10. září 2013 • 11:30

Bílek chystá překvapení: Na Italy s Procházkou v záloze!

Autor: neu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z posledních sil se drží větve, která visí nad propastí. Pokud se z Itálie nevrátí jako vítěz, trenér Michal Bílek končí. Na kterých jedenáct statečných ukáže, aby se mu dnes večer v Turíně pokusili zachránit krk? Podle informací Sportu sáhne oproti Arménii ke třem změnám. Zatímco nasazení Daridy se Suchým se očekává, třetí změna nikoli: do bitvy s vicemistry Evropy zřejmě půjde Václav Procházka!



Povoláním stoper, Bílek s ním ovšem počítá na pozici defenzivního štítu. Není to proto od kouče, jehož pozice je kritická, jen zoufalé gesto? Odpověď zní nikoliv. Procházka je sice „doma“ na stoperu, ovšem místo ve středu pole mu není cizí. Hrával tam při angažmá v Mladé Boleslavi, když bylo loni v únoru Plzni ouvej, vystřihl v záloze parádní výkon na Schalke.

Viktorii v odvetě úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy chyběl lídr Pavel Horváth, trenér Vrba tehdy postavil vedle Daridy právě Procházku. Vedl si znamenitě.

Co jeho nasazením Bílek sleduje? Jednoznačně vyztužení středu hřiště, kde mají Italové obrovskou sílu, a kde je hlavní hrozbou mozek Andrea Pirlo. Navíc by měl Procházka sledovat pohyb Balotelliho, vyplňovat prostor před ním, aby znesnadnil Pirlovi posílat na hrot kolmice. A když už k italskému útočníkovi přihrávka dojde, vytvořit na něj se stopery co nejvyšší tlak.

Hráč typu Procházky je na tento úkol vhodný, je dostatečně takticky vyspělý, rychlý. Navíc se umí prosadit při standardkách, což je při jasné kvalitativní převaze Italů jedna z mála cest, jak je zaskočit.

Pro mužstvo je výhra, když je defenzivní záložník kreativní, dokáže hrát na jeden, maximálně dva doteky a přitom nekazí, což je ve středu hřiště zásadní. To by Procházka měl splňovat, v Plzni se stopeři zapojují neustále do rozehrávky, je zvyklý řešit situace pod tlakem.

Zbývající změny už překvapením nejsou. Návrat Vladimíra Daridy (proti Arménii stál pro žluté karty) byl stoprocentně jistý, očekávalo se i, že Bílek sáhne do stoperské dvojice. Michal Kadlec se zkraje sezony nepotkal s formou, v klubu (Fenerbahce) i v reprezentaci si připsal několik zásadních přehmatů. Tomáš Sivok bude mít nového parťáka v Marku Suchém.

Přispějí změny k uchování teoretické šance na postup, nebo Bílek v Turíně stvrdí svůj osud?

David Limberský a Michael Rabušic (vpravo) na tréninku po porážce s Arménií
David Limberský a Michael Rabušic (vpravo) na tréninku po porážce s Arménií


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud