Pavel Kalouš
11. září 2012 • 09:32

Neporazitelná Stínadla. Teplice fotbalové reprezentaci svědčí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to unikátní bilance, kterou se nemůže pochlubit žádný jiný český stadion. Na teplických Stínadlech národní tým ještě nikdy neprohrál. Z devatenácti zápasů navíc osmnáctkrát vyhrál. Udrží nezvyklou sérii i podvacáté dnes v přátelském utkání s Finskem?



„Asi má tenhle stadion nějaké kouzlo,“ culí se ředitel teplického klubu František Hrdlička. Národní tým poprvé na svém stadionu přivítal v září 1996, kdy tým Dušana Uhrina v kvalifikaci na mistrovství světa porazil na Stínadlech Maltu 6:0.

Stejný výsledek se v následujících dvanácti letech v Teplicích zrodil ještě jednou, celkem tam pak národní tým v devatenácti duelech nasázel 62 branek, což znamená průměr 3,3 góly na zápas! „Nevím, čím to je, ale doufám, že tuhle sérii prodloužíme i proti Finsku,“ říká kouč Michal Bílek.

Pravdou je, že v Teplicích hostil národní tým vždy pouze soupeře „druhé kategorie“ – Maltu, Faerské ostrovy, Estonsko, Island nebo Makedonii. Ze zvučnějších soupeřů se tady představilo jen Turecko, Slovinsko nebo Belgie.

„V Teplicích hráli vždy spíš relativně slabší soupeři, ale s těmi hrála reprezentace i na jiných stadionech a takovou bilanci jako v Teplicích tam nemá. Navíc i tady někdy prohrávala a musela za dramatických okolností výsledek otáčet,“ namítá Hrdlička.

Největší drama se v Teplicích odehrálo shodou okolností právě proti Finsku. V březnu 2005 v kvalifikaci na mistrovství světa v Německu tady tým Karla Brücknera vedl 2:0 a 3:1, jenže jedenáct minut před koncem Finové srovnali a s třemi body to začalo vypadat bledě. S remízou se však nesmířil Lokvenc, který v 87. minutě vstřelil vítězný gól a rozjásal 16 200 diváků.

I to je pro zápasy v Teplicích příznačné – provází je většinou vysoká návštěva. Pouze čtyřikrát přišlo na Stínadla méně než 10 tisíc fanoušků (nejméně 8322 na Faerské ostrovy v roce 1998) a průměr se tady drží na hodnotě 12 530 diváků.

Po dnešním utkání se však divácký průměr téměř jistě zhorší, pořadatelé čekají návštěvu kolem 10 tisíc fanoušků, reálnější je však ještě nižší číslo. A to přesto, že vstupenky jsou v prodeji za 50 a 100 korun, a reprezentace se do Teplic vrací po více než třech letech. „Ale zájem mezi fanoušky je zatím stejný, jako býval v minulosti,“ tvrdí Hrdlička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud