17. listopadu 2008 • 17:25

Morávek se anglických hvězd nebojí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních měsících objížděl druholigové stadiony po České republice, ale v úterý fotbalovému záložníkovi Janu Morávkovi závěr jeho podzimní sezony okrášlí nevšední zážitek.



Při něm opora Bohemians 1905 zažije skok o pěkných pár pater oproti svým všedním klubovým povinnostem.

Morávek, který "zelenobílé" táhne zpět mezi českou elitu, si v anglickém Sheffieldu může vychutnat svůj premiérový start za českou jednadvacítku proti výběru "Albionu" hemžícímu se hráči ze slovutné Premier League.

Morávek s "klokany" během posledních měsíců objížděl druholigové štace v Čáslavi, Fulneku či Ústí nad Labem, nyní se chystá vkročit do bouřícího třicetitisícového kotle.

"Bude to pro mě obrovská výzva, protože se každému nepoštěstí hrát v Anglii proti její reprezentaci. Bude to takové měřítko, jestli můžu hrát proti opravdové špičce," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK v Sheffieldu devatenáctiletý talent, kterému v sobotním duelu Bohemians v Opavě skončila podzimní klubová sezona.

A jako milý bonus bere pozvánku na zápas v kolébce fotbalu. "Snad ze mě ta nervozita rychle spadne a ukážu, že na to mám. Nebojím se, i v Bohemce mi všichni říkali, ať si to hlavně užiju. Takový zápas musí člověka strašně vybičovat," líčil nováček mezi "lvíčaty".

Morávek se ale vůbec nestresuje tím, že před zraky mnoha manažerů může ještě víc vyšroubovat svoji už tak dost vysokou cenu. "Takhle vůbec nepřemýšlím. Jde to mimo mě, protože z Bohemky určitě v zimě neodejdu. Chci v ní odkopat i jaro a pomoci k postupu do ligy," reagoval rázně Morávek.

Tvořivý středopolař však patří mezi nejžádanější české naděje, lanaří jej špičkové prvoligové kluby, i když cena tří milionů eur, kterou za něj "klokani" požadují, je pro ně nereálná.

Po Morávkovi, jehož hru experti porovnávají s projevem Tomáše Rosického, ale prý touží i bundesligové kluby. Jeho vysněnou destinací je ale Španělsko. Klenot z Vršovic a velký oblíbenec tamního publika nicméně vytrvale opakuje, že všechny spekulace hází za hlavu.

"Teď se tím opravdu nechci zabývat. Pokud se něco bude dít, tak nejdříve v létě. Pro mě je důležité i to, abych v klidu dodělal školu a maturitu. Až pak se dá bavit o přestupu. Z Bohemky však neutíkám," uvedl student gymnázia na Přípotoční ulici v Praze, které absolvoval i současný kouč jednadvacítky Jakub Dovalil.

"Až skončí sezona, tak si sednu s rodiči, Lukášem Přibylem (ředitelem Bohemians) a panem Stejskalem (manažerem) a dohodneme, co bude pro můj další růst nejlepším řešením," přemítal člen bronzového týmu z červencového mistrovství Evropy devatenáctek.

Možná se bude příští rok v létě probírat stohem nabídek, ale ze všeho nejvíc touží vidět svoje Bohemians znovu zpátky v první lize. Věrný klubista se prý před letošním ročníkem nerozpakoval nad tím, zda v "Bohemce" i po sestupu vydržet. Druhou ligu nebere jako degradaci.

"Nemyslím, že by tím moje kariéra nějak utrpěla. Naopak cítím, že jsem si zvykl na tempo dospělého fotbalu a docela jsem se otřískal. Není to jednoduchá soutěž a po podzimu toho mám celkem dost," vyprávěl Morávek, který si zvyká na nezvyklou pozornost.

"Když jsem loni začínal v lize, měl jsem hodně volnosti. Nikdo mě moc neznal. Ale teď je to jiné, skoro v každém zápase na mě soupeř vytahuje osobní obranu, což je velký nezvyk," líčil Morávek, s pěti brankami nejlepší střelec aktuálního lídra druhé ligy.

Věří, že se mu zkušenosti z nižší soutěže jednou budou hodit. I když lidé z jeho okolí mu vyčítají, že je na trávníku až příliš hodný. Praktických příkladů má po ruce Morávek prý dost.

"Někdy je to docela drsné. Třeba v Čáslavi na mně celý zápas visel starší chlap, nadával mi a pořád hučel, co si to jako mladej dovoluju," líčil už s úsměvem Morávek, který právě v Čáslavi v nastavení skóroval, ale v hektickém závěru Bohemians ještě inkasovali.

"Takže když běžel kolem mě, tak se mi ještě vysmál. Přitom jsem si v duchu říkal, jak jsem mu tím svým gólem ty kecy oplatil. Pak už jsem neměl ani sílu něco říct," krčil rameny "slušňák" Morávek.

I když upozorňuje, že na trávníku s nikým slitování nemá. Dokazovat to ale prý chce hlavně svými góly a dravými průniky, díky kterým si ho fandové Bohemians tolik oblíbili.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud