Jan Vacek
19. června 2017 • 20:33

Otázky pro Lavičku: Co s utrápeným Sáčkem? A jak probudit Schicka?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Patrik Schick se protahuje na tréninku české jednadvacítky den po utkání s NěmeckemPatrik Schick se protahuje na tréninku české jednadvacítky den po utkání s NěmeckemFOTO: Michal Beránek / Sport

    PŘÍMO Z POLSKA | Úvodní zápas, hned porážka. Reprezentační jednadvacítka se na úvod mistrovství Evropy v Polsku musela sklonit před favorizovaným Německem. Po výsledku 0:2 mají trenéři rozhodně o čem přemýšlet. Server iSport.cz nabízí čtyři hlavní směry, jakými by se měly myšlenky kouče Vítězslava Lavičky a jeho kolegů ubírat.

  • Chybující Zima

    Brankář jednadvacítky Zima burcuje: Musíme dvakrát vyhrát!
    Video se připravuje ...

    Už dlouho před turnajem se vědělo, že právě mezi třemi tyčemi se nachází největší slabina současného výběru. Hned první zápas tuhle tezi podtrhl v plné parádě. Příležitost dostal Lukáš Zima, utkání mu ale vůbec nevyšlo. Výrazně se podepsal pod první gól, ani při druhé brance nemůže mít úplně čisté svědomí. Sice v závěru chytil penaltu, přesto jeho výkon vzbudil rozpaky. Stejně tak následné, místy až suverénní, vystupování v rozhovoru po utkání. Jako by si vlastní chyby ani nepřipouštěl. Trenéři musí důkladně zvážit, koho pošlou do klíčové bitvy s Italy.

  • Nejistý Lüftner

    Fotbalisté české jednadvacítky po utkání s NěmeckemFoto Michal Beránek / Sport

    Na jaře v dresu Slavie vyletěl k výšinám, stabilně kvalitní výkony mu vynesly až angažmá v dánské Kodani. Logicky se proto očekávalo, že Michael Lüftner bude patřit k pilířům jednadvacítky. V souboji s Německem to ale vůbec neplatilo. Vytáhlý zadák kupil laciné chyby v rozehrávce, navíc často propadal. Svým výkonem zůstal hluboko za očekáváním, parťák ze stoperské dvojice Stefan Simič ho výrazně předčil. Přesto nelze očekávat, že by kouč Vítězslav Lavička Lüftnera, jenž v týmu plní roli asistenta kapitána, že sestavy vyndal. Lüftner se musí svou výkonnost rapidně pozvednout.

  • Utrápený Sáček

    Michal Sáček z české jednadvacítky v souboji s německým reprezentantem GnabrymFoto Michal Beránek / Sport

    Michalu Sáčkovi nelze upřít jednu věc: je to bojovník, navíc mu nechybí odvaha. Na evropském šampionátu musí nastupovat na pozici krajního beka, která mu vůbec není vlastní. To bylo v úvodním duelu vidět. Talent Sparty měl velké problémy se zachytáváním létajícího Serge Gnabryho, opakovaně se navíc nechal unášet hrou a opouštěl svůj prostor. Jestliže ve středu pole odehrál za letenský celek výbornou sezonu, tady v nezvyklé roli tápe. Naprosto legitimní otázkou proto je, zda tohle trápení pokračovat. Na druhou stranu je třeba říct, že trenér Lavička v současném týmu adekvátní postovou náhradu za zraněného Aleše Matějů nemá.

  • Spící Schick

    Patrik Schick a Václav Černý při nepovedeném zápase s NěmeckemFoto Michal Beránek (Sport)

    Jestliže o Zimovi, Lüftnerovi i Sáčkovi shodně platí, že první zápas na turnaji nezvládli, Patrik Schick je jiný případ. Herně totiž nepropadl. V některých pasážích bylo vidět, že je fotbalově úplně jinde, než jeho parťáci. Jenže nedal gól, ten hlavní přínos mužstvu nedoručil. Při tom měl dvě vyložené příležitosti, které brankou skončit měly. Pro české trenéry je důležité klíčovou osobu správně mentálně vyladit na rozhodující bitvu s Itálií. A taky se postarat o to, aby byl Schick mnohem víc ve hře. Aby měl větší podporu z křídelních prostorů. V utkání s Německem tým svou výsostnou osobnost využíval příliš málo. A to je luxus, který si Češi nemohou dovolit.

    Vše o EURO U21 najdete zde >>

  • Brankáři české jednadvacítky, kteří nechytali utkání proti Německu, měli den po zápase ostřejší trénink
    Brankáři české jednadvacítky, kteří nechytali utkání proti Německu, měli den po zápase ostřejší trénink

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud