Jonáš Bartoš
22. června 2010 • 20:12

Stávky, hádky, porážky. Pět důvodů krachu Francie

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostuda! Skandál! Kolaps! Tak nějak budou začínat všechny články o francouzském mužstvu. Parta kolem Anelky, Ribériho, Evry a dalších hvězd odjíždí z Afriky po totálním krachu s jediným bodem na kontě a jediným vstřeleným gólem. Galský kohout dokokrhal už po základní skupině, s puncem největšího propadáku mistrovství. Kde vězí příčiny francouzského zmaru?



1. RAYMOND DOMENECH

Francouzského trenéra doma nenávidí snad ještě víc než nepopulárního prezidenta Nikolase Sarkozyho. Kritizují ho hráči, fanoušci i fotbalové legendy. "Domenech není kouč, mužstvo nepracuje jako tým," pustil se do něj Zinedine Zidane. "Domenech je problém," říkal před šampionátem prezident UEFA Michel Platini. Totéž si myslí i Aimé Jacquet, trenér mistrů světa 1998. A šlo by vyjmenovat řadu dalších osobností francouzského fotbalu.



Domenech je hlavním viníkem francouzského vyhoření. Pod jeho rukama se rozložil tým, který se dusí v problémech už čtyři roky. Vše vyvrcholilo skandály, které sledoval celý svět v Jižní Africe. Osobní fiasko kouče dokumentuje situace po skončení utkání s JAR, kdy nabubřele odmítl podat ruku svému protějšku Parreirovi.

2. HÁDKY V TÝMU

Bojkotování tréninků, vyhazov pro hráče, rezignace kondičního kouče. To vše stihli rozložení Francouzi ani ne za čtrnáct dní na šampionátu. Týmový duch? Touha za vítězstvím? Fungující kolektiv? Zapomeňte. Spolek nafoukaných individualit si hrál pouze na vlastním písečku, jako by fotbal snad ani nebyl týmovým sportem.



Nepomohla ani intervence ministryně školství, která přijela hasit problémy přímo do dějiště šampionátu. Francouzi odjíždějí domů jak zpráskaní psi, za které se stydí celý národ.       


3. ZRÁDCE V KABINĚ

Napětí v týmu by nikdy nevygradovalo do takových mezí, pokud by konflikty nepřiživovala média. Jenže ve francouzské kabině evidentně existoval zrádce, který interní informace z mužstva ochotně vynášel. Jak by se jinak veřejnost dozvěděla o hádce Domenecha s Anelkou, u které byli pouze hráči a realizační tým?



Patrice Evra nejprve osočil kondičního trenéra Richarda Duverneho. "Nehodlám se nechávat očerňovat nějakými řečmi o tom, že jsem zrádce," zlobil se kouč po hádce s kapitánem týmu. Načež vztekle mrsknul stopkami a opustil francouzskou výpravu. Spiknutí proti Domenechovi prý vedl i Thierry Henry spolu s ostatními zkušenými hráči. Kde přesně vězí skutečná pravda, se nejspíš nikdy nedozvíme...

4. CHABÁ OFENZIVA

Tři zápasy, jediný bod, pouhý jeden gól. Opravdu tristní bilance týmu, který patřil mezi favority celého mistrovství. Francouzští útočníci přijeli do Afriky totálně z formy. Anelka se bezcílně potuloval po hřišti, Ribéry připomínal jen stín kouzelníka, kterého obdivují v Bayernu Mnichov. Henry téměř celou dobu zahříval lavičku náhradníků, ač ho fanoušci chtěli vidět na hřišti. Zvučná jména měla Francii přinést slávu, místo toho budou doma prosit za odpuštění po zpackaném výkonu.




5. ZPACKANÁ KVALIFIKACE

Možný průšvih hrozil už před šampionátem. Francie musela do baráže s Irskem, o účast na mistrovství se třásla do posledních minut. Henryho zapřenou ruku, díky které Francie mohla kupovat letenky do Afriky, odsoudil celý svět. Od konce kvalifikace se tým ocitl pod obrovským tlakem. "Šampionát si nezasloužíte, jste podvodníci," křičela irská média. Na Ostrovech se nyní můžou škodolibě smát. "Patří vám to, takový propadák jste si zasloužili!"  



Djibril Cissé nemůže rozdýchat vyloučení svého spoluhráče Gourcuffa
Djibril Cissé nemůže rozdýchat vyloučení svého spoluhráče Gourcuffa


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud