27. června 2018 • 14:30

Mexiko - Švédsko 0:3. Seveřané rozhodli po přestávce, postup slaví oba

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švédska na mistrovství světa v Rusku porazili Mexiko 3:0 a zajistili si postup do vyřazovacích bojů. Spolu s nimi jde dál i Mexiko, kterému pomohlo, že obhájci titulu Němci nečekaně prohráli 0:2 s Koreou.



Fotbalisté Švédska na mistrovství světa v Rusku porazili Mexiko 3:0 a zajistili si postup do vyřazovacích bojů. Spolu s nimi jde dál i Mexiko, kterému pomohlo, že obhájci titulu Němci nečekaně prohráli 0:2 s Koreou. 

Švédsko šlo do vedení pět minut po změně stran, kdy svůj první reprezentační gól vstřelil levý obránce Ludwig Augustinsson. Následně zvýšil další obránce Andreas Granqvist, který proměnil už svou druhou penaltu na turnaji. Trápení Mexika pak dokonal kuriózním vlastním gólem Edson Álvarez.

Jelikož Němci boj o postup nezvládli, mohlo se radovat i Mexiko. Do osmifinále tak prošlo už posedmé za sebou, v předchozích šesti případech to pro ně ale byla konečná. Tentokrát se to pokusí napravit proti vítězi skupiny E, kde o prvenství usilují Brazilci, Švýcaři i Srbové. Švédové vyzvou druhého z postupujících.

"Byl to velmi dobrý týmový výkon. Jsem velmi hrdý a téměř dojatý z toho, co jsme dnes na hřišti předváděli. Vypadnutí Německa mě rozhodně netěší. Soupeřům vždy přeji to nejlepší," řekl trenér Švédska Janne Andersson.

Už po 15 vteřinách hry dostal žlutou kartu Mexičan Gallardo a stal se tak nejrychleji potrestaným hráčem v historii MS. Švédové potřebovali vyhrát, proto se od začátku tlačili do útoku. Hrozili zejména ze standardních situací a těžili z výrazné výškové převahy.

Mexičany ale držel brankář Ochoa. Nejprve vyrazil nepříjemný přímý kop Forsberga, následně sledoval, jak Bergova střela přes hlavu skončila těsně vedle, a ve 31. minutě reflexivně vyrazil další pokus Berga, který v nastavení ještě trefil boční síť. Ochovi spoluhráči za celý poločas zahrozili jen jednou, ale Velova střela skončila těsně vedle.

Pět minut po změně stran už se Švédové vytouženého gólu dočkali. Po přízemním centru z pravé strany nesedla střela Claesonovi, míč se ale odrazil k Augustinssonovi a levý bek ho napálil do sítě. Ochoa si sice na míč sáhl, jenže v cestě do branky mu nezabránil.

"Vždy jsem snil o tom, že dám na mistrovství světa gól. A on nám navíc zajistil postup. Je to splněný sen. Jsem pyšný na náš tým, drželi jsme se plánu a šli si za postupem," řekl Augustinsson.

Mexiko nepředvádělo výkon, jaký mu pomohl porazit obhájce titulu Němce, naopak po hodině hry přišel brejk Švédů a zákrok Morena na Berga posoudil sudí Pitana jako penaltu. K ní si stoupl Granqvist a tvrdou střelou do šibenice nedal Ochoovi šanci.

A v 74. minutě nepovedený den Mexičanů potvrdil Alvárez. Po prodlouženém autu se pravý bek snažil odkopnout míč, ale jen promáchl a druhou nohou si smolně srazil míč do vlastní branky. Byl to už o sedmý vlastní gól na turnaji, což je nový rekord MS.

Až pak se Mexičané probudili, ale několik nadějných útoků k brance nedotáhli. V závěru už spíše čekali na výsledek Němců a fanoušci jim bouřlivými oslavami dali najevo, že i přes porážku jdou dál.

"Postoupili jsme, protože jsme porazili Německo a Koreu. Ale samozřejmě dnes se nám to nepovedlo. Změnili jsme taktiku v obraně a nevyšlo to. Dostat tři góly je hrozně moc. Byla to pro mě cenná lekce. Kdybychom nepostoupili, bolelo by nás to víc," hodnotil zápas mexický kouč Juan Carlos Osorio.

Góly

Domácí:

Hosté: 50. Augustinsson, 62. Granqvist, 74. E. Álvarez (vl.)

Sestavy

Domácí: Ochoa – E. Álvarez, Salcedo, H. Moreno, Gallardo (65. Fabián) – Guardado (C) (75. J. M. Corona), H Herrera – Layún (89. Peralta), Vela, Lozano – J. Hernández.

Hosté: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist (C), Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson (57. Svensson), Ekdal (80. Hiljemark), Forsberg – Berg (68. Kiese Thelin), Toivonen.

Náhradníci

Domácí: Corona, Talavera, Ayala, Márquez, Aquino, Corona, dos Santos, dos Santos, Gutiérrez, Fabián, Jiménez, Peralta

Hosté: Johnsson, Nordfeldt, Helander, Jansson, Krafth, Olsson, Durmaz, Hiljemark, Rohdén, Svensson, Guidetti, Kiese Thelin

Karty

Domácí: Gallardo, H. Moreno, Layún

Hosté: Seb. Larsson, Lustig

Rozhodčí

Nestor – Maidana, Belatti

Stadion

Centrální stadion (Jekatěrinburg)

Návštěva

33061 diváků

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 0 1 5:2 6
2. Mexiko 3 2 0 1 3:4 6
3. Již. Korea 3 1 0 2 3:3 3
4. Německo 3 1 0 2 2:4 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud