Jakub Konečný
10. července 2021 • 15:27

Chiellini: poslední mentalistův zápas? Hra s hlavou, co Italům pomáhá

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je na tom úplně stejně jako Lionel Messi. Coby kapitán národního týmu se chystá na velké finále – a přitom je momentálně bez angažmá. „Navíc jsme oba leváci,“ dodává s úsměvem Giorgio Chiellini. Tím však veškerá podobnost končí. Šestatřicetiletý Ital na rozdíl od argentinského dribléra tvrdí muziku v obraně a svým barvám pomáhá i zálibou v mind games, což se na EURO azurovým už několikrát hodilo.



První dojem v jeho případě mate. S hranatou postavou a skobou místo nosu by z fleku mohl hrát mafiánského bodyguarda nebo dostat roli nepříliš důvtipného desperáta v nějakém spaghetti westernu. Jenže Giorgio Chiellini není žádný prosťáček, nýbrž hlava otevřená. Původně plánoval studovat medicínu, to však nešlo dohromady s kariérou profesionálního fotbalisty. Tak získal aspoň titul inženýra ekonomie.

A mentální stránce věci se intenzivně věnuje alespoň na hřišti. Jak přiznal ve své autobiografii Io, Giorgio (Já, Giorgio), dostat se do soupeřovy hlavy považuje za nejdůležitější aspekt své hry. A jde mu to skutečně skvěle. Způsob, jakým vydeptal a znemožnil při losu před penaltovým rozstřelem semifinále Španěla Jordiho Albu, bude patřit k nejikoničtějším momentům letošního mistrovství Evropy. A třeba Albův krajan Álvaro Morata, který je Chielliniho spoluhráč v Juventusu, přirovnal tréninky s ním k pokusům sebrat jídlo z gorilí klece.

Se čtyřiatřicetiletým Leonardem Bonuccim vytvořil rodák z Pisy patrně nejlepší stoperskou dvojici na turnaji, konkurovat jim může snad pouze anglický pár John Stones – Harry Maguire. Když Chiellini odstoupil zkraje druhého zápasu ve skupině proti Švýcarsku kvůli svalovému zranění, zdálo se, že pro něj EURO skončilo. Jenže ve čtvrtfinále proti Belgii už byl zpět v základní sestavě a spolu s Bonuccim opět udržel na uzdě Romela Lukaka, který za dvě sezony nedal Juventusu gól ze hry a nepovedlo se mu to ani nyní na mezistátní scéně. Belgický obr se trefil pouze z penalty.

„Giorgio je pro nás po fyzické i psychologické stránce extrémně důležitý. Zvedá celý tým,“ přiznává záložník Matteo Pessina opoře, kterou možná čeká úplně poslední zápas kariéry. V Juventusu Chiellinimu totiž 30. června skončila smlouva a v šestatřiceti už se asi nikam jinam hnát nebude…

Když Jorginho cynicky zahranou penaltou posunul squadru azzurru do finále, rozběhli se všichni za ním. Jen Chiellini se otočil k Manuelu Locatellimu, který hned v první sérii selhal, aby ho objal. Vřelé objetí a úsměv od ucha k uchu totiž patří do jeho arzenálu stejně jako důraz ve vzdušných soubojích nebo perfektně načasovaný skluz. A někdy zkombinuje oboje, jako třeba v prvním utkání proti Turecku. Sotva za rozhodnutého stavu 3:0 odpálil na poslední chvíli míč směřující k Buraku Yilmazovi, zvedl vítězoslavně pěst a plácl si na oslavu svého zákroku s každým spoluhráčem v dosahu.

Chiellini totiž věří, že přesně to je úloha každého kapitána – zmírňovat napětí, které logicky každý důležitý zápas přináší.

„Není třeba vyvolávat vyšší úzkosti, než už jsou,“ vysvětluje. „Adrenalin přijde sám,“ říká o hormonu, který v neděli před finále proti Anglii poteče všem i ušima.

V tu chvíli bude zatraceně dobré mít Chielliniho na své straně.

Tři momenty Giorgia Chielliniho na EURO

Neuznaný gól – a šlus: Itálie–Švýcarsko 3:0
Ve druhém utkání základní skupiny proti Švýcarsku se dostal z bodu varu na bod mrazu během pěti minut. Hráč s číslem 3 sice otevřel skóre, jenže VAR jeho gól kvůli nedovolené hře rukou odvolal. A za chvíli italský kapitán rukou ukázal, že musí kvůli svalovému zranění střídat.

Zneutralizovaný Lukaku: Belgie–Itálie 1:2
Do italské sestavy se Giorgio Chiellini vrátil po dvouzápasové pauze akorát včas, aby stihl s parťákem Leonardem Bonuccim zpacifikovat rozjetého Romela Lukaka. „Je nemožné si myslet, že s ním můžete vyhrávat zápasy. Ale je důležité ho kontrolovat, jak je to jen možné,“ řekl.

Šaráda s Albou: Itálie–Španělsko 2:1 po penaltách
Když sudí Felix Brych házel mincí, aby rozhodl, na kterou stranu se bude kopat i který tým penaltový rozstřel začne, strčil Giorgio Chiellini svůj španělský protějšek do kapsy. „Lháři,“ smál se na Jordiho Albu a střídavě ho objímal a plácal. Hlavně však vyhrál pro squadru azzurru oba losy.  

Góly

Domácí: 67. Bonucci

Hosté: 2. Shaw

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (C), Emerson (118. Florenzi) – Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) – Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (54. D. Berardi), L. Insigne (91. Belotti).

Hosté: Pickford – Walker (120. Sancho), Stones, Maguire – Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. J. Henderson, 120. Rashford), Shaw – Mount (99. Grealish), Kane (C), Sterling.

Náhradníci

Domácí: Sirigu, Meret, Locatelli, Belotti, Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Tolói

Hosté: Ramsdale, Johnstone, Grealish, Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, James, Saka, Bellingham

Karty

Domácí: Barella, Bonucci, L. Insigne, Chiellini, Jorginho

Hosté: Maguire

Rozhodčí

Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (všichni NED)

Stadion

Wembley Stadium (Londýn)

Návštěva

64 950 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud