7. června 2010 • 04:00

Rooney: Dva problémy anglického Shreka

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřicet čtyři let. Obludně dlouho čeká Anglie, země, která dala světu fotbal, na titul mistra světa. Ukončit honbu za klenotem může muž, který vypadá spíš jako boxer. Ale nenechte se mýlit, Wayne Rooney je útočník, jenž je klíčem k anglickému triumfu.



„Může přinést Anglii titul šampionů,“ tvrdí legendární Němec Franz Beckenbauer.

Myslí si to také fanoušci. I ti z Liverpoolu (tedy jeho červené části přející proslulému FC), kteří ho jinak nesnáší.

Přezdívají mu Shrek a zdroj jejich nenávisti je jasný. Rooney začínal v Evertonu – druhém a menším liverpoolském klubu – a poté se přesunul do Manchesteru United, do království hlavního nepřítele. Jenže když jde o reprezentaci, i příznivci Reds se klaní: „Ó velký Wayne!“

Tenhle velký Wayne má však pár dnů před šampionátem dva problémy.

Za posledních osm zápasů v národním mužstvu skóroval jen jednou. V triku United přitom za tuto sezonu nasázel úchvatných 34 branek.

Paul Scholes se snaží utěšit Wayna Rooneyho
Paul Scholes se snaží utěšit Wayna Rooneyho

„Chci dávat góly každý zápas. To je jasné,“ přeje si před mistrovstvím v Jihoafrické republice. „Věřím, že to ve mně bouchne na šampionátu. Jsem úplně v pohodě.“

Druhou potíží může být kondice. Forvarda zvaného Wazza trápila na konci klubové sezony dvě zranění: nejprve to byl kotník a poté třísla. „V Rakousku na soustředění jsem fyzičku nabral,“ ujišťuje.

Pokud tyto dvě nepříjemnosti zažene, měl by dozajista být hvězdou turnaje. Věří tomu soupeři i protihráči.

„On a Španěl Xavi jsou hráči, kteří dělají rozdíl mezi mužstvy,“ říká italský záložník Andrea Pirlo, mistr světa z roku 2006 z Německa. „Wayne je pravý charakter. Je plný energie. Na hřišti i mimo něj. Takové hráče v týmu nutně potřebujete,“ přidává se spolubojovník Frank Lampard, jeden z lídrů anglické zálohy.

Pokud to tak bude, spoluhráči mu jistě odpustí jednu z jeho výstředností: útočník nejradši usíná za zvuku zapnutého fénu. A Rooney také naplní obsah tetování, které má na paži: English and proud, tedy Hrdý Angličan.

Wayne Rooney Wayne RooneyFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud