16. října 2013 • 18:00

Vaněk už má pět startů za Česko! Peltův kůň chodí do akce na závěr

Autor: jon, kap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádný zápas ve finiši zpackané kvalifikace se neobešel bez jednoho hráče. Ondřej Vaněk, 23letá naděje z Jablonce, se poměrně rychlými krůčky propracoval do kádru českého národního týmu. Okolo tvořivého záložníka létají poznámky, že za jeho nasazováním stojí jablonecký boss a šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. "Je perspektivní, objeví se v kádru i nového trenéra," hájí ho dočasný kouč národního týmu Josef Pešice.



Vaněk se stal jednou z klíčových postav Jablonce, dobré výkony v předkolech evropských pohárů a v lize jej vyšvihly i do reprezentačního kádru. Poprvé dostal šanci od Michala Bílka v srpnovém přáteláku s Maďarskem, poté se na hřiště dostal i ve zbylých čtyřech zápasech kvalifikace.

V klíčovém duelu s Arménií šel do hry v 62. minutě, kdy nahradil Petra Jiráčka. Prohře 1:2, která nejspíš definitivně pohřbila české naděje na postup do Brazílie, nezabránil a výrazně se neprosadil.

Leckdo kroutil hlavou, proč do tak důležitého zápasu trenér Bílek staví hráče s jediným reprezentačním startem na kontě. Zaznívaly také hlasy, že za jeho vytěžováním stojí i Miroslav Pelta, v jehož Jablonci Vaněk nastupuje.

"Samozřejmě jsem to registroval, takové ty poznámky," uznal na tiskové konferenci po příletu z Bulharska dočasný trenér Josef Pešice. "Ale znovu říkám, on je perspektivní, je to hráč, který se objeví v kádru i nového trenéra. Má rychlost, výbušnost," chválil mladého hráče zkušený trenér.

Fotbalisté Jablonce se radují z vyrovnávacího gólu do sítě Betisu
Fotbalisté Jablonce se radují z vyrovnávacího gólu do sítě Betisu
Pešice třiadvacetiletého záložníka Jablonce postavil na Maltě i v Bulharsku. V prvním případě šel do hry až v nastavení za zraněného střelce Pekharta, v Bulharsku nahradil v 84. minutě Dočkala, taktéž střelce utkání.

"Viděli jsme, že v závěru Dočkalovi docházejí síly, potřebovali jsme dát do strany někoho, kdo je běhavej, pracuje nahoru a dolů a podpoří Rajtorala. Tam nás Bulhaři zlobili. Vaněk je rychlý, výbušný, perspektivní. Proto tam šel," vysvětlil Pešice.

Kvalit mladého reprezentanta si na konci léta všiml i Pavel Vrba, momentálně nejžhavější adept na místo trenéra českého nároďáku. Do Plzně ho chtěl místo odcházejícího Daridy, nakonec se ale klub s Jabloncem nedohodl a Vrba přivedl Martina Pospíšila z Olomouce.

Ondřej Vaněk v reprezentaci
- premiéra - přátelák v Maďarsku (14.8., 1:1), 66. za Hušbauera - odehrál 24 minut

- s Arménií (6.9., 1:2), 62. minuta za Jiráčka, odehrál 28 minut

- v Itálii (10.9., 1:2), 55. za zraněného Daridu, odehrál 35 minut

- na Maltě (11.10., 4:1), 90+3. za zraněného Pekharta, odehrál 1 minutu

- v Bulharsku (15.10., 1:0), 84. za Dočkala, odehrál 6 minut

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud