Pavel Kalouš
10. září 2013 • 11:20

Bílkova hlava jde na špalek. Pokud Češi nevyhrají, rezignuje

Autor: Pavel Kalouš, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 20:45 | Hrají o poslední špetku naděje a on věří, že to může vyjít. Buď vyhrají, nebo bude konec. Kouč reprezentace Michal Bílek před bitvou v Itálii  burcuje svůj tým, sám už je ale připravený i na černý scénář. Podle informací Sportu je pravděpodobné, že v případě ztráty bodů nabídne svoji funkci k dispozici a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta jeho rezignaci přijme.



MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 9. • 20:45
Itálie
Itálie
2:1
ONLINE
10. září
20:45
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 52. Chiellini, 54. Balotelli

Hosté: 19. Kozák

Sestavy

Domácí: Buffon ─ Bonucci, De Rossi, Chiellini ─ Maggio, Pirlo, Montolivo (86. Motta), Pasqual (79. Ogbonna) ─ Candreva, Balotelli, Giaccherini (46. Osvaldo).

Hosté: Čech ─ Gebre Selassie (77. Rabušic), Sivok, Suchý, Limberský ─ Plašil, Darida (55. Vaněk), Procházka, Rosický (38. Kolář), Jiráček ─ Kozák.

Karty

Domácí: Balotelli

Hosté: Kolář, Kozák, Kolář (č)

Rozhodčí

Eriksson ─ Klasenius, Waernmark (všichni SWE)

Stadion

Juventus Stadium, Turin (ITA)

Návštěva

35 299 diváků

Kousek od něj cvakají blesky fotoaparátů, kameramani horečně pobíhají sem a tam, kouč české reprezentace Michal Bílek se ale jen občas ohlédne a jinak si hledí svého.

Ten mumraj na Stadio Delle Alpi způsobil Pavel Nedvěd, ikona místního Juventusu. Grande Paolo se jde pozdravit s někdejšími českými spoluhráči, a hned se kolem něj strhne mela.

Jako by tady o Bílka vůbec nešlo. Jako by bylo o jeho osudu už rozhodnuto. Jako by stejně bylo jasné, že se jeho éra u národního týmu nezadržitelně chýlí ke konci. Bylo to výmluvné. Stačí, aby dnes večer jeho tým neporazil Itálii, a Bílkovo čtyřleté panování se zřejmě uzavře.

A s ním zhasne i ta poslední naděje na postup na mistrovství světa. Cokoliv jiného než bláznivý sen o vítězství nad finalistou posledního EURO prakticky ukončí české trápení v kvalifikaci. „Myslím pořád pozitivně. Věřím, že to zvládneme,“ usměje se Bílek.

Den před zápasem působí až nezvykle uvolněně. Pryč je strnulý výraz tváře, který měl po páteční ostudě s Arménií. Bílek je usměvavý skoro stejně jako místní Italové, kteří jsou natěšení na dnešní oslavu postupu na šampionát. Pokud jejich „squadra azzurra“ vyhraje, můžou slavit.

„Je fakt, že během mého působení jsem byl já i tým pod obrovským tlakem mnohokrát. A teď víme, jaká je aktuální situace. Je nejsložitější za dobu mého působení u reprezentace,“ neskrývá Bílek.

Zní to možná paradoxně, přesto se zdá, jako by z něj navzdory kritické situaci spadlo napětí. Ví, že před dnešní bitvou o poslední naději nemá co ztratit. Když uspěje, bude oslavován. Když za sebou zabouchne dveře, skončí pro něj vyčerpávající období plné stresu, které zmáhalo i jeho.

Bílek je už totiž podle informací Sportu připravený v případě dnešního neúspěchu nabídnout svou funkci k dispozici a nechat Výkonný výbor FAČR rozhodnout, jak s jeho demisí naloží. „Když to udělá, byl by nesmysl, aby ho výkonný výbor dál držel,“ naznačuje zdroj Sportu.

Jinými slovy: Miroslav Pelta a spol. by Bílka nechali odejít a na zbylé dva zápasy s Maltou a Bulharskem by už na lavičce seděl nový kouč, byť zřejmě jen provizorní varianta do příštího léta, kdy by byl jmenován definitivní nástupce. Bez spěchu a omylů.

Právě to je ostatně jedna z variant, kterou doporučuje i deník Sport. Scénář Bílkova případného odchodu je už každopádně promyšlený, přímo v Turíně totiž včera zasedla fotbalová vláda, která sice budoucnost kouče na programu neměla, neoficiálně se o ní ale mluvilo.

„Musíme zvednout hlavu, je potřeba zabojovat a porvat se o naději, dokud pořád existuje,“ snaží se Bílek myslet jen na dnešní zápas. V něm se totiž evidentně nechce vzdát bez boje. „Když budeme hrát stejně aktivně jako v červnu v Praze, šance uhrát dobrý výsledek tady je,“ dodává.

 

Zachmuřené tváře byly k vidění na tréninku národního týmu v Turíně. Češi musí s Italy bezpodmínečně zvítězit
Zachmuřené tváře byly k vidění na tréninku národního týmu v Turíně. Češi musí s Italy bezpodmínečně zvítězit

Co to znamená v praxi? Bílek podle informací Sportu plánuje překopat sestavu svého týmu víc, než se čeká, a tím na půdě megafavorita jít i do většího rizika. „Vrací se Darida a nevylučuju, že tam bude změn víc,“ naznačuje a připomíná návrat vykartovaného záložníka Vladimíra Daridy.

Je velmi pravděpodobné, že kvůli špatné formě Michala Kadlece rozbourá stoperskou dvojici a na hřiště pošle místo něj Marka Suchého, oproti zápasu s Arménií se také vrátí ke hře na jednoho útočníka (Libor Kozák) a kromě Daridy udělá ještě jednu změnu v záloze.

Tou by mělo být překvapivé nasazení plzeňského Václava Procházky, majitele dosud jediného reprezentačního startu, jako defenzivního štítu, který by kryl záda čtyřčlenné záloze, na jejíž pravý kraj by se místo Josefa Hušbauera posunul Jaroslav Plašil. Tím by totiž kouč vyztužil střed hřiště, který byl proti Arménii děravý jako cedník. „Chceme uspět, ale to neznamená, že nasadíme tři útočníky a budeme bezhlavě útočit,“ naznačoval kouč.

Zachrání si tím krk?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud