se ale i v Chelsea a Manchesteru United.

Ale přesvědčit Daniela Levyho k prodeji největšího klenotu bude složitá a drahá záležitost.

Pokud Kane svou budoucnost nevyřeší před EURO, shon myšlenek na přestup mu může zamlžit mozek, který by se měl v tu chvíli soustředit jen na reprezentační úspěch.

Dobrou zprávou pro Angličany je, že čahoun Harry nebude na všechno sám.

„Když Southgate v Seville nasadil 4-3-3 se Sterlingem, Kanem a Rashfordem vepředu, tak Španěly roztrhal,“ vzpomněl sebevědomě Henry Winter, hlavní fotbalový reportér The Times, na zápas, který Anglie ovládla 3:2.

A rovnou tak nastínil, že by střelci Tottenhamu ideálně měly sekundovat opory manchesterských klubů.

Sílu bude mít Anglie i v záloze. Kolem defenzivního držáka Declana Rice by měly kmitat dvě mladé hvězdičky. 22letý Mason Mount z Chelsea a ještě o dva roky mladší Phil Foden z Manchesteru City dovedli své kluby do finále Ligy mistrů.

Druhý jmenovaný kreativec navíc oslavil i ligový titul, první zase dal zapomenout na nálepku protekčního synka protežovaného Frankem Lampardem a i pod vedením náročného Thomase Tuchela ukázal, že je rozdílovým hráčem, co rozhoduje zápasy.

Vzadu už to možná tak zářivě nevypadá, bude hodně záležet na formě Southgateova oblíbence v bráně Jordana Pickforda i na tom, zda se do stoperské dvojice k Johnu Stonesovi stihne uzdravit kapitán Red Devils Harry Maguire.

Ale na levém beku se kromě Bena Chilwella obdivuhodně zvedl i Luke Shaw, na druhé straně může trenér vybírat snad z několika hotových hvězd (Trent Alexander-Arnold, Kyle Walker, Kieran Trippier).

Zkrátka a dobře, ambice jsou a musí být vysoké.

„Nechcete o tom moc vykřikovat, protože se vám to může vymstít. Ale jako země prostě musíme cílit na výhru. Cokoli jiného by bylo zklamání,“ sdělil Raheem Sterling.

Nejbližší týdny ukážou, zda trávník ve Wembley bude pro Angličany skutečně posvátný, nebo znovu prokletý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud