14. července 2021 • 11:07

Penaltový mág Chiellini úřadoval i při finále: Přiznávám, proklel jsem Saku

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti není od dávání gólů, ale od jejich bránění všemi prostředky. Zkušený italský stoper Giorgio Chiellini sice nekopal penaltu ani v semifinále ani ve finále EURO, i tak oba rozstřely ovlivnil. Proti Španělům zaujal rozvernou náladou při losu s Jordim Albou, ve finále se zase snažil rozhodit Bukaya Saku těsně předtím, než mladý Angličan v páté sérii selhal.



Všechno se odehrálo během pár vteřin. I záběry zaměřené na italské hráče během penaltového rozstřelu ukazují, že Chiellini cosi křičí směrem k hlavním hrdinům okamžiku – Sakovi a Donnarummovi – těsně předtím, než se všichni začnou radovat.

„Všechno přiznávám, zakřičel jsem ‚Kiricocho‘,“ odpověděl italský stoper, evidentně ještě ve víru oslav, na otázku ESPN.

Vlastně tak připustil, že na 19leté křídlo Albionu zkusil takřka černou magii. Zvolání Kiricocho totiž používají hlavně jihoameričtí fotbalisté, když chtějí přivodit smůlu soupeři. Teď možná rozhodlo o osudu evropské trofeje.

Chiellini oživil legendu o jihoamerickém fanouškovi Juanu Carlosovi Quiricochovi. Ten v osmdesátých letech navštěvoval všechny zápasy i tréninky svých oblíbených Estudiantes de la Plata. Ale jejich trenér si všiml, že za jeho přítomnosti často dochází k nevysvětlitelným zraněním hráčů. „Prokletí“ se pokusil otočit tím, že fandu posílal na tréninky rivalů.

Giorgio Chiellini se pokusil rozhodit Bukaya Saku
Giorgio Chiellini se pokusil rozhodit Bukaya Saku

„Když jsme pak v roce 1982 vyhráli titul, adoptovali jsme Kirichocha jako maskota. Byl to skvělý kluk. Po letech jsem se na něj ptal, ale nikdo nic nevěděl,“ vzpomínal kouč Estudiantes Carlos Bilardo. Kletba se ale rozletěla po celé Jižní Americe, byť se po jejím průvodci slehla zem.

Giorgio Chiellini byl velkou postavou veledůležitých rozstřelů v závěru Eura. Už před penaltami v semifinále nastoupil na los s Jordim Albou tak vesele, že to další účastníky na trávníku evidentně překvapilo. Jako střelec se ale ani v jednom zápase nezúčastnil a jeho posledním gólem v reprezentaci zůstává branka proti Severní Makedonii před čtyřmi lety.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud