14. října 2013 • 17:00

Malta pomohla. Češi budou pro EURO 2016 téměř jistě ve druhém koši

Autor: kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOEFICIENTY | Vítězství 4:1 na Maltě a zároveň porážky nejbližších konkurentů výrazně vylepšily postavení Česka v žebříčku národních koeficientů. Národní tým by se tak měl při losu EURO 2016 ocitnout ve druhém výkonnostním koši.



Po nepovedeném zářijovém dvojutkání s Arménií a v Itálii se Česko v žebříčku propadlo ze čtrnáctého místa na sedmnácté a nebezpečně se přiblížilo propadu do třetího výkonnostního koše (od 19. do 27.).

Nyní je situace lepší, i když ještě nebyl vydán aktualizovaný oficiální žebříček, podle propočtů Sportu se Češi díky suverénnímu vítězství na Maltě posunuli na šestnáctou příčku, k čemuž přispěla i drtivá porážka Maďarska v Nizozemsku (1:8). Právě před svého soupeře ze srpnové přípravy se Čech a spol. dostali.

Výsledky dalších konkurentů v tabulce navíc vylepšily pozici Česka před závěrečným dílem kvalifikace. Vzhledem k tomu, že jak Irsko, tak Norsko a Slovensko prohrály, je nanejvýš pravděpodobné, že i v případě porážky v Bulharsku neklesne reprezentace pod osmnáctou pozici a pro únorový los kvalifikace o EURO 2016 zůstane ve druhém koši.

Po delší době se kvůli zranění opor v zahajovací jedenáctce reprezentace objevili Rajtoral, Dočkal (na snímku), Lafata či Hübschman
Po delší době se kvůli zranění opor v zahajovací jedenáctce reprezentace objevili Rajtoral, Dočkal (na snímku), Lafata či Hübschman

Národní koeficient se počítá na základě výsledků z posledních tří kvalifikačních cyklů (MS 2010, EURO 2012, MS 2014), včetně duelů baráže a zápasů na závěrečném turnaji (za ně jsou i speciální bonusy), přičemž poslední dvě kvalifikace jsou ohodnoceny dvojnásobným bodovým ziskem.

EURO 2016 se bude poprvé hrát se čtyřiadvaceti účastníky a podle dosavadních informací budou země rozlosovány do devíti skupin, osmi šestičlenných a jedné pětičlenné. Kromě pořadatelské Francie si přímý postup zajistí první dva celky v tabulce, stejně jako nejlepší tým ze třetích míst. Zbývající osmička „třetích“ se utká v baráži.

NEOFICIÁLNÍ POŘADÍ ŽEBŘÍČKU NÁRODNÍCH KOEFICIENTŮ
16. ČESKO
17. Maďarsko
18. Turecko
---
19. Irsko
20. Norsko
21. Slovensko
Pozn.: Pomlčka rozděluje druhý a třetí výkonnostní koš

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud