23. června 2010 • 17:50

Angličané zlomili bídu, Defoe vystřelil postup

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Anglie si mohou hluboce, ale hluboce oddechnout. Jeden z velkých favoritů světového šampionátu se po dvou úvodních propadácích vznášel nad propastí, ale v posledním zápase skupiny C Angličané díky gólu Defoea porazili Slovinsko 1:0 a na poslední chvíli vydřeli postup.



 

Trenér Anglie Fabio Capello udělal v základní sestavě tři změny oproti nepovedenému bezbrankovému utkání s Alžírskem. Místo distancovaného stopera Carraghera nastoupil Upson, krajního záložníka Lennona nahradil Milner a v útoku se namísto Heskeyho objevil Defoe.

Hlavičkový souboj Lamparda se slovinským soupeřem. Hlavičkový souboj Lamparda se slovinským soupeřem.Foto Reuters

Angličané, kteří nepostoupili ze skupiny naposledy na MS 1958, vstoupili do zápasu v netradičních rudých dresech velice nervózně. První šanci zápasu měli v sedmé minutě Slovinci, ale se střelou záložníka Birsy doprostřed branky si bez větších problémů poradil devětatřicetiletý gólman James.

Z první velké anglické příležitosti padl v 23. minutě důležitý vedoucí gól. Milner z pravé strany nacentroval na neubráněného útočníka Defoea, který z voleje propálil slovinského brankáře Samira Handanoviče a premiérovou trefou na turnaji se odvděčil Capellovi za zařazení do základní sestavy.

Tento okamžik hráče Albionu povzbudil a v dalším průběhu poločasu převzali iniciativu. Aktivní byl především záložník Aston Villy Milner, jehož další nebezpečný centr odvrátila slovinská obrana a dorážející Lampard z dálky netrefil odkrytou branku. Po půlhodině hry dvakrát zazářil slovinský gólman, jenž vyrazil jak dělovku Defoea, tak umístěnou střelu kapitána Gerrarda.


Už v úvodu druhého poločasu mohli Angličané zdvojnásobit vedení, ale Defoe mířil po rychle rozehraném Rooneyho rohovém kopu těsně vedle. Další spolupráce útočníků skončila až za brankovou čarou, ale gól nebyl uznán pro Rooneyho ofsajd.

Kritizovaný útočník Manchesteru United měl největší šanci v 58. minutě, ale sám před brankářem trefil nepovedenou střelou pouze tyč a ani dnes se nedočkal premiérové trefy na šampionátu. Jeho výkon se ale stejně jako hra celého týmu oproti předchozím utkáním zlepšil.

Góóĺ! Anglie se právě dostala do vedení. Góóĺ! Anglie se právě dostala do vedení.Foto Reuters

Slovinci se do hry ani v druhé půli příliš nedostávali a anglickou branku ohrožovali pouze z dálky a ze standardních situací. Zřejmě největší příležitost na vyrovnání měl v 68. minutě útočník Novakovič, ale jeho střelu i dorážku střídajícího spoluhráče Dediče zablokovala soupeřova obrana. V závěrečné dvacetiminutovce se hra uklidnila a Angličané těsné vedení uhájili.

Vzhledem k výhře USA nad Alžírskem skončili svěřenci trenéra Capella na druhém místě a v osmifinále se střetnou s vítězem skupiny D. Slovinci, kteří měli před posledním utkáním nejlepší výchozí pozici, skončili stejně jako před osmi let ve skupině. Až po závěrečném hvizdu se dozvěděli, že Američané skórovali a na poslední chvíli je připravili o postup.

MS ve fotbale, skupina C:

Slovinsko - Anglie 0:1 (0:1)
Branka:
23. Defoe. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Jokič, Birsa, Dedič - Johnson. Diváci: 36.893.
Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (79. Matavž) - Ljubijankič (62. Dedič), Novakovič. Trenér: Kek.
Anglie: James - Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Gerrard, Lampard, Barry, Milner - Defoe (85. Heskey), Rooney (72. J. Cole). Trenér: Capello.

Konečná tabulka:
1. USA          3 1 2 0 4:3 5
2. Anglie       3 1 2 0 2:1 5
3. Slovinsko  3 1 1 1 3:3 4
4. Alžírsko     3 0 1 2 0:2 1

Radost anglických fotbalistů po brance Defoea.
Radost anglických fotbalistů po brance Defoea.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud